S. Berlusconi supykdė Italiją: Romos mero postas – ne motinoms

Buvęs Italijos ministras pirmininkas Silvio Berlusconi paskelbė, kad nėščia dešiniųjų pažiūrų politikė Giorgia Meloni nėra pajėgi tapti Romos mere. Prieštaringai pagarsėjusio politiko S.Berlusconio nuomone, mero postas nėra suderinamas su motinyste, rašo „The Guardian“.

Ministro pirmininko posto netekęs S.Berlusconi pradėjo aršias diskusijas Italijoje pareiškęs, kad kandidatė G.Meloni netinkama tapti Romos mere dėl to, kad ji yra nėščia.<br>AP nuotr.
Ministro pirmininko posto netekęs S.Berlusconi pradėjo aršias diskusijas Italijoje pareiškęs, kad kandidatė G.Meloni netinkama tapti Romos mere dėl to, kad ji yra nėščia.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 16, 2016, 2:32 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 1:47 PM

2011 metais premjero posto dėl sekso ir finansų skandalų netekęs S.Berlusconi šiuo metu yra konservatyviosios partijos“Forza Italia“ vadovas.

Politikas ketino susijungti su dešiniųjų pažiūrų grupuotėmis, kad kartu palaikytų vieną kandidatą, kuris siektų laimėti vieną labiausiai prestižiškų politinių pozicijų visoje šalyje – Romos merijoje.

Tačiau buvusio ministro pirmininko komentaras apie G.Meloni netinkamumą būti mere visoje Italijoje sukėlė įnirtingas diskusijas dėl elgesio su moterimis politikoje.

G.Meloni yra nacionalistinės partijos „Italijos broliai“ lyderė ir taip turi „Šiaurinės Lygos“ palaikymą, todėl galima teigti, kad ji turi nemažą įtaką politinėje arenoje.

Politika – ne motinoms

Motina negali būti mere. Mero postas reikalauja būti biure 14 valandų kasdien, – S.Berlusconi tvirtino radijo stočiai „Rai Radio“. – Nemanau, kad G.Meloni tai būtų teisingas pasirinkimas“.

Buvusio premjero pamėgtas kandidatas į mero postą – Guido Bertolaso – taip pat tarė žodį šia tema ir pasakė, kad G.Meloni turėtų suteikti prioritetą „buvimui mama“.

„Aš nematau, kodėl kas nors turėtų ją priversti dalyvauti aršiuose rinkimuose, o po to rūpintis duobėmis keliuose ir netvarka, kol ji krūtimi turi maitinti kūdikį“, – tikino G.Bertolaso.

Įtakingos politikės visoje Italijoje pasmerkė prieš G.Meloni nutaikytus komentarus.

„Ši šalis nėra skirta moterims. Kas vyksta šiomis dienomis yra neįtikėtina ir parodo po paviršiumi slypinčią neapykantą moterims“, – samprotavo sveikatos ministrė Beatrice Lorenzin. Slapta neapykanta moterims?

S.Berlusconio žodžiai nuskambėjo vos kelios dienos po to, kai Milano mero posto siekusi populistinio „Penkių žvaigždžių judėjimo“ narė Patrizia Bedori atsisakė toliau dalyvauti politinėse grumtynėse, kai buvo pasišaipyta iš jos išvaizdos.

Iš politikės taip pat tyčiotasi dėl to, kad ji visą laiką skyrė prižiūrėti savo vaikams. Socialiniame tinkle „Facebook“ P.Bedori rašė, kad ji buvo išvadinta „bjauria, riebia ir stora namų šeimininke“.

„Manęs jie neįžeidė. Italijoje gyvena milijonai namų šeimininkių ir tik jų – jūsų motinų, sesių, žmonų, merginų – dėka kasdien pasirūpinama šeimomis, – internete rašė P.Bedori. – Moterys taip pat apsiėmė įveikti naujus iššūkius, kaip kad rūpinimasis pensininkais, su kuriais nesusitvarkė valstybė. Tik dėl namų šeimininkių Italija vis dar tebestovi“.

„Niekas vyrui nesako, kad jis bjaurus ir storas. Visa tai parodo, kad nėra pagarbos moterims ir jog nėra moterų kaip politinių veikėjų pripažinimo“, – apie prieštaringai vertinamus pasisakymus tarė pernai dvynukus pagimdžiusi Lorenzin.

„Ar kada yra buvę, kad vyro kandidato yra prašė pasitraukti iš lenktynių dėl politinio posto vien dėl to, kad jis nėra fotogeniškas arba yra tėvas?“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pasireiškė šalies reformų ministrė Maria Elena Boschi, kurios išvaizdą taip pat aptarinėjo žiniasklaida.

S.Berlusconio įtaka tirpsta

Dabartinis Italijos ministras pirmininkas Matteo Renzi taip pat buvo įtrauktas į diskusijas. Kai žurnalistas paklausė, ar motina galėtų būti Romos mere, premjeras atsakė „be abejonės, taip“, tačiau patvirtino, kad jis norėtų, jog šį postą užimtų Demokratų partijos kandidatas Roberto Giachetti.

Politinė nesantaika Romoje tarp S.Berlusconio ir „Šiaurinės Lygos“ vadovo Matteo Salvini buvo gera žinia taip pat dėl mero posto kovojančiai 37-metei „Penkių žvaigždžių judėjimo“ teisininkei Virginia Raggi.

Skilimas tarp S.Berlusconio ir kitų partijų galimai reiškia, kad buvusio premjero įtaka blėsta. Tikėtina, kad tai gali leisti iškilti M.Salviniui, kurio „Šiaurinės Lygos“ partija šalyje įgavo pagreitį dėl ksenofobiškų pažiūrų pabėgėlių ir romų mažumos atžvilgiu.

Kas šią vasarą belaimėtų Romos mero postą užims politinę poziciją, kuri jau ilgą laiką krečiama nuolatinių skandalų. Pernai buvęs meras Ignazio Marino buvo priverstas atsistatydinti po to, kai kilo klausimų apie jo išlaidas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?