Prekybos centrams Prancūzijoje uždrausta išmesti maistą

Nuo kitų metų sausio vidurio prekybos centrai Prancūzijoje nebegalės išmesti ar naikinti bebaigiančio galioti maisto. Nacionalinės Asamblėjos priimtas įstatymas jau yra vadinamas unikaliu visoje Europoje.

Prekybos centruose maistas gadinamas ant jo užpilant vandens ar baliklio.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Prekybos centruose maistas gadinamas ant jo užpilant vandens ar baliklio.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“, „The Daily Telegraph“ ir AFP inf.

Dec 12, 2015, 11:16 AM, atnaujinta Sep 29, 2017, 9:47 PM

Tikimasi, kad įsigaliojus naujajam teisės aktui Prancūzijoje bus iššvaistoma mažiau maisto nei dabar. Rodikliai kol kas stulbinantys – šalyje išmetama ar sunaikinama maždaug 7 mln. tonų maisto prekių.

Tuo metu pagal įstatymą prekybos centrai, užimantys mažiausiai 400 kvadratinių metrų plotą, bus priversti paaukoti maistą, kurio galiojimo laikas eina į pabaigą, galės paversti jį pašaru gyvuliams ar kompostu.

Be to, parduotuvės turės nutraukti dabar taikomą itin prieštaringai vertinamą praktiką, kai maistas paverčiamas nevalgomu ant jo užpilant vandens arba baliklio.

Jei naujųjų taisyklių bus nesilaikoma, prekybos centrams, kurie nepasirašys sutarčių su labdaros organizacijomis, grės baudos iki 75 tūkst. eurų, o jų vadovams – dveji metai kalėjimo.

Nacionalinėje Asamblėjoje už įstatymą balsavo daugelis deputatų – tiek dešiniųjų, tiek kairiųjų. Paryžiuje kaip tik vyksta ir šiandien turėtų baigtis svarbi Jungtinių Tautų klimato konferencija, tad teisės akto projektas buvo pristatytas kaip „itin svarbus mūsų planetai“.

„Tai buvo istorinė pergalė. Labai retai nutinka taip, kad ir įstatymas priimamas greitai, ir jį paremia daugelis parlamentarų“, – teigė aktyvistas Arashas Derambarshas.

Teisės aktas įsigalios sausio 13-ąją, kai jį patvirtins aukštieji parlamento rūmai – Senatas. O prancūzai jau žvelgia į priekį – viliamasi įtikinti Europos Komisiją patvirtinti direktyvą, pagal kurią panašūs įstatymai būtų priimti visoje Bendrijoje.

„Šiandien išmetama tiek daug dar valgomo maisto, pavyzdžiui, jogurto. O dabar bus privaloma visus tuos produktus atiduoti labdaros organizacijoms, kurios rūpinasi skurdžiai gyvenančiais žmonėmis“, – pažymėjo socialistų deputatas Guillaume’as Garot.

„Jeigu išmetate duonos kepalą, iš tikrųjų išpilate vonią vandens, – pridūrė dešiniųjų atstovas Nacionalinėje Asamblėjoje Jeanas Pierre’as Decoolas. – Išmestas kilogramas jautienos prilygsta 15 tūkst. litrų vandens išpylimui.“

Tiesa, daugiausia maisto, bent jau Prancūzijoje, išmeta ne prekybos centrai (11 proc.), o patys gyventojai – 67 proc. Restoranai iššvaisto 15 proc. maisto produktų, bet jų savininkai jau bando taisyti padėtį ir klientams siūlys išsinešti nesuvalgytą maistą specialiose dėžutėse.

„Beveik 60 proc. žmonių Paryžiaus regione teigia, kad neištuština savo lėkštės restorane, o 75 proc. jų maisto likučius parsineštų namo ir suvalgytų vėliau“, – pranešime pastebėjo 100 Paryžiaus restoranų savininkų susivienijimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.