Kinija deportuoja valdžią sukritikavusią prancūzę žurnalistę

[[ge:lrytas:lrytas:2702361]]

Ilgametė Prancūzijos savaitraščio „L'Obs“ korespondentė Ursula Gauthier penktadienio vakarą sakė esanti pasiruošusi išvykti iš Kinijos.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Ilgametė Prancūzijos savaitraščio „L'Obs“ korespondentė Ursula Gauthier penktadienio vakarą sakė esanti pasiruošusi išvykti iš Kinijos.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Ilgametė Prancūzijos savaitraščio „L'Obs“ korespondentė Ursula Gauthier penktadienio vakarą sakė esanti pasiruošusi išvykti iš Kinijos.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Ilgametė Prancūzijos savaitraščio „L'Obs“ korespondentė Ursula Gauthier penktadienio vakarą sakė esanti pasiruošusi išvykti iš Kinijos.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 26, 2015, 2:37 PM, atnaujinta Sep 27, 2017, 9:29 AM

Prognozavusi tokį valdžios sprendimą žurnalistė Ursula Gauthier, ilgametė Prancūzijos savaitraščio „L'Obs“ korespondentė, penktadienio vakarą sakė esanti pasiruošusi išvykti iš Kinijos.

Ji ketina išvykti gruodžio 31 dieną ir bus pirmoji užsienio žurnalistė, priversta palikti Kiniją po 2012 metų, kai buvo deportuota amerikietė Melissa Chan, dirbusi televizijos „al Jazeera“ korespondente Pekine.

„Jie nori viešo atsiprašymo dėl dalykų, kurių aš nerašiau, – sakė U.Gauthier. – Jie kaltina mane rašius tokius dalykus, kurių aš nerašiau.“

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Lu Kangas savo rašytiniame pranešime nurodė, kad U.Gauthier „nebetinkama“ gauti leidimą toliau dirbti šalyje, nes ji palaikė „terorizmą ir žiaurius veiksmus“, lėmusius civilių žūtį, taip pat atsisakė atsiprašyti už savo pareiškimus.

„Kinija visada gynė užsienio žiniasklaidos ir užsienio korespondentų teisę nušviesti įvykius šalyje, bet Kinija netoleruos laisvės drąsinti terorizmą“, – pabrėžė Lu Kangas.

U.Gauthier šeštadienį pareiškė, kad jai keliami kaltinimai yra „absurdiški“, pridūrusi, kad reikšti palaikymą terorizmui yra morališkai ir teisiškai nederama. „Turėčiau būti teisiama, jeigu taip būtų iš tikrųjų“, – sakė ji.

„Visa tai tėra retorika, – pridūrė ji. – Tuo tik siekiama ateityje atgrasyti korespondentus Pekine.“

Šio ginčo priežastimi tapo U.Gauthier straipsnis, paskelbtas lapkričio 18 dieną, praėjus kelioms dienoms po teroro atakų Paryžiuje. Ji rašė, kad Pekino reiškiamas solidarumas Prancūzijoje turi paslėptų motyvų, nes Pekinas siekia tarptautinio palaikymo savo teiginiams, kad uigūrų etninis smurtas musulmoniškame Sindziango regione yra pasaulinio terorizmo dalis.

U.Gauthier rašė, kad uigūrų smurto išpuoliai Sindziange veikiausiai yra nulemti vidaus veiksnių ir kad nėra jokių įrodymų apie jų ryšius su užsienius. Tokią pačią mintį yra išsakę daugelis užsienio ekspertų, komentuojančių Pekino vykdomą saugumo ir etninę politiką Sindziange.

Uigūrų teisių organizacijos argumentuodavo, kad tas smurtas veikiau yra atsakas į Pekino pastangas slopinti uigūrų etninę tapatybę Sindziange.

Tačiau Pekinas teigia, kad smurtas tame regione yra terorizmas, susijęs su užsienio jėgomis. Per kovos su terorizmu kampaniją Sindziango teismas pernai skyrė laisvės atėmimą iki gyvos galvos uigūrų intelektualui, kritikavusiam Pekino etninę politiką jo regione. Šį mėnesį Pekino teismas pripažino kaltu dėl etninės neapykantos kurstymo iškilų teisininką, kuris teigė, kad Pekinui reikėtų iš naujo apsvarstyti savo politiką Sindziange.

Savo straipsnyje U.Gauthier sutelkė dėmesį į vienoje kasykloje atokiame Sindziango rajone buvusį žmonių gyvybių nusinešusį išpuolį, kuris, anot autorės, buvo veikiau uigūrų kerštas įmonėje dirbusiems etniniams kinams dėl numanomo neteisingumo ir išnaudojimo.

Jos straipsnis greitai sulaukė Kinijos valstybinės žiniasklaidos ir vyriausybės kritikos.

Kinijos URM kritikavo Vakarų šalių žiniasklaidą dvejopų standartų taikymu pranešimuose apie smurto išpuolius.

„Kodėl terorizmas kitose šalyse vadinamas teroristiniais veiksmais, bet tampa etniniais ir religiniais reikalais Kinijoje?“ – ministerijos atstovė Hua Chunying sakė per eilinę spaudos konferenciją gruodžio 2 dieną.

Tuo metu valstybinė žiniasklaida jau buvo pradėjusi įžeidinėjimo ir bauginimų kampaniją prieš U.Gauthier, kaltindama ją nusistatymu prieš Kiniją ir šalies žmonių jausmų įžeidimu.

Penktadienį prancūzė žurnalistė sakė, kad URM pareikalavo jos atsiprašyti už „Kinijos žmonių jausmų įžeidimą neteisingais ir neapykantą kurstančiais veiksmais bei žodžiais“, taip pat viešai paskelbti, kad ji pripažįsta, jog Sindziange ir kituose šalies regionuose buvo įvykdyta teroristinių išpuolių.

U.Gauthier sakė, kad jos taip pat buvo prašoma atsiriboti nuo vienos palaikymo grupės, kuri pateikia jos bylą kaip žiniasklaidos laisvės pažeidimą Kinijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.