Rusija kviečia JAV, Prancūziją ir Turkiją kovoti su IV

Rusija pasirengusi įkurti

Rusija kviečia į bendrą kovą su IV.<br>AFP nuotr.
Rusija kviečia į bendrą kovą su IV.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf., ELTA

Nov 25, 2015, 9:57 AM, atnaujinta Oct 2, 2017, 11:07 PM

„Esame pasirengę... planuoti smūgius „Daesh“ („Islamo valstybės“) pozicijoms kartu ir įkurti jungtinį štabą su Prancūzija, JAV, visomis šalimis, kurios nori būti šioje koalicijoje“, – sakė ambasadorius Aleksandras Orlovas.

„Jei turkai taip pat norėtų ten būti, jie yra laukiami“, – nepaisant įtampos, kilusios po to, kai Turkija numušė Rusijos karinį lėktuvą, pridūrė diplomatas.

JAV prašo rusų liautis atakavus nuosaikiuosius Sirijos sukilėlius

JAV prezidentas Barackas Obama ir Prancūzijos vadovas Francois Hollande'as antradienį ragino Rusiją telkti dėmesį į atakas prieš „Islamo valstybę“ Sirijoje po to, kai Turkija padidino įtampą regione numušusi Rusijos karinį lėktuvą, skelbia „Reuters“. B.Obama ir F.Hollande'as taip pat paragino Rusiją ir Turkiją stengtis neeskaluoti situacijos, kai Ankara, NATO sąjungininkė, pranešė numušusi Rusijos naikintuvą netoli Turkijos ir Sirijos sienos, kai jis pakartotinai pažeidė šios šalies oro erdvę.

JAV prezidentas nurodė kol kas neturįs pakankamai informacijos, kad būtų galima daryti kokias nors išvadas apie incidentą, tačiau pridūrė, kad panašių konfrontacijų būtų galima išvengti, jei Rusija liautųsi atakavusi „nuosaikiuosius“ Sirijos sukilėlius, kovojančius su prezidento Basharo al-Assado vyriausybei ištikimomis karinėmis pajėgomis.

„Kalbama apie aktualią problemą dėl Rusijos operacijų, kurios vykdomos labai arti Turkijos sienos ir yra nukreiptos prieš nuosaikiąją opoziciją, kurią remia ne tik Turkija, bet ir kitos šalys“, – nurodė B.Obama. Jei Rusija nukreiptų savo jėgas prieš „Islamo valstybės“ pajėgas, „kai kurių konfliktų, potencialių klaidų ar eskalacijos galimybė būtų mažiau tikėtina“, – pridūrė JAV vadovas.

Prancūzijos lyderis po vizito Vašingtone ketvirtadienį Maskvoje susitiks su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. „Kaip ir pirmai, pareikšiu prezidentui V.Putinui, kad antskrydžiai turi būti nukreipti prieš „Islamo valstybę“, prieš terorizmą“, – teigė F.Hollande'as.

Prancūzija dėl glaudesnio bendradarbiavimo su Maskva iškėlė kelias sąlygas. Pasak Paryžiaus, Maskva privalo nukreipti oro atakas tik prieš „Islamo valstybę“ bei panašias grupuotes ir ieškoti politinio sprendimo Sirijos konflikte be B.al-Asado.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.