Kol irakiečiai niršta, turkai tik gūžčioja pečiais

Turkijos kariai jau kuris laikas vyksta į Irako Bašikos rajoną, kur moko irakiečių pajėgas, siekiančias perimti Mosulo miesto kontrolę iš „Islamo valstybės“ (IV). Bet Bagdadas dabar ragina turkus nešdintis. Kodėl?

Pasak analitikų, Irako premjerui H.al-Abadi daug įtakos daro kaimynai iraniečiai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Pasak analitikų, Irako premjerui H.al-Abadi daug įtakos daro kaimynai iraniečiai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Dec 9, 2015, 9:43 AM, atnaujinta Sep 30, 2017, 11:43 AM

Nors Ankara tikina, kad maždaug 300 šalies karių irakiečių pajėgų apmokymo programoje dalyvauja pagal susitarimą su Bagdadu, Irako politikai į žiniasklaidos pranešimus savaitgalį reagavo audringai.

O premjeras Haideras al-Abadi sekmadienio vakarą net paskelbė Turkijai ultimatumą: arba išvedate karius per 48 valandas, arba Irakas kreipsis į Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą.

Bet iš tiesų Turkijos kariai Irake dirba jau kelis mėnesius – jie rengia kurdų pešmergas ir sunitų kovotojus kovoms su IV.

Nors pats faktas nereklamuojamas, projektą palaimino ir Bagdadas, ir pusiau autonominio Kurdistano regiono valdžia.

Tad analitikai dabar tvirtina, kad naujausias ginčas liudija, kokia silpna centrinė Irako valdžia. Manoma, kad Bagdade dabar įtakingesni net ne amerikiečiai, o kaimynai iš Teherano.

Vienas įtakingas Irako parlamentaras naujienų agentūrai AP teigė, kad tūžminga H.al-Abadi reakcija yra iraniečių – artimų premjero, kuris irgi yra šiitas, sąjungininkų – spaudimo atspindys.

„Būkime realistai, – teigė irakietis. – Ne Bagdadui nepatinka, kad šalyje yra Turkijos karių. Juk Bagdadas pritarė šių pajėgų dislokavimui. Ne, virveles dabar tampo kita valstybė.“

Irano įtaka Irako valdžios ir saugumo aparatui per pastaruosius pusantrų metų iš tiesų labai išaugo. Centrinė valdžiai niekaip neatsitiesia po sukrėtimų, kai pernai vasarą IV kovotojai užėmė šiaurinį Mosulo didmiestį ir didelę aplinkinę teritoriją.

Negana to, H.al-Abadi, regis, priešinasi ir amerikiečių specialiųjų pajėgų atsiuntimui. Kad tai planuojama, neseniai paskelbė JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris.

„Irakui nereikia sausumos pajėgų iš užsienio, o Irako vyriausybė pasiryžusi neleisti joms čia atvykti“, – pareiškė premjeras, nors Irake šiuo metu jau yra apie 3,5 tūkst. amerikiečių karių, kurie rengia šalies karius ir remia JAV vadovaujamą IV bombardavimo kampaniją.

Ir vėl priežastis – Irake dominuojančių šiitų priešinimasis. Vienos didžiausių Irake šiitų grupuotės – Badro organizacijos – lyderis Hadi al-Amiri jau pareiškė, kad bet kokia JAV karinė bazė šalyje taps kovotojų taikiniu.

H.al-Abadi dabar toks nusilpęs, kad šiitų grupuotės net galingesnės nei centrinė valdžia. Jos turi daugiau karių, ginklų, pinigų, o operacijų rytinėje al Anbaro provincijoje neremia, nes ten dominuoja nekenčiami sunitai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.