Tolerantiškoje Vakarų Europoje romai vis dar diskriminuojami

Nors dauguma Vakarų valstybių ir rodo palankumą kitataučiams, būna ir išimčių. Antai Prancūzija vėl kaltinama romų diskriminacija. Praėjusiais metais vėl iš namų iškeldinti tūkstančiai šios tautybės žmonių, rašo „Euractiv“.

„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 16, 2016, 10:52 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 12:41 AM

Agresyvumu išsiskiria iš visos ES

Vyriausybės keičiasi, bet Prancūzijos požiūris į romus nekinta. Nors žmogaus teisių organizacijos Prancūziją kritikuoja be perstojo, šioje šalyje romai nuolatos susiduria su diskriminacija, įžeidinėjimais bei socialine izoliacija.

Dauguma iš virš 11 tūkstančių 2015 metais iškeltų žmonių – romų kilmės. Taip yra dėl to, nes dėl skurdo šios tautybės žmonės dažnai gyvena lūšnynuose.

Prancūzija savo agresyvumu prieš romus išsiskiria iš visų Europos Sąjungos narių.

„Jokioje kitoje Europos šalyje nėra iškeldinama tiek daug konkrečios tautybės narių“, – tikino Philippe'as Goosensas, nevyriausybinės organizacijos „Žmogaus teisių lyga“ atstovas.

Netgi dėl blogų tautinių mažumų sąlygų kaltinamose valstybėse, pavyzdžiui Bulgarijoje, romai nėra taip diskriminuojami.

„Europos vadovų taryba nuolatos kritikuoja Bulgariją dėl žmonių iškeldinimo, bet keldinimo tempai ten daug mažesni, nei Prancūzijoje“, – teigė Radosta Zaharieva iš Europos romų centro.

Grūmoja tiek JT, tiek EK

Tai – ne pirmas kartas, kuomet atkreipiamas pasaulio dėmesys į romų teisių pažeidimus Prancūzijoje. Praėjusių metų rugsėjį Jungtinių tautų žmogaus teisių taryba stipriai sukritikavo šios valstybės „nacionalinę romų iškeldinimo politiką“.

Taryba taip pat patarė Prancūzijai stabdyti visus keldinimus, kol neatsiras pakankamai gyvenamųjų patalpų šios tautybės žmonėms gyventi.

Panašios nuomonės laikosi ir Europos Komisija. Ji reikalauja Prancūzijos pagerinti šalyje veikiančius integracijos metodus ir netgi siūlo milijardus eurų iš Europos socialinio fondo tam atlikti.

Europos Komisija vos neįspėjo Prancūzijos ir oficialiai, mat 2010 metais vietos valdžia atsakingus pareigūnus lūšnynų gyventojų iškeldinimo operacijose skatino sutelkti dėmesį į romų tautybės žmones.

Vieniems sąlygos geresnės, nei kitiems

Situacija tik prastėja, nes iškeldinti romai neturi, kur gyventi – mažėja socialinių bustų skaičius. Prancūzijos valdžia linkusi atiduoti esančius laisvus būstus Europą užplūdusiems migrantams.

„Valdžia rado 20 tūkstančių butų migrantams, bet romams to padaryti nesugeba“, – diskriminuojančius faktus priminė P.Goosensas.

Nuo 2012 metų Prancūzijos valdžia teisiškai įsipareigojo visiems iš lūšnynų iškeldintiems žmonėms suteikti būsto bei socialinių garantijų.

Tiesa, šie reikalavimai dažnai apeinami.

„Žmonės apgyvendinami socialiniuose būstuose tik keletui naktų. Ilgesniam laikui būstas nesuteikiamas“, – teigė Francoise Dumont, dar viena „Žmogaus teisių lygos“ atstovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.