Donaldas Trumpas – žiniasklaidos produktas ar jos auka?

Respublikonų kandidatu JAV prezidento rinkimuose tapti siekiantis Donaldas Trumpas gali džiaugtis nesibaigiančiu žiniasklaidos dėmesiu. Tačiau milijardierius kartais atrodo neįveikiamas: bet kokios pašaipos ar argumentuota kritika nuo jo nubėga kaip nuo žąsies vanduo.

D.Trumpas nereaguoja į žiniasklaidos kritiką, tačiau ji jau sugebėjo jį šiek tiek sužeisti.<br>AP nuotr.
D.Trumpas nereaguoja į žiniasklaidos kritiką, tačiau ji jau sugebėjo jį šiek tiek sužeisti.<br>AP nuotr.
D.Trumpas nereaguoja į žiniasklaidos kritiką, tačiau ji jau sugebėjo jį šiek tiek sužeisti.<br>AP nuotr.
D.Trumpas nereaguoja į žiniasklaidos kritiką, tačiau ji jau sugebėjo jį šiek tiek sužeisti.<br>AP nuotr.
D.Trumpas nereaguoja į žiniasklaidos kritiką, tačiau ji jau sugebėjo jį šiek tiek sužeisti.<br>AP nuotr.
D.Trumpas nereaguoja į žiniasklaidos kritiką, tačiau ji jau sugebėjo jį šiek tiek sužeisti.<br>AP nuotr.
Pirminiuose rinkimuose dalyvauja radikalesni rinkėjai, kurie renkasi visiškai kitokią žiniasklaidą.<br>AP nuotr.
Pirminiuose rinkimuose dalyvauja radikalesni rinkėjai, kurie renkasi visiškai kitokią žiniasklaidą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 18, 2016, 7:02 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 9:50 AM

Verslo magnatui reklamai nereikia net leisti savo turto – D.Trumpas pasižymi tuo, kad labai noriai su žurnalistais kalba telefonu, tad jis užsitikrina pakankamai nemokamo eterio laiko.

O šio jis turi gausiai: praėjusiais metais verslo magnato ir realybės šou žvaigždės televizijoje buvo daugiau nei visų kitų kandidatų. D.Trumpo nemokamai gautas eteris buvo įvertintas 2 mlrd. JAV dolerių (1,8 mlrd. eurų).

Tiesa, JAV žiniasklaida pastaruoju metu daugiau dėmesio skiria aštriai D.Trumpo kritikai arba jo melagingų pasisakymų atskleidimui, tačiau, regis, tai jo rinkėjų visai neveikia – kandidatas sparčiai juda link Respublikonų partijos nominacijos.

Galbūt galima kalbėti apie tai, kad taip aprašytas žiniasklaidos poveikis rinkimų procesui jau senka?

Puolimas sumažino reitingus

Ryšių su visuomene agentūros „VRP Hill+Knowlton Strategies“ valdybos pirmininkas Mykolas Katkus nesutinka, kad žiniasklaida visiškai neturėjo įtakos D.Trumpui.

„Centristinė ir dešiniųjų žiniasklaida JAV tik visai neseniai pradėjo mušti D.Trumpą. Iki tol jam televizijos dėkojo už nuostabius reitingus, jis dominavo šou laidose, o politinių laidų vedėjai manė, kad jo kampanija greitai išseks, tad didesnio dėmesio į jį nekreipė“, – aiškino ekspertas.

Tačiau dabar, kai prasidėjo aršesnis milijardieriaus puolimas, neigiamas rinkėjų vertinimas taip pat yra didesnis. Tai matosi ir pažiūrėjus į visuomenės nuomonės apklausas.

„D.Trumpas nuo rugsėjo mėnesio jau turėjo geresnius nei 30 proc. reitingus. Dabar yra kovo vidurys ir bet kuris kitas kandidatas – pavyzdžiui, Mittas Romney – anksčiau tuo pačiu metu jau turėdavo bene 60 proc. rinkėjų palaikymą. Trumpas turi tik apie 40 proc.“, – pabrėžė M.Katkus.

Šėlsmas įdomiau nei politika

Rytų Europos studijų centro analitiko Linas Kojalos teigimu, reikėtų atskirti dviejų tipų žinutes, kurias transliuoja apie politikus rašanti žiniasklaida: aprašomas rėksmingas emocijas ir politinės programos analizę.

„Jis gauna labai daug dėmesio dėl savo prieštaringai vertinamų pasisakymų, o juos ir nori paskleisti visuomenei, jam palanku, kad apie tai kalbama“, – pabrėžė politologas.

Tačiau kiekvieną naują įžeidžią repliką apie moterų išvaizdą arba imigrantus iš Meksikos transliuojanti žiniasklaida tokio dėmesio anaiptol neskiria rimtesniems klausimams.

„Nėra aptariama jo politika, bet jos jis ir neturi: yra tik lozungai, populistiniai pareiškimai, bet apie problemas nekalbama. Priešingai, nei, pavyzdžiui, H.Clinton, kuri yra vertinama per politinę prizmę ir nuolat svarstoma, kaip jai pasiseks tesėti priešrinkiminius pažadus“, – pažymėjo L.Kojala.

Tačiau, politologo nuomone, tame slypi ir tam tikra D.Trumpo konkurentų kaltė.

„Jie negali išryškinti kelių silpniausių jo vietų ir nukreipti žiniasklaidos dėmesio į jas. Pavyzdžiui, jis nėra paviešinęs savo mokesčių deklaracijos ir labai aptakiai kalba apie tai, kodėl to nepadarė – gali būti, kad slepia mažesnį turtą. Jeigu kiti kandidatai apie tai kalbėtų, tai galėtų tapti ir analizės, o ne tik šou elementu“, – samprotavo L.Kojala.

Radikalų kritika neveikia

Labai svarbu ir tai, kad šiuo metu į pirminius rinkimus ateina žmonės, kurie naudoja visai kitą žiniasklaidos priemonių rinkinį nei įprastinis vartotojas.

„Kalbame apie maždaug dešimtadalį rinkėjų – labai aktyvių ir turinčių labai stiprius įsitikinimus. Pirminiams rinkimams didelę įtaką turi ekstremistai, kurių pažiūros skiriasi nuo centristų“, – paaiškino M.Katkus.

„Tad šiuo metu daugiau įtakos turi Arbatėlės judėjimo publikacijos, „Breitbart“ (D.Trumpą palaikantis portalas – aut.past.), dešiniųjų radijas, kairiųjų blogai, o, pavyzdžiui, Bernie Sanderso kampaniją labai palaiko tokie leidiniai kaip „The Huffington Post“ ir „Rolling Stone“, – vardino komunikacijos specialistas.

O vėliau, jau lapkritį, į rinkimus eis kur kas daugiau žmonių, kurie bus įvairesnių pažiūrų, tad ir juos veikianti žiniasklaida bus įvairesnė.

„Žiniasklaidos įtaka visada yra didelė, tačiau klausimas, ar ji turi įtaką tai auditorijai, kuri jos klausosi, – teigė M.Katkus. – Žiniasklaida veikia žmonės, kurie jos klauso, o ne tuos, kurie jos nemėgsta.“

Skandalistas perspėjo: gali kilti riaušės

D.Trumpas perspėjo, kad JAV gali kilti riaušės, jeigu jis nebūtų paskirtas Respublikonų partijos kandidatu į prezidento postą.

Šiuos komentarus jis išsakė iškovojęs kelias naujas svarbias pergales per pirminius balsavimus. Nors D.Trumpas tapo dar ryškesniu lenktynių favoritu, aiškėja, kad jam gali nepavykti surinkti pakankamo delegatų skaičiaus, kuris jam leistų iškart tapti respublikonų kandidatu.

Kalbama, kad partijos lyderiai per vadinamąjį tarpininkaujamąjį suvažiavimą gali siekti nepaisyti pirminių rinkimų rezultatų ir sutartinai palaikyti ne D.Trumpą, o alternatyvų kandidatą.

Toks scenarijus menkai tikėtinas. Tačiau D.Trumpas įžvelgia, kad per suvažiavimą gali būti pasielgta būtent taip, todėl dabar pagrasino riaušėmis.

„Nemanau, kad galite sakyti, jog mes negausime kandidato titulo automatiškai. Tuomet kiltų riaušės“, – perspėjo milijardierius.

„Jeigu nekreipsite dėmesio į žmonių valią ir pasakysite: „Atsiprašome, jums trūksta 100 balsų“ – net jeigu kitam trūktų 500 balsų, manau, tokiu atveju jums iškiltų tokių problemų, kokių dar niekada nesate matę. Nutiktų blogų dalykų“, – pridūrė D.Trumpas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.