Kanados premjeras sieks atšaukti ilgametį leidimą mušti vaikus

Naujoji Justino Trudeau centro kairės vyriausybė užsimojo atsikratyti įstatymo, kuris šalyje leidžia smurtą prieš vaikus. Premjeras mano, kad šis įstatymas yra atgyvenęs, ir tikina bandysiantis jį panaikinti, rašo „Vice News“.

Justinas Trudeu sieks atšaukti 140 metų senumo įstatymą.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Justinas Trudeu sieks atšaukti 140 metų senumo įstatymą.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nei 140 metų senumo įstatymas, kuriuo leidžiama globėjams fiziškai tramdyti vaikus, atitinka visus teisinius reikalavimus bei nepažeidžia konstitucijos<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nei 140 metų senumo įstatymas, kuriuo leidžiama globėjams fiziškai tramdyti vaikus, atitinka visus teisinius reikalavimus bei nepažeidžia konstitucijos<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 22, 2015, 8:31 PM, atnaujinta Sep 27, 2017, 9:08 PM

Prieš daugiau nei dešimtmetį Kanados aukščiausios instancijos teismas paskelbė, kad daugiau nei 140 metų senumo įstatymas, kuriuo leidžiama globėjams fiziškai tramdyti vaikus, atitinka visus teisinius reikalavimus bei nepažeidžia konstitucijos

Prieš rinkimus J.Trudeau vadovaujama Liberalų partija partija pažadėjo įgyvendinti visas 94 „Teisybės ir susitaikymo komisijos“ pateiktas rekomendacijas. Komisija siekia atšaukti gėdingus diskriminacinius įstatymus, kuriais XIX-XX a. buvo siekiama asimiliuoti Kanadoje gyvenančius čiabuvius.

Rekomendacijose teigiama, jog fizinis smurtas buvo naudojamas prievarta asimiliuoti čiabuvius ir priversti juos priimti krikščionybę.

Pasak „Teisybės ir susitaikymo komisijos“ šiandieninėje Kanadoje fiziniam smurtui prieš vaikus vietos nėra. Būtent dėl to siekiama atšaukti 43-ą Kanados Baudžiamojo kodekso straipsnį, kuriuo tėvams ir mokytojams leidžiama fiziškai tramdyti vaikus jei nėra piktnaudžiaujama jėga.

Kanados Teisingumo ministerija patvirtino, kad sieks atšaukti šį įstatymą. Vis dėlto, institucija neatmetė galimybės, kad tam padaryti gali atsirasti techninių bei teisinių kliūčių.

Būtent taip ir atsitiko 2004 metais, kai aukščiausios instancijos teismas paskelbė, kad įstatymas, leidžiantis drausminti vaikus naudojant jėgą prieš vaikus, nepažeidžia konstitucijos.

Kanadoje netrūksta ir šio įstatymo šalininkų įvairiose religinėse bei konservatyviose organizacijose.

„REAL Kanados moterys“ atstovė Diane Watts teigė, kad šis įstatymas nepropaguoja prievartos, o tiesiog leidžia fiziškai sudrausminti vaikus ir taip apsaugoti patį vaiką nuo blogų pasekmių jo socializacijoje.

Pasak D.Watts, dauguma tėvų skiria tikrą prievartą nuo sudrausminimo, o įstatymai, kurie baudžia tėvus, naudojančius prievartą prieš vaikus, jau priimti.

Andrea Mrozek iš „Kanados vedybų ir šeimos instituto“ pabrėžė, kad įstatymas turėtų palikti teisę tėvams panaudoti jėgą drausminti savo vaikus, bet turėtų uždrausti tai daryti mokytojams.

Aktyvistė tikino, kad draudimas šiuo įstatymu naudotis tėvams reikštų kišimąsi į vidinius šeimos reikalus. Dauguma šeimų, pasak A.Mrozek, žino, kas yra prievarta, o kas ne, ir jos nenaudos.

Jungtinių Tautų duomenimis apie 50 pasaulio valstybių yra uždraudusios bet kokią prievartos formą prieš vaikus. Tiesa, artimiausioje Kanados kaimynėje, JAV, panašūs įstatymai, leidžiantys tėvams ir mokytojams fiziškai drausminti vaikus, vis dar egzistuoja devyniolikoje valstijų.

Parengė Audrius Ričkus 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.