Japonija atsiprašė dėl seksualinės prievartos prieš korėjietes

Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe nuoširdžiai atsiprašė Pietų Korėjos dėl šios tautos moterų seksualinio išnaudojimo Antrojo pasaulinio karo metu. Japonija pažadėjo išmokėti 8,3 milijonus JAV dolerių (beveik 7,6 milijonus eurų) siekiančią kompensaciją visoms dabar jau garbaus amžiaus korėjietėms, kurios buvo prievartaujamos kariuomenės viešnamiuose.

Japonijos užsienio reikalų ministras Fumio Kishida bei Pietų Korėjos užsienio reikalų ministras Yun Byung-se.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Japonijos užsienio reikalų ministras Fumio Kishida bei Pietų Korėjos užsienio reikalų ministras Yun Byung-se.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abė „nuoširdžiai“ atsiprašė Pietų Korėjos dėl šios tautos moterų seksualinio išnaudojimo Antrojo pasaulinio karo metu.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abė „nuoširdžiai“ atsiprašė Pietų Korėjos dėl šios tautos moterų seksualinio išnaudojimo Antrojo pasaulinio karo metu.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 28, 2015, 10:49 AM, atnaujinta Sep 27, 2017, 1:11 AM

Tai paaiškėjo po Japonijos užsienio reikalų ministro Fumio Kishida bei Pietų Korėjos užsienio reikalų ministro Yun Byung-se susitikimo, skelbia „The Guardian“.

Prievarta prieš „paguodos moterimis“ vadintas korėjietes yra viena iš nesantaikos tarp Japonijos ir Pietų Korėjos priežasčių.

Tokijas už tai iki šiol vengė atsiprašyti, o šalių santykiams trukdė ir korėjiečių nenoras priimti Japonijos atsiprašymų. Pasak Seulo, šie atsiprašymai neturi jokios teisinės galios prieš šio karo nusikaltimo dalyvius.

Japonija, savo ruožtu, tikino, kad ji atsiprašė dar 1965 metais, kai buvo užmegzti diplomatiniai santykiai bei suteikta 800 milijonų JAV dolerių (729 milijonų eurų) ekonominė parama.

Tiesa, santykiai pradėjo šilti po abiejų šalių vadovų susitikimo šių metų lapkritį.

Tam įtakos taip pat turėjo japonų žurnalisto, kritikavusio Pietų Korėjos valdžią bei paduoto į teismą dėl valstybės vadovo šmeižto, išteisinimas. Korėjos teismai taip pat atsisakė patenkinti individualius savo piliečių prašymus dėl oficialaus kompensacijų iš Japonijos prašymo dėl darbo priverstinio darbo stovyklose šalies okupacijos metu.

Pietų Korėjos užsienio reikalų ministras Yun Byung-se teigė, kad ši sutartis su Japonija yra paskutinė ir neginčijama. Jis taip pat teigė, kad tikisi, jog Japonija sąžiningai laikysis visų susitarimų.

„Japonijos ministras pirmininkas Sh.Abe nuoširdžiai atsiprašo bei užjaučia visus, kurie kentėjo tiek fiziškai, tiek psichologiškai,“ – teigė Japonijos užsienio reikalų ministras F.Kishida.

Šiuo metu vis dar gyvos tik 46 korėjietės, kurias japonai Antrojo pasaulinio karo metu seksualiai išnaudodavo fronte įrengtuose viešnamiuose. Karo metu dešimtys tūkstančių moterų iš visos Azijos buvo siunčiamos į frontą patenkinti japonų kareivių.

Santykių atšilimas tarp šių valstybių svarbus Vašingtonui. Mat amerikiečiai šiame regione siekia vieningo fronto prieš atomines Šiaurės Korėjos užmačias bei stiprėjančią Kiniją.

Daug korėjiečių vis dar jaučia Japonijai neapykantą dėl okupacijos 1910-1945 metais. Vis dėlto pastaruoju metu Jungtinės Valstijos spaudė Seulą gerinti santykius su Tokiju. 

Pietų Korėjoje ir Japonijoje šiuo metu dislokuota apie 80 tūkstančių JAV kareivių. Šios šalys taip pat dalyvauja šiuo metu įšaldytose derybose su Šiaurės Korėja, kuriomis tikimasi ją atkalbėti nuo noro gamintis atominius ginklus.

Parengė Audrius Ričkus 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.