Kaip netapti turistus apgaudinėjančių kišenvagių auka?

Kišenvagystė dažnai laikoma smulkiu nusikaltimu, tačiau ilgapirščių tinklai gali būti įmantrūs. Vagišiai veikia apsukriai ir sugeba apšvarinti žmones tada, kai jie to tikisi mažiausiai.

Vienas Paryžiuje siautėjančių vagišių triukų – apsimesti nuoširdžiai padėti turistams panorusiais vietos gyventojais.
Vienas Paryžiuje siautėjančių vagišių triukų – apsimesti nuoširdžiai padėti turistams panorusiais vietos gyventojais.
Policija šiemet išardė Paryžiaus Disneilendą plėšusių kišenvagių tinklą.
Policija šiemet išardė Paryžiaus Disneilendą plėšusių kišenvagių tinklą.
Smulkūs nusikaltėliai mėgsta Paryžių, į kurį kasmet atvyksta dešimtys milijonų turistų.
Smulkūs nusikaltėliai mėgsta Paryžių, į kurį kasmet atvyksta dešimtys milijonų turistų.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 21, 2016, 7:51 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 12:47 AM

Praėjusį mėnesį Prancūzijoje nuskambėjo istorija apie daugybę kišenvagių vienijusį tinklą – jie vogė iš turistų Paryžiuje ir Disneilendo pramogų parke.

Vasarį jungtinės Rumunijos ir Prancūzijos policijos pajėgos pagaliau sugebėjo išardyti šį vagišių tinklą.

Organizuota ilgapirščių grupė per pusmetį įvykdė maždaug tūkstantį nusikaltimų ir pavogė daiktų bei pinigų, kurių bendra vertė siekia daugiau nei 1 milijoną eurų.

Vagystes vykdė daugiausia maži vaikai, kurie iš pirmo žvilgsnio turistams ir atrakcionų parko lankytojams net neatrodė įtartini. Jie švarino žmonų pinigines, iš kišenių traukė mobiliuosius telefonus, vogė papuošalus ir net odines pirštines.

Policija teigė, kad vagišių tinklas buvo gerai organizuotas, o vaikai – dažniausiai mažos mergaitės – buvo puikiai ištreniruoti darbuotis visiškai nepastebimai.

Tačiau kaip jie sugebėjo taip padaryti? Ir kaip netapti tokių apsukrių vagišių, kurie itin dažnai taikosi į turistus, auka?

Kvailina praeivius gatvėse

Įžūlūs kišenvagiai apšvarina savo aukas vidury dienos prabangiose didmiesčių gatvėse, kuriose pilna praeivių. O įžūliausi dar ir sugadina drabužius.

Dažnas triukas – tarsi netyčia apipilti praeivį kava ar ištepti ledais, o tuomet pulti atsiprašinėti ir šluostyti dėmę ant sutepto drabužio.

Tuomet, kai aukos dėmesys nukreiptas į dėmę, kitas kišenvagis gali apieškoti nelaimėlio kišenes arba čiupti jo lagaminą ar rankinę ir pasipustyti padus.

Kitas būdas – pasinaudoti praeivio gerumu. Nusikaltėliai į gatvę išleidžia senutę, kuri prašo padėti jai užlipti laiptais ar pereiti gatvę. Koks beširdis galėtų atsisakyti jai padėti?

Tačiau kol žmogus lydi mielą senutę, kišenvagiai gali narstyti jo kišenes.

Darbuojasi prie bankomatų

Vagys mėgsta darbuotis ten, kur mato pinigus, tad būkite atsargūs, kai einate išsiimti pinigų iš bankomato. Ypač jei vakaras ir esate vienas.

Šimtai turistų pakliūva į vagių rankas, kai vėlyvą vakarą nutaria išsiimti grynųjų iš bankomato. Dažnai jie tampa lengvu grobiu vagišių grupėms ir vaikams kišenvagiams.

Mažamečiai sukiojasi prie bankomatų ir apsimeta, kad vieni kitų nepažįsta.

Tada sulaukia, kada auka įves kortelės PIN kodą, ir mėgina atitraukti žmogaus dėmesį, kol bendrininkai tuština jo kortelę.

Bandydami nukreipti žmogaus dėmesį, vaikai gali imti šūkauti, prieš akis mojuoti lapais su užrašais ar apipilti gėrimu.

Paryžiuje ne kartą įvykdytas ir „nuogų krūtų triukas“. Nors tai skamba kaip situacija iš lėkštos komedijos, tokiu metodu Prancūzijos sostinės vagišiai naudojosi realybėje.

Moterys pakeldavo palaidines ir parodydavo nuogas krūtis, kad atitrauktų žmogaus dėmesį, o kol jis sprogdindavo akis į nuogybes, vagišius čiupdavo jo daiktus.

Tai buvo daroma ir prie bankomatų, kai auka įvesdavo PIN kodą ar pasirinkdavo operaciją „pasiimti pinigų“.

Rankinės kaip ant lėkštutės

Dažnai žmonės nė nesusimąstydami vagims patys pakiša savo rankines, krepšius ar atsegtas kišenes.

Tarkime, kam nors ant žemės nukrinta piniginė, raktai, telefonas ar kitas daiktas. Jūs instinktyviai norite padėti ir skubate jį pakelti.

Tačiau kai pasilenkiate, leidžiate vagišiui pasiekti jūsų galines kišenes, nejučia atsegti kuprinę ar rankinę. Taip kišenvagiai pasinaudoja jūsų gerumu ir paslaugumu.

Dažnai pasidarbuoti kuprinėse arba rankinėse žmonės vagišiams kone pasiūlo patys: pakabina krepšius sau už nugaros ant kėdės atkaltės ir pamiršta bet kokį atsargumą.

Arba užmeta paltą ant kabyklos, o jo kišenėse palieka vertingų daiktų ar banknotų ir drabužio neprižiūri.

Siaučia turistinėse vietose

Kavinių lankytojai, ypač sėdintys prie lauko staliukų, – mėgstami vagišių taikiniai. Ypač turistinėse vietose. Dažnai kišenvagiai patys apsimeta keliautojais ir tada apmauna nieko neįtariančius žmones.

Pavyzdžiui, prieina prie žmonių, kurie sėdi ant staliukų pasidėję telefonus, ir paprašo padėti susigauti žemėlapyje.

Pastarąjį padeda ant stalo viršaus uždengdami kavinės lankytojo telefoną.

Ir kol jis nuoširdžiai mėgina vagiui parodyti, kurioje gatvelių raizginio vietoje jis yra, nenaudėlis iš po žemėlapio išsitraukia jo telefoną.

Turistų lankomos vietos vagišiams naudingos ne tiktai dėl to, kad jie patys gali apsimesti miesto svečiais. Juk kišenvagiai gali įsimaišyti tarp turistų ir tuštinti kišenes, kol jie užsiėmę įžymių vietų fotografavimu.

Kišenvagiai taip pat pasinaudoja turistų nuovargiu. Jei pastarieji po ilgos dienos ant kojų užsnūsta viešajame transporte, netrukus ilgapirščiai iškrapšto grobį iš jų kišenių.

Kaip apsisaugoti?

Visos vagių taktikos rodo tą patį dėsningumą: prarasi budrumą – prarasi kišenių turinį.

Kišenvagiai pasinaudoja akimirkomis, kai jūsų dėmesys būna sutelktas kur nors kitur, o ne į daiktų saugojimą, ir pasiima grobį.

Todėl geriausia, kad vertingi daiktai būtų sunkiai pasiekiami. Taip pat nelaikykite visko, kas svarbiausia ir brangiausia, vienoje kišenėje ar tame pačiame kuprinės skyrelyje.

O jei jus turistinėje vietoje ims įkyriai kalbinti žmonės, likite budrūs. Tai gali būti jūsų dėmesį nukreipti siekiantys vagišiai.

Stenkitės nepasimesti ir nenuklysti į pavojingus rajonus, taip pat venkite viešai demonstruoti savo brangius telefonus ar piniginės turinį.

Galiausiai vertėtų atsiminti, kad dauguma vagių neatrodo panašūs į nusikaltėlius. Daugybę kišenvagysčių įvykdo meilaus veidelio vaikučiai.

Antai Disneilende vogę nepilnamečiai netgi būdavo užsidėję peliuko Mikio ausytes ir nešiodavosi žaisliukus, kad neišsiskirtų iš kitų pramogaujančių vaikų. („The Local“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.