Danai atims iš migrantų pinigus

Priešingai nei kaimyninė Švedija, Danija įsileidžia palyginti nedaug prieglobsčio prašytojų. O dabar ruošiasi priimti prieštaringai vertinamą įstatymą, kuris leis konfiskuoti migrantų turtą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 14, 2016, 6:36 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 4:31 AM

Naujasis teisės aktas, kurį po derybų jau palaiko ne tik centro dešiniųjų valdančioji koalicija, bet ir opozicijoje dirbantys socialdemokratai, leis pareigūnams atimti pinigus iš migrantų, kurie su savimi turės daugiau nei 10 tūkst. kronų (1340 eurų).

Be to, planuojama konfiskuoti ir daiktus, kurių vertė viršija 10 tūkst. kronų. Išimtys bus daromos, pavyzdžiui, vestuviniams ir sužadėtuvių žiedams, šeimos portretams, tačiau migrantai neteks brangių laikrodžių, išmaniųjų telefonų ir kompiuterių.

Integracijos ministrę Inger Stojberg dėl teisės akto kritikuoja ir Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūra. Bet premjeras Larsas Lokke Rasmussenas tikina, kad tai „neteisingiausiai suprantamas įstatymas Danijos istorijoje“.

Vieni bijo, kiti supranta

Iranietė inžinierė Sarah Alimalayeri nori likti pabėgėlių priėmimo centre, bet turi atiduoti savo auksinę apyrankę ir kaklo papuošalą. Tiesa, moteris nesiskundžia, nes gali pasilikti pakabutį.

„Galbūt gaila, kad negaliu turėti visko, kas man priklauso, bet, manau, rasta tinkama pusiausvyra“, – tikino S.Alimalayeri.

24-erių iranietė – viena iš nedaugelio prieglobsčio Danijoje prašytojų, remianti prieštaringą įstatymą, kuris leis policijai konfiskuoti migrantų pinigus. Taip savotiškai bus susimokama už gyvenimą priėmimo centruose.

„Danija turi teisę konfiskuoti pinigus ir brangius daiktus, kad padengtų išlaidas už visas šias mums suteikiamas paslaugas“, – tvirtino Sarah.

Bet kiti svetimšaliai ir piktinasi, ir juokiasi. Vienas iranietės draugas, irgi gyvenantis pabėgėlių priėmimo centre, iš tiesų turi daug pinigų, bet turtus slepia nuo Danijos pareigūnų – jis bijo, kad bus išvarytas iš šalies.

Tuo metu 25 metų Tarekas Issa, teisės studentas iš Sirijos, teigė, kad žinojo apie įstatymą jau vykdamas į Daniją, bet vis tiek neišsigando: „Turėjome namą, restoraną. Dabar nebeturime nieko. Policija mano krepšyje geriausiu atveju rastų 100 eurų.“

Kritikuoja ir opozicija, ir JT

Pirmasis premjero vadovaujamos dešiniųjų partijos „Venstre“ inicijuotas pasiūlymas buvo dar griežtesnis.

Planuota migrantams leisti turėti ne po 10 tūkst., o vos po 3 tūkst. kronų (402 eurus).

Vis dėlto labiausiai kritikus nustebino planai raustis po atvykėlių daiktus ir ieškoti aukso bei kitų brangenybių. Kai kurie apžvalgininkai net ėmė lyginti Daniją su nacistine Vokietija.

„Šis teisės aktas siunčia signalą kitoms šalims ir skatina baimę bei ksenofobiją. Panašūs suvaržymai gali ne išplėsti, o sumažinti erdvę, kur galima ieškoti prieglobsčio ir jį užsitikrinti“, – paskelbė ir Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūra.

Pinigų ir vertingų daiktų konfiskavimas – tik dalis viso naujų taisyklių paketo. Taip pat planuojama kai kuriems pabėgėliams atidėti vadinamąjį šeimos susijungimą ir pastatyti naujų barjerų kelyje į leidimo nuolat gyventi šalyje gavimą.

„Žinoma, galima manyti, kad šis įstatymas kenkia Danijos įvaizdžiui. Aš irgi taip manau“, – teigė kairuoliško Raudonųjų ir žaliųjų aljanso, kuris priešinasi teisės akto patvirtinimui, atstovė Johanne Schmidt-Nielsen.

„Bet Danijos vyriausybė iš tikrųjų labai laiminga, nes pagrindinis įstatymo projekto tikslas – taip įbauginti pabėgėlius, kad jie nuo šiol nedrįstų prašyti prieglobsčio mūsų valstybėje“, – piktinosi politikė.

Už kojų nekratys

Vyriausybė nenusileidžia. Tiesa, nors daugumos parlamentarų paramą užsitikrinusi valdžia jau žino, kad sausio 26-ąją per balsavimą įstatymas bus priimtas, jo prasmę dar reikia paaiškinti visuomenei.

Pagrindinis integracijos ministrės I.Stojberg argumentas – kad panašios taisyklės jau ilgą laiką taikomos ir Danijos piliečiams, siekiantiems gauti valstybinių išmokų, pavyzdžiui, bedarbio pašalpą.

„Jei Danijos pilietis turi daiktų, kurių vertė viršija 10 tūkstančių kronų, tuos daiktus reikia parduoti. Tik tada galima gauti bedarbio pašalpą. Jei galite išsilaikyti patys, vadinasi, galite išsilaikyti patys – taip mūsų šalyje jau yra“, – tvirtino ministrė.

Jos teigimu, įstatymo projektas netgi palankus migrantams, nes jiems bus leidžiama pasilikti tokius sentimentalią vertę turinčius daiktus kaip vestuviniai žiedai: „Galima sakyti, kad prieglobsčio prašytojų padėtis bus geresnė nei žmonių, kurie Danijoje praleido visą gyvenimą.“

„Reakcija nepamatuota, – teigė ir premjeras L.L.Rasmussenas. – Atrodo, kad atvykusius žmones imsime kratyti už kojų ir kratysime, kol išbyrės paskutiniai centai. Tokia informacija visiškai klaidinga.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.