Rusijos teismas skaito N. Savčenko verdiktą nužudymo byloje

Rusijos teisme pirmadienį skaitomas pilotės Nadijos Savčenko verdiktas byloje, kurioje ji kaltinama prisidėjus prie dviejų rusų žurnalistų nužudymo. Anksčiau buvo pranešta, kad moteris jau paskelbta kalta, tačiau vėliau patikslinta, kad galutinis verdiktas paaiškės tik vėliau.

N.Savčenko išgirdo Rusijos teismo nuosprendį.<br>„Sputnik“/ „Scanpix“ nuotr.
N.Savčenko išgirdo Rusijos teismo nuosprendį.<br>„Sputnik“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 21, 2016, 9:35 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 2:48 AM

Teismo pirmininkas, kuris pirmadienį pradėjo skaityti nutartį, pareiškė, kad N.Savčenko, kuri tuo metu buvo vieno Ukrainos savanorių bataliono narė, koregavo artilerijos ugnį per apšaudymą, nusinešusį dviejų Rusijos žurnalistų ir kelių civilių gyvybes, ir pridūrė, kad jos veiksmai buvo motyvuoti „politinės neapykantos“. 

Prokurorai reikalauja skirti N.Savčenko 23 metus laisvės atėmimo dėl jos numanomo vaidmens incidente, kai minėti Rusijos valstybinės televizijos žurnalistai žuvo karo krečiamoje Rytų Ukrainoje. Kokią bausmę teismas skirs, turėtų paaiškėti antradienį.

Ukraina ir Vakarai visuomet laikė N.Savčenkos bylą politiniu parodomuoju procesu ir tvirtino, kad pilotė tapo naujausiu įrankiu platesnėje Kremliaus agresijoje prieš pietvakarinę kaimynę po to, kai Maskva aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį ir pakurstė separatistų sukilimą šalies rytuose. 

Skelbia bado streiką

Ukrainos karo lakūnė N.Savčenko pirmadienį pareiškė vėl atsisakysianti maisto ir vandens, kai Rusijos teismas ją pripažino kalta dėl dviejų rusų žurnalistų žūties per kautynes Rytų Ukrainoje, pranešė jos advokatas Markas Feiginas. 

„Nadežda nori vėl pradėti sausą bado streiką po 10 dienų, kai įsigalios teismo nutartis. Jos nuomone, praėjus tam laikui ją turi iš karto išsiųsti namo“, – M.Feiginas sakė naujienų agentūrai „Interfax“. 

Pasak jo, N.Savčenko neketina skųsti teismo nutarties. 

„Tai jos sprendimas; ji mano, kad atsisakymas teikti apeliaciją paspartins derybų procesą ir jos perdavimą Ukrainai“, – sakė advokatas. 

M.Feiginas pridūrė, kad atsisakymas teikti apeliaciją atima galimybę apskųsti nutartį Europos Žmogaus Teisių Teismui. 

„Ji tai puikiai supranta; mes jai visa tai paaiškinome“, – nurodė jis. 

Vadina politiniu žaidimu

„Savčenko bus nuteista kalėti dešimtis metų – dėl to nekyla abejonių, – dar prieš paskelbiant nuosprendį „Twitter“ rašė vienas jos advokatų Markas Feiginas. – Čia veikia propagandos mašina, nepasižyminti teisingumu ir laisve.“

N.Savčenko, savo šalyje laikoma nacionaline didvyre ir išrinkta į Aukščiausiąją Radą, kol buvo laikoma Rusijos arešte, tvirtina, kad ji buvo pagrobta promaskvietiškų separatistų Ukrainos rytuose 2014 metų birželį ir neteisėtai išvežta per sieną į Rusiją, kur jai buvo pateikti išgalvoti kaltinimai.

Tačiau Rusijos pareigūnai tvirtina, kad ukrainietė atliko artilerijos ugnies koreguotojos vaidmenį per apšaudymą, nusinešusį Rusijos valstybinės televizijos žurnalistų Igorio Korneliuko ir Antono Vološino gyvybes, tarnaudama savanore viename Kijevo vyriausybę palaikančiame batalione, kovojusiame su separatistais, todėl jai turi būti skirta bausmė.   N.Savčenko ryžtingai protestavo per ilgus savo arešto mėnesius, kai ji kurį laiką buvo laikoma vienoje psichiatrijos klinikoje netoli Maskvos, o vėliau perkelta į pietvakarinį Donecko miestą prie sienos su Ukraina, kur nagrinėjama jos byla.

Ji jau ne kartą buvo paskelbusi bado streiką, protestuodama prieš savo laikymo sąlygas. Vienu metu ji badavo ilgiau negu 80 dienų; vėliau beveik savaitę atsisakė maisto ir vandens.

Lakūnė, kuri per posėdžius paprastai dėvi tradicinę ukrainietišką palaidinę arba marškinėlius su proukrainietiškais užrašais, šaipėsi iš teismo, kai buvo laikoma stikliniame kaltinamųjų narve, o bylos nagrinėjimui artėjant prie pabaigos pademonstravo teisėjams iškeltą vidurinį pirštą.

„Viskas, ką galiu padaryti – tai parodyti pavyzdį, kad Rusija ir jos visaapimantis valstybės aparatas bei totalitarinis režimas gali būti sutriuškintas, jeigu nebijai ir nesi palūžęs“, – N.Savčenko sakė savo baigiamojoje kalboje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.