„Islamo valstybės“ užverbuota paauglė žuvo nuo džihadistų rankos

Viena paauglė iš Austrijos paliko savo šalį ir pabėgusi į Siriją tapo „Islamo valstybės“ reklaminiu veidu. Vis dėlto gyvenimas tarp džihadistų, matyt, nebuvo toks saldus, kaip mergina tikėjosi. Tad ji nusprendė pabėgti, tačiau jai baigėsi liūdnai, rašo „The Telegraph“.

Mergina norėjo grįžti, nes nebegalėjo kasiden regėti beprotiško žiaurumo.<br>Soc. tinklų nuotr.
Mergina norėjo grįžti, nes nebegalėjo kasiden regėti beprotiško žiaurumo.<br>Soc. tinklų nuotr.
Mergina norėjo grįžti, nes nebegalėjo kasiden regėti beprotiško žiaurumo.<br>Soc. tinklų nuotr.
Mergina norėjo grįžti, nes nebegalėjo kasiden regėti beprotiško žiaurumo.<br>Soc. tinklų nuotr.
Mergina norėjo grįžti, nes nebegalėjo kasiden regėti beprotiško žiaurumo.<br>Soc. tinklų nuotr.
Mergina norėjo grįžti, nes nebegalėjo kasiden regėti beprotiško žiaurumo.<br>Soc. tinklų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

2015-11-26 22:32, atnaujinta 2017-10-02 15:45

Septyniolikmetė Samra Kesinovica buvo nužudyta, kai bandė pabėgti iš Sirijoje esančio Rakos miesto, kuris atlieka „Irako ir Levanto islamo valstybės“ (ILIV) sostinės funkciją.

Pabėgti nepavyko

Paauglė iš gimtosios Vienos paspruko kartu su šešiolikmete drauge Sabina Selimovica, kad prisijungtų prie teroristinės grupuotės. Vėliau S.Kesinovida dažnai pasirodydavo ILIV propagandinėje medžiagoje.

Dvi paauglės buvo vaizduojamos džihadistų apsuptyje dėvinčios islamiškus galvos raiščius ir mosuojančios „Kalašnikov“ automatais.

Jos taip pat buvo vaizduojamos dėvint visą kūną dengiančius islamiškus apdarus ir pirštais rodančios į dangų.

Austrijos vyriausybė atsisakė pakomentuoti dviejuose šalies laikraščiuose pasirodžiusius straipsnius, kurie skelbė, kad S.Kesinovica buvo mirtinai sumušta.

„Mes negalime komentuoti individualių atvejų“, – sakė užsienio reikalų ministerijos atstovas Thomasas Schnöllas.

Praėjusiais metais pasirodė pranešimai, kad S.Selimovica buvo nužudyta Sirijoje vykusių kovų metu. Dabar manoma, kad abi austrės jau yra mirusios.

Austrijos laikraštis „Krone Zeitung“ citavo neįvardintą Tuniso pilietę, kuri Rakoje gyveno kartu su šiomis merginomis. Moteris tvirtino, kad S.Kesinovica buvo nužudyta.

Tuniso gyventoja, kuri taip pat buvo ISIL savanorė, vėliau paspruko.

Tėvai – pabėgėliai

S.Kesinovicos ir S.Selimovicos tėvai buvo Bosnijos pabėgėliai, kurie devynesdešimtaisiais spruko į Austriją nuo jų šalį niokojusio karo.

Praėjusiais metais, kai merginos staiga paliko savo namus Vienoje, jų šeimos paskelbė paaugles dingusiomis.

Pranešama, kad savo šeimoms jos paliko raštelį, kuriame buvo rašoma: „Neieškokite mūsų. Mes tarnausime alachui ir dėl jo žūsime.“

Visų pirma merginos nuskrido į Turkijos sostinę Ankarą, o tada kelionę tęsė į Adano regioną, kuris yra netoli Sirijos sienos.

Kad merginos papildė ISIL gretas paaiškėjo tada, kai S.Kesinovica jau būdama Sirijoje paskambino savo sesei pranešti, kad yra gyva ir sveika.

Bet praėjusių metų pabaigoje mergina savo šeimai rašė, kad nori sugrįžti, nes jai jau pakako beprotiškų žiaurumo apraiškų, kurias ji matydavo kasdien.

Manoma, kad abi paauglės Sirijoje ištekėjo už ISIL džihadistų. Vėliau S.Selimovica paneigė pranešimus, kad laukiasi, ir tvirtino, kad jaučiasi laiminga.

„Čia aš tikrai galiu būti laisva. Galiu praktikuoti savo religiją. Vienoje man tai nebuvo įmanoma“, – mergina sakė žurnalui „Paris Match“.

Kaltina dvasininką

Pirmasis apie paauglės mirtį praėjusiais metais pranešė Jungtinių Tautų saugumo tarybos kovos su terorizmu komiteto ekspertas Davidas Scharia.

„Mes visai neseniai gavome informaciją apie dvi bosnių kilmės penkiolikmetes, kurios paliko Austriją“, – sakė jis.

„Abi merginas užverbavo „Islamo valstybė“. Viena iš jų žuvo kovose Sirijoje, o kita pradingo“, – tęsė ekspertas.

Dabar S.Kesinovicos dingimas yra aiškinamas žmogžudyste.

Valdžios institucijos apkaltino bosnių islamo pamokslininką, kuris gyvena Vienoje, už tai, kad šis užverbavo merginas prisijungti prie ISIL. Bet vyras neigia tokius kaltinimus.

Atsižvelgiant į Austrijos privatumo įstatymus, pamokslininkas buvo įvardintas kaip Mirsad O. Jis taip pat yra žinomas kaip Abu Tejda.

Praėjusiais metais vyras buvo areštuotas dėl įtarimų, kad priklauso teroristų finansavimo tinklui.

Austrijos institucijos pernai perspėjo abiejų merginų šeimas, jog baiminamasi, kad viena iš jų žuvo. Nei vienos paauglės šeima nekomentavo naujausių pranešimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.