Saudo Arabija įvykdė mirties bausmę svarbiam šiitų dvasininkui

[[ge:lrytas:lrytas:501735]]

N.al-Nimrui įvykdyta egzekucija gali sužadinti naujus neramumus Saudo Arabijoje.<br>AFP nuotr.
N.al-Nimrui įvykdyta egzekucija gali sužadinti naujus neramumus Saudo Arabijoje.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 2, 2016, 11:09 AM, atnaujinta Jun 12, 2017, 2:07 AM

Jis buvo vienas pagrindinių šiitų protestų veikėjų 2011 metais per vadinamąjį Arabų pavasarį. N.al-Nimrui įvykdyta egzekucija gali sužadinti naujus neramumus Saudo Arabijoje, kurioje šiitai sudaro mažumą gyventojų.

Daugiausia jų gyvena karalystės rytuose ir Bahreine, kuriame taip pat būta smurto per 2011 metų protestus. Tiesa, Bahreine šiitai sudaro daugumą ir reikalauja daugiau teisių iš sunitų monarchijos.

Valstybinė Saudo Arabijos naujienų agentūra (SPA) ir valstybinė televizija, cituodamos Vidaus reikalų ministerijos informaciją, paskelbė 47 asmenų, kuriems buvo įvykdyta egzekucija, vardus. Tai buvo 45 Saudo Arabijos piliečiai, vienas – Čado ir vienas – Egipto.

N.al-Nimras energingai kritikavo Bahreino vyriausybę, kurios monarchai sunitai šiurkščiai užgniaužė šiitų protestus 2011-aisiais. Tada Saudo Arabija į Bahreiną, mažytę salos šalį, įvedė savo karius, kad padėtų vietinėms pajėgoms sustabdyti kylantį sukilimą.

Žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ nuosprendį šiam dvasininkui įvertino kaip Saudo Arabijos valdžios kampaniją, surengtą „visiems nesutinkantiems sutriuškinti“.

Smerkė karališkąją giminę

Prieš suimamas 2012 metais N.al-Nimras kalbėjo, kad žmonės nenori tokių valdytojų, kurie žudo ir skriaudžia protestuotojus. Per teismą jo buvo paklausta, ar jis nesutinka su valdančiąja Al Saudų gimine.

„Jeigu neteisybė prieš šiitus rytuose liausis, tada mano nuomonė bus kitokia“, – taip, anot jo brolio Mohammedo, atsakė dvasininkas. Brolis stebėjo teismo procesą salėje ir kalbėjo naujienų agentūrai „The Associated Press“ prieš nuosprendžio paskelbimą.

Teismas pripažino N.al-Nimrą kaltu dėl to, kad jis „nepakluso“ karalystės valdytojams ir ėmėsi ginklų prieš saugumo pajėgas, sakė Mohammedas.

N.al-Nimras neneigė jam pareikštų politinių kaltinimų, bet sakė niekada nenešiojęs ginklo ir neraginęs imtis smurto.

Saudo Arabija pernai įvykdė mažiausiai 157 egzekucijas; nukirsdinimų skaičius buvo didžiausias šioje karalystėje per du pastaruosius dešimtmečius, nurodė kelios žmogaus teisių organizacijos, renkančios informaciją apie mirties bausmių vykdymą pasaulyje.

Pasipylė Irano grasinimai

 Saudo Arabija brangiai sumokės už iškilaus šiitų dvasininko N.al-Nimro egzekuciją šeštadienį, pareiškė Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Hosseinas Jaberas Ansari. 

Jis griežtai pasmerkė šią egzekuciją, kuri įvykdyta šiitiškam Iranui dar kartą paprašius sunitų valdomos Saudo Arabijos suteikti malonę šiam dvasininkui. 

„Saudo Arabijos vyriausybė palaiko teroristų judėjimus ir ekstremistus, o vidaus krizes sprendžia priespauda ir egzekucijomis (...) Saudo Arabijos vyriausybė brangiai sumokės už tokią politiką“, – taip, anot oficialiosios Irano naujienų agentūros IRNA, sakė H.J.Ansari. 

N.al-Nimras buvo protestų įkvėpėjas 2011-aisiais Saudo Arabijos rytų provincijoje, kurioje šiitų mažuma Saudo Arabijoje skundžiasi sunitų priespauda. 

„Tokios asmenybės kaip šeichas al-Nimras, kuris neturėjo kitų galimybių savo politiniams ir religiniams tikslams siekti – tik atviru viešu kalbėjimu, egzekucija rodo tik neatsakingumo ir neprotingumo mastą“, – sakė H.J.Ansari. 

Sukarinta savanorių studentų organizacija „Basij“, susijusi su elitine Irano revoliucine gvardija, ragina sekmadienį ateiti į demonstraciją priešais Saudo Arabijos ambasadą Teherane.

Irane – didžiulis pasipiktinimas  Saudo Arabijos šeštadienį įvykdyta egzekucija vienam iškiliam šiitų dvasininkui sukėlė įniršį Irake, kur kai kurie lyderiai ragino uždaryti neseniai Bagdade duris vėl atvėrusią karalystės ambasadą. 

Šeichas N.al Nimras, 2011 metais prasiveržusių protestų sunitų valdomos Saudo Arabijos rytuose varomoji jėga, buvo vienas iš 47 nuteistųjų, kuriems šeštadienio rytą buvo nukirstos galvos. 

Irako šiitų partijos „Dawa“, kuriai priklauso premjeras H.al Abadi ir jo pirmtakas Nuri al Maliki, parlamentinės frakcijos vadovas K.Abdelsamadas sakė, kad Bagdadas turėtų imtis veiksmų. 

„Abdelsamadas ragina Irako vyriausybę uždaryti Saudo Arabijos ambasadą, išsiųsti ambasadorių ir įvykdyti egzekucijas visiems teroristams iš Saudo Arabijos, laikomiems Irako kalėjimuose“, – sakoma jo biuro pranešime. 

Rijadas savo ambasadą Bagdade vėl atidarė tik gruodžio 15 dieną – abiejų šalių diplomatiniai santykiai nutrūko prieš ketvirtį šimtmečio dėl Irako invazijos į Kuveitą. Pats ambasadorius Irake dirba dar tik tris dienas. 

Teisingumo ministerijos atstovas nurodė, kad prieš šešis mėnesius Irako kalėjimuose buvo laikomas 61 Saudo Arabijos pilietis, tačiau naujesnės informacijos kol kas negalėjo pateikti. 

„Egzekucija šeichui Nimrui al Nimr sukels rimtų pasekmių ir lems Saudo (karališkosios šeimos) valdymo pabaigą“, – sakoma Kh.Abdelsamado biuro pranešime. 

Šiitų sukarinta organizacija „Asaib Ahl al Haq“, kuri yra viena stipriausių Irake, pateikė panašių reikalavimų. 

Kitos įtakingos sukarintos organizacijos „Hashed al-Shaabi“ (Liaudies mobilizacija), kurioje dominuoja Teherano palaikomos kovotojų grupės, aukščiausiasis lyderis Abu Mahdi al Mohandisas  irgi pasmerkė N.al Nimro nukirsdinimą. 

„Kaip tik tada, kai Saudo Arabijos valdytojai remia terorą visame pasaulyje, siųsdami takfiritus (sunitus ekstremistus), ginklus ir užminuotus automobilius į musulmoniškas šalis, šiandien jie įvykdė egzekuciją garbingiausiam vyrui Saudo Arabijoje“, – sakoma jo pranešime. 

Pagal takfiritų ideologiją, kurios laikosi kai kurios radikalios sunitų grupuotės, kaip „Islamo valstybė“, kontroliuojanti dalį Irako ir Sirijos, išpažįstantieji kitokių atmainų islamą laikomi eretikais. 

A.M.al Mohandisas palaiko glaudžius ryšius su Teheranu, kuris po N.alNimro egzekucijos perspėjo, kad Saudo Arabija už tai brangiai sumokės. 

„Saudo Arabijos vyriausybė palaiko teroristų judėjimus ir ekstremistus, o vidaus krizes sprendžia priespauda ir egzekucijomis ... Saudo Arabijos vyriausybė brangiai sumokės už tokią politiką“, – pareiškė Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas. 

Saudo Arabija per 2015 metus įvykdė egzekucijas daugiau negu 150 žmonių. Kaip nurodo žmogaus teisių organizacijos, daugiausiai pasaulyje mirties bausmių įvykdoma Kinijoje, Irane, Pakistane ir Irake. 

Ragina nurimti

  Egzekucija, kurią Saudo Arabija šeštadienį įvykdė iškiliam šiitų dvasininkui šeichui N.al-Nimrui, gali pakurstyti šios religinės mažumos jaunuolių pyktį, perspėjo nukirsdintojo brolis, kuris taip pat paragino išsaugoti ramybę. 

„Toks veiksmas įžiebs (šiitų) jaunuolių pyktį“ Saudo Arabijoje, pareiškė M.al-Nimras ragindamas nesiimti smurto ir verčiau organizuoti „taikų protesto judėjimą“. 

„Atmetame smurtą ir susirėmimus su valdžią – kaip ir kankinys šeichas tai atmetė“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.