JAV valdžia bendrovę „Apple“ įspraudė į kampą

Technologijų milžinė „Apple“ visada skelbė gerbianti asmens privatumą. Bet dabar dėl tokios griežtos pozicijos šiuo klausimu įsivėlė į konfliktą su JAV Federaliniu tyrimų biuru (FTB).

„Apple“ nenori prileisti FTB prie teroristo S.R.Farooko turėto „iPhone“.
„Apple“ nenori prileisti FTB prie teroristo S.R.Farooko turėto „iPhone“.
Nuo 2014 m. naujausiuose „Apple“ įrenginiuose visi duomenys šifruojami – taip gerbiamas jų savininkų privatumas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Nuo 2014 m. naujausiuose „Apple“ įrenginiuose visi duomenys šifruojami – taip gerbiamas jų savininkų privatumas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Feb 19, 2016, 7:14 AM, atnaujinta Jun 7, 2017, 1:51 PM

Kompanijos „Apple“ generalinis direktorius Timas Cookas kelis mėnesius ginčijosi su JAV valstybės pareigūnais dėl savo pozicijos neišduoti telefonų „iPhone“ savininkų duomenų, jei jie yra užšifruoti.

Tačiau toks duomenų apsaugojimo būdas labai nepatinka FTB direktoriui Jamesui Comey. Jis mano, kad ši bendrovės politika naudinga besislapstantiems teroristams.

Nuo 2014 metų rugsėjo naujausiuose „Apple“ įrenginiuose duomenys – tekstiniai pranešimai, nuotraukos, kiti įvairūs failai – pagal numatytuosius nustatymus yra šifruojami.

Jei įrenginys užrakintas, prieigą prie duomenų galima gauti tik žinant vartotojo sukurtą slaptažodį. Po 10 klaidingų bandymų įrenginys automatiškai ištrina visus duomenis.

„Apple“ teigia, kad užšifruotų duomenų negali pasiekti netgi bendrovės darbuotojai.

Susikirto su FTB

JAV saugumo pareigūnus ypač papiktino „Apple“ atsakas, kai FTB paprašė suteikti prieigą prie Syedo Rizwano Farooko telefone „iPhone“ esančių duomenų. Šis vyras su savo žmona pernai gruodį Kalifornijoje, San Bernardino mieste, nušovė 14 žmonių.

T.Cookas teigė, kad to padaryti „Apple“ negali, todėl netrukus JAV teismas pareikalavo, kad kompanija sukurtų programą, kuri leistų FTB agentams įsilaužti į teroristo telefoną – ne tiesiogiai nulaužiant vartotojo sukurtą slaptažodį, bet sudarant galimybę skirtingus slaptažodžius išbandyti nenutraukiamai ir greitai.

„Apple“ buvo duotos kelios dienos šiam valstybės teisėsaugos nurodymui įvykdyti, o juo technologijų milžinė tikrai nesidžiaugia.

„JAV vyriausybė pareikalavo, kad „Apple“ imtųsi precedento neturinčio žingsnio, kuris kelia grėsmę mūsų vartotojų saugumui, – pranešime cituojamas T.Cookas. – Valdžia prašo, kad „Apple“ pažeistų dešimtmečius kurtas priemones, kurios saugo mūsų vartotojus.

Pasipriešinti šiam nurodymui nėra lengva. Tačiau mes jaučiame pareigą pasisakyti prieš tai, ką laikome per dideliais JAV vyriausybės užmojais.“

Įmonės patiria spaudimą

Jei toks JAV vyriausybės prašymas galiausiai bus patenkintas, santykiai tarp technologijų kompanijų ir šalių vyriausybių gali visiškai pasikeisti.

Toks Amerikos valdžios žingsnis – įrodymas, kokį spaudimą dėl kuriamų produktų gali patirti bendrovės.

„Jie prašo kompanijos sukurti defektą, įdiegti technologinį trūkumą į savo produktus“, – JAV valdžios sprendimu piktinosi analitinio Demokratijos ir technologijų centro atstovė Nuala O’Connor, mananti, kad tokį pat spaudimą ateityje gali patirti ir kitos technologijų kompanijos.

Daugybė tokių bendrovių – „Microsoft“, „Facebook“, „Twitter“ ir „Yahoo“ – oficialios savo nuomonės apie „Apple“ ir FTB kivirčą nepateikė.

Tuo metu „Google“ generalinis direktorius Sundaras Pichai socialiniuose tinkluose pareiškė paramą „Apple“.

„Versti kompaniją sukurti galimybę įsilaužti į telefonus yra pavojinga vartotojų privatumui“, – rašė S.Pichai ir pridūrė, kad ši situacija gali tapti „problemų keliančiu atveju“.

Bijo prarasti klientus

JAV vyriausybė teigia, kad toks jos žingsnis tėra priemonė kovoti su terorizmu, tačiau „Apple“ vadovas T.Cookas pabrėžia, jog sukūrus sistemos apsaugos klaidą vyriausybė galės prieiti prie bet kurio asmens telefono.

„Blogose rankose ši programinė įranga, kuri šiandien neegzistuoja, galėtų atrakinti bet kokį „iPhone“. FTB šį įrankį gali vadinti kitaip, bet neapsigaukite: sukūrus specialią „iOS“ versiją, kuri apeina apsaugą, būtų atverta labai pavojinga landa“, – teigė T.Cookas.

Regis, kad T.Cookas netrukus įsivels į brangų ir sudėtingą teisinį ginčą su JAV vyriausybe.

Jis visada pabrėžė, kad „Apple“ gerbia ir saugo savo klientų privatumą. Todėl kompanijai būtų kvaila žengti žingsnį, kuris padarytų jų produktus pažeidžiamus – daugybė klientų imtų baimintis, kad jų telefonai būtų „nulaužti“.

Kita vertus, T.Cookas rizikuoja prarasti klientus ir priešindamasis JAV valdžiai. Kai kuriems amerikiečiams nacionalinis saugumas yra svarbesnis nei asmeninis privatumas.

Pagal naujausias „Pew Research Center“ apklausas, net 82 proc. suaugusių amerikiečių laiko priimtinu valstybės vykdomą įtariamų teroristų stebėjimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.