Saudo Arabijoje rinkimuose pirmąkart dalyvauja moterys

Šeštadienį Saudo Arabijoje vyksta istoriniai rinkimai. Juose į savivaldybių tarybas pirmą kartą ne tik galės būti išrinktos moterys. Jos pirmąkart iš viso galės balsuoti rinkimuose. 

Moterys gali ne tik balsuoti, bet ir kandidatuoti savivaldos rinkimuose.<br>AP nuotr.
Moterys gali ne tik balsuoti, bet ir kandidatuoti savivaldos rinkimuose.<br>AP nuotr.
Moterys gali ne tik balsuoti, bet ir kandidatuoti savivaldos rinkimuose.<br>AP nuotr.
Moterys gali ne tik balsuoti, bet ir kandidatuoti savivaldos rinkimuose.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

AP, ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 12, 2015, 10:32 AM, atnaujinta Sep 29, 2017, 9:47 PM

Pirmą kartą moterys taip pat gali kandidatuoti rinkimuose, nors konservatyvioji karalystė yra vienintelė šalis, kurioje joms  draudžiama vairuoti automobilį.

Regioninės tarybos yra vieninteliai valdžios organai, į kuriuos Saudo Arabijos piliečiai gali išrinkti savo atstovus. Tad šis žingsnis laikomas nedideliu, bet reikšmingu pokyčiu visuomenėje, kurioje moterų situacija iki šiol yra sudėtinga.

Tačiau ir šie rinkimai nesuteiks visiškos lygybės. Dėl griežtos Saudo Arabijos lyčių atskyrimo politikos moterys negali tiesiai kreiptis į savo rinkėjus vyrus. Jos turi šnekėti iš už užtvaros arba už jas kalbėti gali jų vyriškosios lyties giminaičiai.

Bandydamas sukurti didesnę lygybę šiuose rinkimuose Generalinis rinkimų komitetas uždraudė tiek vyrų, tiek moterų kandidačių nuotraukas naudoti reklaminiuose lankstinukuose, stenduose ir socialiniuose tinkluose. Jiems taip pat draudžiama pasirodyti ir televizijos laidose.

52 metų visuomenės aktyvistė ir Švietimo ministerijos darbuotoja Jowhara al-Wably palaiko tokį žingsnį. Kaip ir kitos moterys šioje konservatyvioje šalyje, ji nuolat dėvi platų juodą apdarą, o plaukus ir veidą viešumoje pridengia nikabu.

Kai J.al-Wably susitinka su savo rinkėjomis, ji su jomis kalba viešbučio konferencijų salėje. Tačiau kai bando pasiekti savo rinkėjus vyrus, renginyje ji negali dalyvauti. Už ją agituoja jos du dvidešimtmečiai sūnūs, vyras ir jos broliai.

Kandidatės apygardoje Buraidos mieste užsiregistravo 5 tūkst. vyrų ir 620 moterų. „Noriu būti šio miesto vystymosi dalimi, pozityvia jėga savo bendruomenėje“, – kalbėjo J.al-Wably.

Nors miestų tarybos neturi įstatymo leidžiamųjų galių, jos sprendžia įvairias vietos gyventojų problemas. Pavyzdžiui, išrinktiesiems tenka sudaryti biudžetą ir paskirstyti lėšas viešosioms erdvėms išlaikyti, parkams, keliams ir kitoms vietoms tvarkyti. O visi svarbūs valstybinės reikšmės sprendimai yra tik karaliaus Salmano ir iš vyrų sudaryto ministrų kabineto rankose.

Savo kandidatūras šeštadienio rinkimuose iškėlė 978 moterys. Tai gana nedidelis skaičius, palyginti su vyrais, kurių savo kandidatūrą pateikė 5938. 

Pareigūnų teigimu, iš viso apie 130 tūkst. moterų ir 1,35 mln. vyrų užsiregistravo balsuoti rinkimuose.

Siekdami paskatinti moterų dalyvavimą rinkimuose pavėžėjimo paslaugą teikiančios kompanijos „Uber“ vairuotojai šiandien moteris nemokamai veš iki balsavimo apylinkių.

Rinkimai Saudo Arabijoje taip pat yra retas dalykas. Šiųmečiai yra tik treti per šalies istoriją. Nuo 1965 iki 2005 metų karalystėje nevyko jokių rinkimų.

Sprendimą leisti moterims dalyvauti rinkimuose priėmė velionis Saudo Arabijos karalius Abdullah. Prieš mirtį šių metų sausį jis paskyrė 30 moterų į šalies patariamąją Šuros tarybą.

Šeštadienį vykstančių rinkimų kandidatai pretenduoja į 2100 tarybos vietų. Papildomos 1050 vietų skiriamos karaliaus pritarimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.