Estija nemano, kad Rusija kelia grėsmę

Kompensacijos neprašys

Užsienio reikalų ministrė pareiškė, jog nemano, kad Rusija kelia grėsmę.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Užsienio reikalų ministrė pareiškė, jog nemano, kad Rusija kelia grėsmę.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 6, 2015, 2:26 PM, atnaujinta Oct 1, 2017, 12:46 AM

Paklausta, kodėl, nepaisant garsių Estijos politikų pareiškimų, kad Rusija nekelia grėsmės Estijai, šalis siekia NATO karinio buvimo išplėtimo ir net nuolatinių Aljanso bazių įkūrimo savo teritorijoje, M.Kaljurand atsakė: „Estija – ES (Europos Sąjungos) ir NATO narė, ir mes iš tikrųjų nematome grėsmės savo saugumui.“

„Nors tai nereiškia, kad mes neprivalome užtikrinti savo saugumo. Mes gerai bendradarbiaujame su savo sąjungininkais dėl mūsų bendro saugumo ir gynybos užtikrinimo. NATO kariai – tai ir mūsų kariai, ir mums atrodo natūralu toks bendradarbiavimas ir mūsų teritorijoje“, – sakė ministrė.

M.Kaljurand nesutiko su nuomone, kad dėl savo politikos NATO pajėgų dislokavimo klausimu Estija tampa įkaitu „didžiųjų valstybių“ žaidime.

„Kiekviena valstybė turi savus teisėtus interesus, kuriuos reikia ginti. Estija, kaip ir kitos valstybės, privalo ginti savo valstybingumą ir žmonių gerovę“, – sakė ji.

Kompensacijos neprašys

M.Kaljunard taip pat sakė, kad Estija neplanuoja reikšti Rusijai reikalavimų dėl kompensacijos už sovietinę okupaciją.

Taip ji pakomentavo Lietuvos, Latvijos ir Estijos teisingumo ministrų pasirašytą memorandumą dėl bendradarbiavimo teikiant Rusijai, kaip SSRS teisių ir pareigų perėmėjai, reikalavimus dėl kompensacijos už sovietinę okupaciją.

„Patikslinsiu, kad kalbama apie politinį teisingumo ministrų susitarimą, kurio Estijos vyriausybė neaptarinėjo, – sakė M.Kaljurand. – URM ir Estijos Respublikos vyriausybė neplanuoja imtis realių praktinių žingsnių dėl šio pareiškimo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.