Pasaulį suglumino mįslingai mirę gydytojai iš Šiaurės Korėjos

Šiaurės Korėjos piliečiai dažnai miršta pačiomis keisčiausiomis bei mįslingiausiomis aplinkybėmis. Du gydytojai iš Šiaurės Korėjos praėjusį savaitgalį Kambodžoje mirė nuo širdies smūgio. Vyrai buvo girti, tad jų žmonos, taip pat gydytojos, suleido jiems skysčio, kuris turėjo sumažinti alkoholio poveikį. Deja, užuot išblaivę, „vaistai“ juos nužudė, rašo „The Washington Post“.

Kim Jong-unas pats nušovė savo dėdę Jang Song Thaeką.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Kim Jong-unas pats nušovė savo dėdę Jang Song Thaeką.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Žmonės nuo Pchenjano režimo negali jaustis saugiai net ir užsienyje.<br>„AFP“/ „Scanpix“ nuotr.
Žmonės nuo Pchenjano režimo negali jaustis saugiai net ir užsienyje.<br>„AFP“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 5, 2016, 4:11 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 8:53 PM

Režimo taikiniu gali tapti bet kas

Keistos mirtys Šiaurės Korėjoje – ne naujiena. Pavyzdžiui, valstybės diktatorius Kim Jong-unas pats nušovė savo dėdę Jang Song Thaeką. Anksčiau buvo spėjama, kad dėdė buvo gyvas sušertas šunims, tiesa, tai nepasitvirtino.

Vietinis politikas Kim Yang Gonas keistomis aplinkybėmis žuvo automobilio avarijoje. Tiesa, Šiaurės Korėjoje automobilių beveik nėra.

Buvusi Kim Jong Uno mergina taip pat buvo nužudyta, bet po to prisikėlė iš numirusių.

Vis dėlto mirtys Kambodžoje – keistesnės. Jos parodė, kad žmonės nuo Pchenjano režimo negali jaustis saugiai net ir užsienyje. Net jei jie ten dirba vardan Šiaurės Korėjos.

Mirties aplinkybės glumina

Kambodžos žiniasklaida skelbė, kad vietinė policija sostinėje Pnompenyje šeštadienio vakarą buvo iškviesta į kliniką, kurioje gydytojai iš Šiaurės Korėjos tiek dirbo, tiek gyveno.

Ten policija rado apie tuziną korėjiečių bei du negyvus daktarus. Žuvę vyrai – 56-erių metų An Hyong Chanas bei 50 metų Chol Ri Munas.

Policija iškart manė, kad kažkas ne taip, bet jie buvo nuraminti.

Policijos vadovas Khan Khun Tithas teigė, kad vyrai mirė nuo širdies smūgio. Tai paaiškėjo po jų skrodimo.

Moterims radus daktarus, vyriškiai buvo labai girti. Specialistai buvo itin šiltame kambaryje.

„Grįžus namo vyrų temperatūra buvo apie 40 laipsnių Celsijaus, širdies ritmas buvo sutrikęs, o pulsas per žemas“, – teigė viena iš moterų, radusių vyrus. Ji pripažino, kad suleido vyrams vaistų, kurie turėjo išblaivyti vyrus. Gydytojai ne išsiblaivė, o mirė nuo širdies smūgio.

Vietiniai žurnalistai norėjo aplankyti kliniką, kurioje dirbo korėjiečiai. Vis dėlto prie jos budėję keturi vyrai iš Šiaurės Korėjos atsisakė bendrauti su žurnalistais bei liepė jiems išeiti.

Užsienyje dirbančių korėjiečių daugėja

Tai – ne pirmas kartas, kai gydytojai iš Šiaurės Korėjos susiduria su problemomis užsienyje. 2013 metais trys gydytojai nebegrįžo iš Nigerijos – ten juos nužudė radikali islamistinė grupuotė „Boko Haram“. Islamistinės grupuotės prisidėjo ir prie dar vieno daktaro bei jo žmonos pagrobimo Libijoje.

Pastaruoju metu padaugėjo įvairių sričių profesionalų iš Šiaurės Korėjos dirbančių įvairiose užsienio šalyse. Pchenjano režimas tai leidžia, mat tai – legalus būdas uždirbti pinigų, kurie vėliau panaudojami Šiaurės Korėjoje.

Žmonės iš Šiaurės Korėjos dirba visame pasaulyje. Jų gausu tiek Kinijos tekstilės fabrikuose, tiek Rusijos medienos ruošos bazėse, tiek Artimųjų Rytų statybvietėse.

Specialistams leidžiama pasilikti trečdalį uždarbio. Tai – daug daugiau, nei jie uždirbtų tėvynėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.