ES siūloma reabilituoti iš Sirijos grįžtančius džihadistus

Europa privalo rasti būdų, kaip reabilituoti iš Sirijos grįžtančius džihadistus, nurodė ES kovos su terorizmu įgaliotinis ir įspėjo, kad ne visi

Pasak ES įgaliotinio, grįžtantiems radikalams turėtų būti suteikiama galimybė iš naujo integruotis į visuomenę.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Pasak ES įgaliotinio, grįžtantiems radikalams turėtų būti suteikiama galimybė iš naujo integruotis į visuomenę.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2015, 12:36 PM, atnaujinta Sep 29, 2017, 8:50 PM

Kalbėdamas delegatams per konferenciją Romoje, Gilles'is de Kerchove'as teigė, kad Europa turi rasti būdą, kaip perimti šimtus grįžtančių ekstremistų.

G.de Kerchove'as nurodė, kad maždaug 3 tūkst. europiečių išvyko į Siriją, suvilioti tokių grupuočių kaip „Islamo valstybė“, kuri prisiėmė atsakomybę už seriją išpuolių, įskaitant praėjusį mėnesį surengtas atakas Paryžiuje.

Pasak ES įgaliotinio, grįžtantiems radikalams turėtų būti suteikiama galimybė iš naujo integruotis į visuomenę.

„Svarbu suteikti jiems alternatyvą kalėjimui“, – G.de Kerchove'as sakė delegatams per sesiją apie kovos su terorizmu strategijas.

Naudodamas arabišką „Islamo valstybės“ akronimą, įgaliotinis teigė, esą nelengva įrodyti, kad asmuo kovojo „Daesh“ gretose, tačiau vėliau naujienų agentūrai AFP nurodė, kad ES bando tobulinti džihadistų identifikavimą naudodama „skaitmeninius įrodymus“.

„Norint įrodyti, kad asmuo kovojo su „Daesh“ Sirijoje, reikia prieigos prie jų elektroninių laiškų, pokalbių „WhatsAp“ ar „Facebook“ paskyrose“, – paaiškino ES atstovas.

„Dažnai šie duomenys JAV išsaugomi debesijos saugykloje ir gali užtrukti mėnesius, kol juos pavyksta gauti“, – nurodė G.de Kerchove'as ir pažymėjo, kad dirba su interneto kompanijomis ir JAV vyriausybe, siekdamas pagreitinti šį procesą.

Jis taip pat paragino Europos šalis labiau stengtis užkirsti kelią žmonių radikalėjimui ir kaip pavyzdį pateikė JAV interneto programą, sujungusią milijoną amerikiečių studentų su milijonu arabų studentų užsienyje.

Iš pradžių abi pusės nepatikliai vertino viena kitą, tačiau po kelių savaičių studentai suprato turį daug ką bendro, pasakojo G.de Kerchove'as. Jis pridūrė, kad ES tikisi sukurti savo programą, panašią į šią.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.