Brazilijos parlamento pirmininkas inicijavo prezidentės apkaltą

Brazilijos parlamento

Brazilijos parlamento pirmininkas inicijavo prezidentės apkaltą.<br>AP nuotr.
Brazilijos parlamento pirmininkas inicijavo prezidentės apkaltą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2015, 8:24 AM, atnaujinta Oct 1, 2017, 3:23 PM

Parlamento pirmininko Eduardo Cunhos sprendimas, kurį dar turi patvirtinti specialus komitetas, gali lemti pirmosios Brazilijos vadovo postą užėmusios moters atstatydinimą tuo metu, kai šalį krečia korupcijos skandalas ir gilėjanti recesija.

D.Rousseff, kuri buvo marksistė partizanė per 1964–1985 metų karinę diktatūrą, dirba antrąją kadenciją prezidento poste trumpiau negu metus ir sakė neabejojanti, kad atlaikys šią krizę.

„Esu įsitikinusi ir visiškai tikra, kad tas prašymas neturi visiškai jokio pagrindo, – ji sakė per televiziją, pirmąkart komentuodama šią naujieną. – Nesu atlikusi nei vieno neteisėto veiksmo.“

Apkaltos procedūra buvo pradėta, kai E.Cunha priėmė kelių įstatymų leidėjų, tarp jų nusivylusio D.Rousseff Darbininkų partijos įkūrėjo, prašymą atstatydinti prezidentę. Šalies vadovė kaltinama neteisėtu kišimusi į vyriausybės finansinius reikalus, siekiant nuslėpti biudžeto skyles.

To prašymo priėmimas yra tik pirmas žingsnis ilgoje ir sudėtingoje procedūroje, per kurią tektų įveikti ne vieną teisinę kliūtį, kad galėtų įvykti galutinis balsavimas dėl D.Rousseff likimo.

Ekspertai jos galimybes išlikti poste vertina nevienodai. Daugelis argumentuoja, kad jau keliami kaltinimai yra gana silpni, bet taip pat atkreipiamas dėmesys į menką šalies vadovės populiarumą tarp rinkėjų ir prastą palaikymą netgi tarp jos valdančiosios koalicijos deputatų ir senatorių.

E.Cunha tikino apkaltos procedūrą pradedantis nenoromis, sakydamas: „Man tai visiškai nėra malonu.“ Tačiau jo sprendimas paleisti šį procesą žymėjo naują lygmenį įtemptoje ir labai asmeniškoje E.Cunhos kovoje prieš D.Rousseff ir jos partiją.

Sprendimas priimti tą prašymą, kuris yra parlamento pirmininko prerogatyva, buvo atliktas tuojau po to, kai Darbininkų partijos nariai parlamento žemųjų rūmų etikos komitete pareiškė palaikantys pasiūlymą pašalinti E.Cunhą iš posto dėl jam iškeltų kaltinimų korupcija.

Parlamento pirmininkas kaltinamas paėmęs milijonus dolerių kyšių ir pumpavęs pinigus į Šveicariją, dalyvaudamas didžiulėje korupcijos schemoje, kurią prokurorai išaiškino valstybinėje naftos milžinėje „Petrobras“.

Brazilijos naujienų portalai E.Cunhos žingsnį įvardijo kaip „kerštą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.