Turkija perduos Maskvai žuvusio rusų piloto palaikus

Atgabeno kūną į Ankarą

Piloto kūnas pasiekė Ankarą.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Piloto kūnas pasiekė Ankarą.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Rusai gedi Turkijos numušto bombonešio piloto.<br>„RIA Novosti“/“Scanpix“ nuotr.
Rusai gedi Turkijos numušto bombonešio piloto.<br>„RIA Novosti“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2015-11-29 11:17, atnaujinta 2017-10-02 06:59

Pilotas, kuris neteko gyvybės per oro erdvės pažeidimą, praėjusį vakarą mūsų buvo priimtas prie Sirijos sienos“, – Stambule, prieš išvykdamas į susitikimą su ES lyderiais Briuselyje, žurnalistams sakė A.Davutoglu.

Jis pridūrė, kad vienas Rusijos pareigūnas sekmadienį, „netrukus“, su vienu turkų kariškių pareigūnu nuvyks į pietinį Chatajaus regioną paimti palaikų.

Atgabeno kūną į Ankarą

Sirijoje žuvusio Rusijos lakūno Olego Peškovo palaikai sekmadienį buvo atgabenti į Ankarą. Tai pranešė televizijos kanalas NTV. 

Turkijos karinių oro pajėgų orlaivis nutūpė Etimesguto oro uoste šalies sostinėje. Jį pasitiko RF ambasadorius Andrejus Karlovas ir ambasados atstovai. 

Artimiausiu metu įvyks palaikų perdavimo Rusijos diplomatams procedūra. Kada piloto kūnas bus parskraidintas į Rusiją, bus pranešta vėliau. 

Įvedė sankcijas

Maskva šeštadienį įvedė ekonomines sankcijas Turkijai – tai dar viena atsakomoji priemonė dėl Rusijos karo lėktuvo numušimo, apie kurią paskelbta Turkijos prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui pareiškus, kad jis esąs „nuliūdintas“ dėl to incidento.

Šiam ginčui nerodant jokių silpnėjimo ženklų, Kremlius paskelbė prezidento Vladimiro Putino pasirašytą įsaką, kuriuo skelbiama, kad nutraukiami užsakomieji skrydžiai tarp abiejų valstybių, kad Rusijos kompanijoms uždraudžiama samdyti bet kokius naujus Turkijos piliečius ir kad įvedami importo suvaržymai tam tikroms turkų prekėms.

Kremlius taip pat paprašė Rusijos kelionių operatorių nepardavinėti kelionių į Turkiją, kuri paprastai būna pagrindinis rusų turistų atostogų pasirinkimas. Naujosios priemonės įsigalioja nuo sausio 1 dienos.

Bando taikytis

Turkija tvirtina, kad minimas karo lėktuvas Su-24 įskrido į jos oro erdvę ir ignoravo kartotinius perspėjimus keisti kursą, bet Rusija tvirtino, kad jis nekirto sienos iš Sirijos.

Manoma, kad šis incidentas yra pirmasis per daugiau kaip pusę amžiaus, kai kuri nors NATO narė numuša rusų lėktuvą.

R.T.Erdoganas taip pat nurodė kreipęsis į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną dėl galimybės susitikti Paryžiuje per klimato konferenciją šį pirmadienį, kad būtų galima atkurti santykius.

„Tikimės, kad šio klausimo mes ir Rusija nebeeskaluosime, nes tai pražūtinga ir turėtų skaudžių padarinių ateityje“, – pridūrė prezidentas.

Dieną prieš tai Turkijos lyderis kalbėjo karingiau ir perspėjo Maskvą „nežaisti su ugnimi“ – Rusijai paskelbus, kad ji sustabdo bevizį režimą atvykstantiems turkams, taip pat nuo sausio 1-osios. 

Sirijoje toliau žūsta civiliai

Mažiausiai 18 civilių gyventojų žuvo, o dar 40 buvo sužeisti per „tikriausiai rusų“ įvykdytus sekmadienio antskrydžius prieš sukilėlių

kontroliuojamą miestą Sirijos šiaurės vakaruose, pranešė padėtį šalyje stebinti organizacija. Antskrydžių taikinys buvo Idlibo provincijoje esantis Arihos miestas, kurį kontroliuoja „Užkariavimo armija“ – sukilėlių aljansas, vienijantis daugiausia islamistų grupes, tarp jų – „al Qaeda“ sąjungininkę „al Nusra frontą“, pranešė žmogaus teisių stebėjimo organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.