Už Turkijos prezidento įžeidimą – bylos 2 tūkst. žmonių

Dėl Turkijos prezidento įžeidimo šalyje jau pradėtos 1 845 naujos bylos, kuriose siekiama nuteisti įžymybes, žurnalistus ir net mokinius.

Turkijos teisingumo ministerija leis pradėti 1,845 bylas, kuriose bus teisiami žmonės tariamai įžeidę prezidentą R.T.Erdoganą<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Turkijos teisingumo ministerija leis pradėti 1,845 bylas, kuriose bus teisiami žmonės tariamai įžeidę prezidentą R.T.Erdoganą<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 3, 2016, 2:42 PM, atnaujinta Jun 5, 2017, 4:40 PM

Vienas iš kalėjimo išėjęs žinomas žurnalistas trečiadienį pasakojo, kad jo išlaisvinimas turėtų būti traktuojamas kaip R.T.Erdogano pralaimėjimas, skelbia „The Washington Post“.

R.T.Erdoganas buvo kaltinamas už agresyvų retai naudojamo įstatymo pritaikymą, kai prezidento įžeidimas yra draudžiamas, o tai yra vienas iš būdų užtildyti režimu nepatenkintus piliečius. Į teismą buvo iškviestos įžymybės, žurnalistai ir net mokiniai.

Kritikai teigė, kad augančiu autoritarizmu kaltinamas R.T.Erdoganas net stiprią kritiką mato kaip įžeidimą.

Vėlai antradienį vakare Turkijos parlamente atsakinėdamas į klausimus teisingumo ministras Bekiras Bozdagas aiškino, kad jo ministerija leis pradėti 1 845 naujas bylas, kuriose žmonės yra kaltinami įžeidę prezidentą.

„Aš nesugebėjau skaityti mūsų prezidentui skirtų įžeidimų – pradėjau raudonuoti“, – teigė B.Bozdagas gindamas didelį bylų skaičių.

Pernai R.T.Erdoganas taip pat buvo parašęs skundą apie opozicijos „Cumhuriyet“ laikraščio vyriausiąjį redaktorių Caną Dundarą ir atstovą Ankaroje Erdemą Gulą. Šie du asmenys buvo parengę straipsnius apie tariamą ginklų kontrabandą į Siriją, dėl ko jie buvo suimti, apkaltinti šnipinėjimu ir pagalba teroristinėms organizacijoms. Žurnalistai bus teisiami kovo 25 dieną.

Tačiau D.Dundaras ir E.Gulas iš kalėjimo buvo paleisti iki teismo nuosprendžio paskelbimo po to, kai Turkijos Konstitucinis teismas priėjo išvadą, kad jų teisės buvo pažeistos. R.T.Erdoganas smarkiai kritikavo teismo nuosprendį, teigė negerbiantis jo ir neketinantis jo laikytis.

Žiniasklaidos konferencijoje Istanbule C.Dundaras sakė, kad konstitucinio teismo nuosprendis buvo tikrų tikriausias Turkijos prezidento pralaimėjimas. Žurnalistas tikino, kad R.T.Erdoganas visą situaciją „bandė paversti į valstybinę krizę“.

Gegužės mėnesį laikraštis „Cumhuriyet“ išspausdino nuotraukas, kuriose tariamai matėsi Turkijos sunkvežimiai vežantys amuniciją Sirijos sukilėliams. Pasak laikraščio nuotraukos buvo padarytos 2014 metų sausį, kai vietinė valdžia apieškojo į Siriją važiuojančius sunkvežimius, dėl ko prasidėjo konfliktas su Turkijos žvalgybos pareigūnais. Laikraštis skelbė, kad nuotraukos įrodė, jog Turkija Sirijos sukilėliams vežė ginklus.

Turkijos vyriausybė iš pradžių neigė, kad sunkvežimiuose buvo ginklai ir tvirtino, jog krovinyje tebuvo humanitarinė pagalba. Kai kurie pareigūnai vėliau užsiminė, kad sunkvežimiuose galimai buvo ginklai, arba amunicija, kurie buvo vežami Turkmėnų grupuotėms Sirijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.