FTB buvo įspėjusi Nyderlandus apie brolius teroristus

„Buvo aptarta abiejų brolių radikali praeitis“, – pridūrė jis.

JAV federalinis tyrimų biuras (FTB) informavo Nyderlandus apie savo nuogąstavimus dėl savižudžių sprogdintojų Ibrahimo El Bakraoui ir jo brolio Khalido šešios dienos iki išpuolių Briuselyje, antradienį atskleidė Nyderlandų teisingumo ministras.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
JAV federalinis tyrimų biuras (FTB) informavo Nyderlandus apie savo nuogąstavimus dėl savižudžių sprogdintojų Ibrahimo El Bakraoui ir jo brolio Khalido šešios dienos iki išpuolių Briuselyje, antradienį atskleidė Nyderlandų teisingumo ministras.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf,

Mar 30, 2016, 2:57 PM, atnaujinta May 31, 2017, 3:40 AM

Kitą dieną olandų pareigūnai perdavė Belgijai visą informaciją, gautą iš FTB, kuris dar 2015 metų rugsėjį įtraukė I.El Bakraoui į terorizmu įtariamų asmenų sąrašą.

Atsakydamas į klausimus Nyderlandų parlamente, teisingumo ministras Ardas van der Steuras sakė, kad olandų policija gavo kovo 16 dieną FTB išsiųstą pranešimą, „kuriame buvo informuojama apie Ibrahimo El Bakraoui ir jo brolio Khalido kriminalinę praeitį bei Khalido teroristinę praeitį“.

Kitą dieną šis klausimas buvo aptartas olandų ir belgų policijos, sakė ministras.

„Buvo aptarta abiejų brolių radikali praeitis“, – pridūrė jis.

Ministras taip pat patvirtino JAV pranešimus, kad I.El Bakraoui buvo įtrauktas į amerikiečių sudarytą įtariamų teroristų sąrašą, patikslinęs, kad „į Amerikos stebimų asmenų sąrašą, tvarkomą FTB teroristų stebėjimo centro, jis buvo įtrauktas 2015 metų rugsėjo 25 dieną“.

I.El Bakraoui buvo vienas iš dviejų mirtininkų, kovo 22 dieną susisprogdinusių Briuselio oro uoste. Jo brolis Khalidas susisprogdino Malbeko metropoliteno stotyje. Iš viso per šias pražūtingas atakas žuvo 32 žmonės.

Aršiai kritikuojami belgų pareigūnai tebeieško dar vieno sprogdintojo, kuriam pavyko pasprukti.

Tuo tarpu Belgijos federalinė policijos tarnyba pareiškė kovo 16 dieną tiesiogiai iš FTB negavusi jokios informacijos apie brolius Bakraoui.

Pasak jos, kitą dieną vykusiame olandų ir belgų policijos pareigūnų susitikime „nebuvo užsiminta apie pranešimą, kurį FTB išsiuntė olandų policijai“.

Kaip nurodė Belgijos federalinė policijos tarnyba, susitikime buvo kalbama apie kovo 15 dieną Briuselyje policijos surengtą reidą, per kurį buvo sučiuptas alžyrietis kovotojas, susijęs su pagrindiniu Paryžiaus atakų, per kurias pernai lapkritį žuvo 130 žmonių, įtariamuoju Salahu Abdeslamu.

Manoma, kad Kh.El Bakraoui, prisidengęs netikru vardu, nuomojo butą, kuriame policija surengė reidą.

Tuo tarpu Turkija praėjusią savaitę apkaltino Belgiją, esą ši ignoravo aiškų ir realų pavojų, ir atskleidė, kad pernai deportavo I.El Bakraoui kaip įtariamą teroristą, kai šis buvo sulaikytas šalia Sirijos sienos.

Nyderlandų teisingumo ministras praėjusią savaitę patvirtino, kad Turkija liepą deportavo I.El Bakraoui į Nyderlandus, tačiau pabrėžė, kad jis nebuvo žinomas olandų teisėsaugai ir nebuvo įtrauktas į jokius stebimų asmenų sąrašus.

Nežinoma, kiek laiko I.El Bakraoui praleido Nyderlanduose prieš sugrįždamas į Belgiją, sakė ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.