Apsukrųjį narkotikų karalių apsvaigino tuštybė

Europos monarchai įsiamžindavo užsisakydami savo portretus. O šiuolaikiniai narkotikų karaliai nori, kad apie juos būtų kuriami Holivudo filmai. Būtent troškimas išvysti savo istoriją ekrane ir nulėmė, kad Joaquinas Guzmanas grįžo už grotų.

Garsusis J.Guzmanas vėl sulaikytas. O kad šįkart ir vėl nepabėgtų, kalinys bus perduotas JAV ir atsidurs šios šiaurinės Meksikos kaimynės kalėjime.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Garsusis J.Guzmanas vėl sulaikytas. O kad šįkart ir vėl nepabėgtų, kalinys bus perduotas JAV ir atsidurs šios šiaurinės Meksikos kaimynės kalėjime.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
El Chapo pozavo nuotraukai su jį aplankiusiu Holivudo aktoriumi S.Pennu.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
El Chapo pozavo nuotraukai su jį aplankiusiu Holivudo aktoriumi S.Pennu.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Garbės troškimas gangsterį ir išdavė. Praėjusią savaitę jis buvo sulaikytas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Garbės troškimas gangsterį ir išdavė. Praėjusią savaitę jis buvo sulaikytas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Meksikiečių aktorė Kate del Castillo buvo susitikusi su baronu tik kartą.
Meksikiečių aktorė Kate del Castillo buvo susitikusi su baronu tik kartą.
Daugiau nuotraukų (4)

Jorūnė Kazlauskaitė („Lietuvos rytas“)

Jan 16, 2016, 6:30 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 11:32 PM

El Chapo – lietuviškai Neūžaugos – pravarde vadinamas narkotikų baronas nuo praėjusių metų liepos keliavo iš vienos vietos į kitą slapstydamasis nuo policijos, rašo „Lietuvos rytas“.

O štai dabar jau kiek daugiau nei savaitę vieną po kitos keičia kameras: prižiūrėtojai vyrą perveda į vis skirtingas Meksikos Altiplano kalėjimo vietas, kad gangsteris turėtų kuo mažiau galimybių planuoti naują pabėgimą.

Aišku, galima vedžioti jį po šaltas kameras, geležiniais strypais stiprinti grindis, kad jo sėbrai neiškastų dar vieno tunelio, pristatyti tūkstančius stebėjimo kamerų ir judesio jutiklių – El Chapo tai bus menka kliūtis.

Kaip teigė Meksikos saugumo analitikas Alejandro Hope, „šalyje nėra tokio kalėjimo, kuris jį sulaikytų“.

Ir viskas dėl to, kad šis 58 metų Sinaloa narkotikų kartelio vadas turi milžinišką įtaką ir gali papirkti bet ką. Tačiau praėjusios savaitės įvykiai parodė, kad nešvaraus verslo plėšrūną gali visiškai apsvaiginti garbės troškimas.

Norėdamas duoti interviu Holivudo aktoriui Seanui Pennui ir paprašyti, kad jis padėtų sukurti filmą apie jį, El Chapo pats parodė policijai savo pėdsakus.

Vis dėlto J.Guzmanas ne visada buvo toks garbėtroška. Tad galbūt narkotikų baronui tiesiog nusibodo nuolat slapstytis?

Nematoma valdovo ranka

Sinaloa kartelį įkūręs ir jį valdantis J.Guzmanas ilgą laiką buvo mistinė figūra – visi jo nariai apie lyderį žinojo, bet tik keli išrinktieji buvo jį matę.

El Chapo kartelis krovėsi milijardus dolerių iš narkotikų prekybos, o pats J.Guzmanas šiam nelegaliam verslui vadovavo iš slaptos vietos.

Neturtingos Sinaloa valstijos, kurioje gimė J.Guzmanas, vardu pavadintas narkotikų kartelis gabeno į JAV ir kitas valstybes milžiniškus kiekius kokaino, marihuanos, heroino ir metamfetamino.

Vos prieš kelerius metus apskaičiuota, kad Sinaloa kartelis įveža į Ameriką pusę visų nelegalių narkotikų.

Tokiame nešvariame pasaulyje J.Guzmanas sukosi nuo mažų dienų.

Sinaloa valstijoje dauguma ūkininkų augina aguonas ir kanapes – ne išimtis buvo ir jo tėvas.

Kad galėtų jam padėti, El Chapo metė mokyklą dar trečioje klasėje, o sulaukęs 15 metų pats ėmė prekiauti heroinu ir marihuana.

Nors ir neraštingas, gudrus ir agresyvus J.Guzmanas netrukus tapo dviejų vietos narkotikų mafijos galvų – Amado Carillo Fuenteso ir Miguelio Angelo Felixo Gallardo – parankiniu.

Susidėjęs su šiais vyrais J.Guzmanas netruko iškilti nusikalstamame pasaulyje ir ėmė kovoti su kitais karteliais. Po vieno susišaudymo El Chapo pirmą kartą atsidūrė kalėjime.

Kalėjimas priklausė Neūžaugai

Jis buvo pasodintas 20 metų už narkotikų platinimą ir kitus nusikaltimus į tada vienu saugiausių laikomą kalėjimą „Puente Grande“. Tačiau grotos neatitvėrė J.Guzmano nuo nusikalstamo pasaulio. Atvirkščiai – Sinaloa kartelis klestėjo, o El Chapo įtaka augo.

Tada jo apklausas vykdę teismo psichologai savo užrašuose vyrą apibūdino taip: „Egocentrikas, narcizas, apsukrus, atkaklus, skrupulingas, paslaptingas.“

El Chapo sugebėjo papirkti kelias dešimtis kalėjimo prižiūrėtojų ir už grotų gyveno kaip nuosavuose rūmuose.

Jis mobiliuoju telefonu tvarkydavo verslo reikalus, nuolatos prisikviesdavo prostitučių ir rengdavo vakarėlius, kuriuose su draugais kaliniais gerdavo alkoholinius gėrimus, valgydavo omarus ir jautienos kepsnius.

Tačiau 2001-aisiais, po aštuonerių metų „Puente Grande“, J.Guzmanas nutarė, kad visa šia prabanga nori mėgautis laisvėje, ir pabėgo.

Teigiama, kad jį, pasislėpusį skalbinių vežimėlyje, į laisvę išvežė kalėjimo prižiūrėtojai. Bet J.Guzmanas lygiai taip pat galėjo laisvai išeiti pro paradines duris su visais atsisveikindamas ir visiems pamojuodamas.

Juk per aštuonerius metus šis kalėjimas tapo jo diriguojamu orkestru.

Ne veltui po pabėgimo Meksikos teisėsauga iškėlė bylą 71 kalėjimo darbuotojui, tarp jų ir pačiam įstaigos viršininkui, kurį El Chapo buvo papirkęs.

Slapstymosi meistrystė

Pirmą kartą pabėgęs iš kalėjimo J.Guzmanas kuriam laikui dingo kaip į vandenį. O daugybė Meksikos policijos mėginimų sučiupti vyrą baigėsi visišku pažeminimu.

Dažniausiai apie artėjantį pavojų El Chapo įspėdavo parankiniai, kitais kartais jis sugebėdavo pasišalinti prieš pat atvykstant pareigūnams.

Pavyzdys – jo vestuvių su septyniolikamete Emma Coronel diena 2007-aisiais. Policija sraigtasparniais ir šarvuotais automobiliais į prabangią narkotikų mafijos šventę atidundėjo tik tada, kai jaunavedžiai jau buvo pasipustę padus.

2009 m. Meksikos policija jau puikiai žinojo, kur yra J.Guzmanas. Trukdė vienintelė bėda – nebuvo aišku, kaip nusigauti iki garsiojo gangsterio. J.Guzmanas gyvenoje rančoje, kurią supo dešimtys kitų namų, o juose gyveno šimtai ginkluotų jo apsaugininkų.

Tuo metu El Chapo buvo toks atsipalaidavęs, kad net leisdavo sau lankytis Sinaloa valstijos restoranuose.

Jis vadovavosi įprasta Meksikos narkotikų mafijos logika: geriau jau vieni įspūdingi metai nei blogas dešimtmetis.

Pabėgo įmantriu tuneliu

Galiausiai El Chapo buvo sugautas – 2014-ųjų vasarį policija jį užklupo miegantį pensininkų rojumi vadinamame Mesatlano mieste. Nuo tada iki pernai liepos jis sėdėjo Altiplano kalėjimo vienutėje.

Bet tada Neūžauga vėl pabėgo savo sėbrų iškastu pusantro kilometro ilgio tuneliu.

Požeminiame tunelyje buvo ne tik įtaisyta apšvietimo ir kondicionavimo sistema. Čia bėglio laukė ir motociklas ant bėgių, kuriuo J.Guzmanas spruko į laisvę.

Teigiama, kad El Chapo kartelio nariai 2014 metais net keliavo į Vokietiją, kur buvo mokomi, kaip projektuoti ir kasti tokius tunelius.

Tačiau vien laisvės J.Guzmanui šįkart buvo negana. Pernai lapkritį jis nusprendė, kad pasaulis turi sužinoti apie jo gyvenimą iš pirmų lūpų, ir pasikvietė į savo slėptuvę aktorių S.Penną.

Į Holivudo blogiuku vadinamo aktoriaus klausimus jis atsakinėjo 7 valandas. Tiesa, jo interviu buvo kaip dažno politiko: kalbėjo daug, o pasakė mažai.

Privertė prekiauti narkotikais

– Kokia buvo jūsų vaikystė?

– Nuo tada, kai man suėjo 15 metų, ir vėliau augau rančoje „La Tuna“ Badiragvato savivaldybėje. Toje vietoje iki šiol nėra jokių galimybių rasti darbo.

Vienintelis būdas užsidirbti pinigų maistui ir pragyvenimui – auginti aguonas, marihuaną. Būdamas tokio amžiaus ėmiau jas auginti ir pardavinėti.

– Kaip palikote tą vietą? Kaip viskas išsiplėtė?

– Iš rančos būdamas 18 metų išvykau į Kuljakaną, tada į Gvadalacharą. Tačiau niekada nesilioviau lankytis rančoje. Netgi iki šiol, nes mano motina, ačiū Dievui, dar gyva ir gyvena toje rančoje. Štai kaip viskas prasidėjo.

– Dabar, kai esate laisvėje, kaip tai jus pakeitė?

– Esu laimingas būdamas laisvas, nes laisvė labai brangi. O įtampa man įprasta, nes turėjau kelerius metus būti atsargus tam tikruose miestuose.

Ne, aš nejaučiu nieko, kas kenktų mano sveikatai arba mintims. Jaučiuosi gerai.

– Ar tiesa, kad narkotikai naikina žmogaus asmenybę?

– Realybė tokia, kad narkotikai naikina. Deja, kaip jau sakiau, ten, kur augau, nebuvo ir vis dar nėra jokios kitos išeities pragyventi. Nėra būdo dirbti ir užsidirbti.

– Ar sutinkate su tuo, jog esate atsakingas už tai, kad tiek daug žmonių yra priklausomi nuo narkotikų?

– Ne, tai netiesa, nes tą dieną, kai nebeegzistuosiu, ta priklausomybė visiškai nesumažės.

– Ar tuo metu, kai buvote kalėjime, jūsų verslas augo ir plėtėsi?

– Iš to, ką žinau ir galiu pasakyti, viskas liko taip pat. Niekas neaugo, niekas nemažėjo.

– Kaip pasikeitė jūsų verslas nuo tų laikų, kai jį pradėjote?

– Labai pasikeitė. Šiandien yra daugybė narkotikų, o anksčiau vieninteliai, kuriuos žinojome, buvo marihuana ir aguonos.

– Kokia jūsų verslo ateitis? Ar jis išnyks? O gal augs?

– Ne, niekas nesibaigs, nes laikui bėgant žmonių daugėja, todėl verslas niekada nesibaigs.

– JAV valdžia mano, kad Meksikos vyriausybė nori jus ne suimti, o nužudyti. Ką apie tai manote?

– Manau, kad suradę, be jokių abejonių, mane suims.

– Kaip manote, kokią įtaką šiandienei Meksikai turi jūsų veikla? Ar manote, kad ji didelė?

– Ne, visai ne. Visai ne.

– Kodėl?

– Juk narkotikų gabenimas priklausomas ne nuo vieno žmogaus, o nuo daugybės.

Žmogus, neieškantis bėdų

– Ar turite svajonių? Ar svajojate?

– Tiek, kiek tai normalu. Bet ar svajoju kasdien? Ne.

– Bet juk turite kokių nors svajonių, ko nors tikitės gyvenime?

– Noriu gyventi su savo šeima tiek dienų, kiek duos Dievas.

– Kokią matote savo sūnų ir dukterų ateitį?

– Labai gerą. Jie puikiai sutaria. Šeima labai artima.

– O kaip jūsų paties gyvenimas? Kaip jis pasikeitė nuo tos dienos, kai pabėgote?

– Daugybė džiaugsmo, nes esu laisvas.

– Ar kada nors vartojote narkotikų?

– Ne, pone. Prieš daugybę metų jų pabandžiau. Bet ar buvau priklausomas? Ne.

– Kaip seniai tai buvo?

– Nevartojau jokių narkotikų pastaruosius 20 metų.

– Jei paprašyčiau jūsų apsimesti, kad esate ne Joaquinas, o žmogus, kuris jį pažįsta geriau nei bet kas kitas, kaip jūs save apibūdintumėte?

– Jei jį pažinočiau – su visa pagarba ir iš savo požiūrio taško – pasakyčiau, kad tai žmogus, kuris jokiu būdu neieško problemų. Jokiu būdu.

– Turint galvoje tai, kas apie jus rašoma, ką galima pamatyti per televiziją, kas kalbama Meksikoje, kokią žinutę jūs norėtumėte perduoti meksikiečiams?

– Galiu pasakyti, jog normalu, kad žmonės jaučia prieštaringus jausmus, nes vieni mane pažįsta, kiti ne. Tai priežastis, dėl kurios aš sakau, kad tai normalu.

Tie, kurie manęs nepažįsta, gali suabejoti atsakydami, ar aš geras žmogus, ar ne.

Holivudo aktorius džiunglėse

Daugelio sukritikuotas S.Pennas dabar tikina, kad šį žurnale „The Rolling Stone“ išspausdintame interviu paėmė ne norėdamas padėti J.Guzmanui, o vedamas žurnalistinio smalsumo.

Bet jo interviu visai neprimena žurnalistinio tyrimo. Greičiau jau bičiulišką pasisėdėjimą su gangsteriu prie stiklo tekilos kažkur džiunglių viduryje.

S.Pennui gangsteris pasakoja apie save beveik nepasakydamas nieko konkretaus ir bando įtikinti, kad verstis narkotikų prekyba jį privertė gyvenimas vargingoje Meksikos dalyje. Bet J.Guzmanas iš jos seniai ištrūkęs. Tad kodėl jis narkotikų verslo niekada taip ir nenutraukė?

S.Pennas to neklausė, toliau ramiai gurkšnojo tekilą, o J.Guzmanas to nesakė ir apsimetė dievobaimingu šeimos žmogumi, nors jo gyvenime buvo ne tik 3 žmonos, bet ir dešimtys meilužių bei nesuskaičiuojamai daug prostitučių.

Subliūškęs Zoro mitas

Kaip dabar jau žinoma, J.Guzmanas dar paprašė S.Penno sukurti apie jį biografinį filmą – didžiuosiuose ekranuose atkurti jo iškilimo istoriją ir legendinius pabėgimus.

Tačiau S.Pennas jam padarė savotišką meškos paslaugą. Vien atvykdamas į narkotikų boso buveinę aktorius ją išdavė policijai.

Tad Meksikos teisėsauga surado ilgai ieškotą narkotikų baroną ir, kai tik pasitaikė tinkama proga, jį vėl surakino antrankiais.

Praėjusį penktadienį po keturias valandas trukusių gaudynių El Chapo buvo sugautas Los Močiso mieste.

Vedamas policijos J.Guzmanas jau nebebuvo panašus į tą paslaptingą, legendomis apipintą Meksikos nusikalstamo pasaulio valdovą. Purvinus, nudriskusius berankovius marškinėlius vilkintis El Chapo už nugaros surakintomis rankomis atrodė apgailėtinai.

Žmogiškai garbės troškimo silpnybei neatsispyręs gangsteris dabar vėl sėdo už grotų. Šį kartą greičiausiai jau visam laikui.

Mat Meksika sutiko išduoti El Chapo JAV teisėsaugai. O jei nusikaltėlis bus perkeltas į griežtojo režimo kalėjimą Amerikoje, jis čia nebegalės rengti Liudviko XIV laikų puotų ir šokdinti prižiūrėtojų.

Todėl J.Guzmano trokštamo biografinio filmo pabaiga gali būti labai nyki.

Gangsterį sužavėjo muilo operų gražuolė

El Chapo į spąstus atvedė ne tik garbės troškimas, bet ir jo aistra meksikiečių aktorei Kate del Castillo. Ironiška, kad su J.Guzmanu susijusi moteris pati vaidina narkotikų mafijos karalienę Teresą Mendozą televizijos seriale „Pietų karalienė“ („La reina del Sur“).

Ši gražuolė taip pakerėjo garsųjį Meksikos nusikaltėlį, kad jis pamiršo visas atsargumo taisykles ir pasikvietęs ją į savo buveinę parodė kelią policijai.

Aktorė, turinti Meksikos ir JAV pilietybę, tarpininkavo El Chapo ir Holivudo deryboms. Baronas pastaruoju metu svajojo apie autobiografinį filmą ir prašė K.del Castillo, kad ji susisiektų su Holivudo prodiuseriais.

Todėl meksikietė žvaigždė padėjo Holivudo aktoriui S.Pennui susitikti su J.Guzmanu ir paimti interviu jo slėptuvėje Durango kalnuose. Su S.Pennu į svečius atvyko ir vyrams vertėjavo K.del Castillo.

Tai buvo pirmasis gražuolės aktorės ir ją įsimylėjusio El Chapo susitikimas. Anksčiau jie susirašinėjo elektroniniais laiškais. O žinutes, kuriose buvo aptariamos susitikimo detalės, susekė Meksikos policija. Laiškuose bėglys vadino kino žvaigždę Gražiąja Dama (ispaniškai – Hermosa Dama).

„Aš rūpinsiuosi jumis labiau nei savo akimis“, – tokias meilės žinutes anksčiau moteriai rašė El Chapo iš savo slėptuvės.

„Mane jaudina jūsų žodžiai, nes manimi dar niekas nėra rūpinęsis“, – abejinga J.Guzmano žodžiams neliko žymioji Meksikos aktorė.

Pasak šalies dienraščių, kartais darydavosi nebeaišku, ar K.del Castillo tik vaidina narkotikų mafijos karalienę, ar ji taip įsijautė į vaidmenį, kad nebeatskiria serialo nuo realybės.

„Aš pasitikiu El Chapo labiau nei valstybe. Ar nebūtų nuostabu, jei užsiimtumėte meilės kontrabanda?“ – tokius žodžius 2012 metų sausį, pačiame karo su narkotikų mafija įkarštyje, nusikaltėliui skyrė jo mylima aktorė.

Visa Meksika smerkė K.del Castillo už tokį elgesį, o El Chapo, norėdamas padėkoti už paramos žodžius, iš kalėjimo nusiuntė aktorei gėlių.

J.Guzmanas labai troško su ja susitikti, tačiau jau pirmasis pasimatymas bėgliui baigėsi nesėkme. Tiesa, tai nebuvo pirmas kartas, kai J.Guzmanui nesėkmę užtraukė jo aistra.

Aistra moterims jam pakenkė jau du kartus. 2014 metais El Chapo buvo pagautas, kai vos pabėgęs nuo policijos nusprendė susitikti su savo žmona gražuole Emma Coronel ir dvynėmis dukromis.

Aistringojo J.Guzmano istorija pasikartojo – tik moteris jau kita. „Mes žinojome, kad jis negali atsispirti K.del Castillo ir bandys ją sugundyti bet kokia kaina“, – tikino vienas Meksikos policijos pareigūnas.

„Jūs esate geriausia ir gražiausia, kas yra visame pasaulyje. Trokštu vėl jus išvysti, tai bus nepakartojama. Tikiuosi, kad galėsime tapti gerais draugais“, – iš savo slėptuvės rašė aktorei garsusis bėglys.

Šias aistringas žinutes skaitantiems Meksikos slaptųjų tarnybų agentams ir kilo mintis, kad El Chapo norės antrą kartą susitikti su aktore ne kalnuose, o mieste.

Agentai buvo teisūs – J.Guzmano prašymu jam buvo įrengtas namas Los Močiso mieste, čia turėjo įvykti antrasis barono ir aktorės susitikimas. Bet antrajam pasimatymui rengtas meilės lizdas virto spąstais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.