Lenkijos gynybos ministro pareiškimas supykdė Rusiją

Lenkijos gynybos ministras Antonis Macierewiczius ne tik laisvalaikiu studijuoja tariamus žydų sąmokslus užvaldyti pasaulį. Naujausias jo pareiškimas ne juokais įsiutino Rusiją.

A.Macierewiczius pykdo Rusiją.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
A.Macierewiczius pykdo Rusiją.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Mar 16, 2016, 4:00 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 3:11 PM

Šįkart A.Macierewiczius per paskaitą universitete Torunės mieste paskelbė, esą 2010-ųjų lėktuvo katastrofa prie Smolensko, per kurią žuvo Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis, buvo Rusijos įvykdytas teroro išpuolis.

Lenkijos vyriausybės nariui, regis, nesvarbu, kad po oficialių tyrimų tiek Varšuvoje, tiek Maskvoje buvo nustatyta, jog dėl tragedijos kalti pilotai, kurie bandė leistis tvyrant tirštam rūkui.

Aišku, A.Macierewiczius ir anksčiau tvirtino, kad katastrofa buvo ne nelaimingas atsitikimas, o masinė žmogžudystė. Bet naujausi jo komentarai ypač aitrūs.

„Tuo, kas įvyko prie Smolensko, buvo siekiama atimti iš Lenkijos jos lyderius, kurie vedė šalį nepriklausomybės link, – kalbėjo ministras. – Ketvirtąjį dešimtmetį buvome pirmosios terorizmo aukos, o Smolenske tapome pirmosiomis šių laikų terorizmo aukomis.“

Prezidentinis lėktuvas su 96 žmonėmis 2010 metų balandį gabeno L.Kaczynskį ir jo palydą į Katynės žudynių 70-ųjų metinių minėjimą. Laineris kliudė medžių viršūnes ir nukrito maždaug 19 km į rytus nuo Katynės miško, kuriame 1940 metais sovietai išžudė ir užkasė per 22 tūkst. lenkų karininkų bei inteligentų.

Maskva ilgą laiką neigė kaltę dėl žudynių ir ją vertė nacistinei Vokietijai. Teisybė galutinai išaiškėjo tik griūvant Sovietų Sąjungai, o jos teisių perėmėją Rusiją Varšuva nuolat spaudė viešai atsiprašyti dėl nusikaltimo.

„Mums buvo parodyta, kad šios temos kėlimas šiuolaikiniame pasaulyje sukels neįsivaizduojamą reakciją. Reakciją, kuri lėmė viso Lenkijos elito žūtį virš Smolensko“, – pareiškė Lenkijos gynybos ministras.

Rusijos užsienio reikalų ministerija A.Macierewicziaus teiginius, žinoma, pavadino absurdiškais, o prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas prabilo apie „nieko bendra su tikrosiomis nelaimės priežastimis neturinčius žodžius“.

Pasibaisėjo net pačios Lenkijos politikai. Opozicijoje dabar dirbantis Seimo narys, buvęs užsienio reikalų viceministras Rafalas Trzaskowskis prisipažino: „Mane tokios mintys pribloškė.“

Tačiau A.Macierewiczius nuo žodžių jau perėjęs prie darbų. Valdžią pernai perėmus velionio L.Kaczynskio brolio dvynio Jaroslawo vadovaujamai Teisės ir teisingumo partijai, naujasis gynybos ministras atnaujino katastrofos bylos tyrimą.

Esą anuomet Lenkiją valdžiusi Piliečių platformos partija nuslėpė Rusijos atsakomybės įrodymus. (AP, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.