Italiją ir Egiptą kiršina mįslinga studento mirtis

Studento Giulio Regeni mirtis Kaire tapo tarptautiniu sprogimu. Italijos pareigūnai reikalauja surasti jauno vyro žudikus ir dėl jo mirties jau ėmė kaltinti Egipto saugumo tarnybas.

G.Regeni buvo kankinamas.
G.Regeni buvo kankinamas.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Feb 9, 2016, 7:43 AM, atnaujinta Jun 8, 2017, 6:20 PM

Šią savaitę susitinkantys Vašingtono ir Kairo diplomatai kalbėsis apie 28 metų studentą, kurio sunkiai sužalotas kūnas praėjusį trečiadienį buvo rastas pakelėje.

Diplomatų susitikimas vyks augant dar didesnei įtampai dėl nužudytojo G.Regeni. Italija reikalauja Egipto surasti italų kilmės Kembridžo universiteto studento žudikus ir jau žarstosi įtarimais.

G.Regeni buvo Politikos ir tarptautinių santykių fakulteto doktorantūros studentas Kembridžo universitete, o Egipto sostinėje lankė Amerikos universiteto Kaire mokslininką. Egipte studentas ketino aiškintis apie neregistruotų darbuotojų judėjimą.

Jaunas vyras dingo Egipte sausio 25 dieną, kai šalyje buvo minimos autokratą Hosni Mubaraką nuvertusio sukilimo penktosios metinės.

Pusnuogio G.Regeni kūnas buvo rastas tik praėjusį trečiadienį pakelės griovyje, o ant jo kūno buvo matomos kankinimo žymės.

Cituodamas tyrėjus Italijos vidaus reikalų ministras Angelino Alfano teigė, kad vyras prieš pat mirtį patyrė „nežmonišką, gyvulišką ir nepateisinamą smurtą“.

Ant doktoranto veido ir kojų buvo aptiktos nudeginimo cigarete žymės, daugybė žaizdų kitose kūno vietose, todėl neabejojama, kad jis buvo nužudytas.

Italijos policija dabar reikalauja išsiaiškinti, kas nužudė studentą. Ir nors viešų kaltinimų Egiptui nepateikė, keli Italijos pareigūnai dėl G.Regeni mirties kaltino šios šalies saugumo tarnybas.

Pasak žmogaus teisių aktyvistų, šioje šalyje saugumo tarnybų vykdomi savavališki sulaikymai ir žmonių kankinimai tampa dažnu reiškiniu. O italai ima įtarti, kad G.Regeni galėjo tapti būtent tokio nežmoniško Egipto saugumo tarnybų elgesio auka.

Italijos ambasadorius Egipte Maurizio Massari pasakojo, kad Egipto pareigūnai faktiškai nesistengė padėti, kai studentas dingo. O praėjusią savaitę, vos kelios valandos po to, kai Italijos valdžios pareigūnai paskambino pačiam Egipto prezidentui Abdeliui Fattah el-Sisi, policija rado G.Regeni lavoną.

Dėl italo mirties sukruto ir žmogaus teisių aktyvistai, kurie dabar prie Italijos ambasados Kaire neša gėles ir dega žvakes.

„Mažiausia, ką galime padaryti, tai stovėti čia ir laikyti G.Regeni saviškiu.

Juk jis mirė taip pat, kaip kasdien miršta egiptiečiai“, – pasakojo viena protestuotoja. („The Washington Post“, AP, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.