D. Trumpo kampanijos vadybininką lydi prieštaringi įvykiai

Kai Donaldas Trumpas 2014 metams einant į pabaigą nusprendė kandidatuoti į JAV vadovo postą, viena iš pirmųjų jo užduočių buvo paskirti vadybininką savo prezidentinei kampanijai. Skandalingasis kandidatas šias atsakingas pareigas patikėjo buvusiam jūrų gėrybių pramonės lobistui, kuris niekuomet nevadovavo nacionalinei kampanijai, rengė viešus debatus su kartono iškarpa ir garsėjo tik tuo, kad į Jungtinių Valstijų Kapitolijų slapta įsinešė ginklą, rašo „The Guardian“.

C.Lewandowskis sulaukė kaltinimų už grubų elgesį su korespondente.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
C.Lewandowskis sulaukė kaltinimų už grubų elgesį su korespondente.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
C.Lewandowskis sulaukė kaltinimų už grubų elgesį su korespondente.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
C.Lewandowskis sulaukė kaltinimų už grubų elgesį su korespondente.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
C.Lewandowskis sulaukė kaltinimų už grubų elgesį su korespondente.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
C.Lewandowskis sulaukė kaltinimų už grubų elgesį su korespondente.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 8, 2016, 6:59 AM, atnaujinta May 30, 2017, 2:54 AM

Tokiu būdu Corey Lewandowskis iš užkulisių ėmė vadovauti vienai labiausiai gluminančių politinių kampanijų žmonijos istorijoje.

Vadovaujant šiam 42 metų vyrui įvyko neįtikėtinas D.Trumpo proveržis nuo neįprastų pažiūrų pašaliečio iki kandidato, kuriam gali atitekti Respublikonų partijos nominacija.

Paties C.Lewandowskio gyvenime taip pat įvyko didžiulis šuolis: Hampšyo politikoje jis buvo beveik nepastebimas, o dabar stovi garsiojo nekilnojamo turto magnato dešinėje.

Metodas, kuriuo vadovaujasi C.Lewandowskis skandalingojo verslininko kampanijos metu, labai paprastas ir kartu neįtikėtinai efektyvus. Jis gali būti apibūdintas vienu sakiniu: „Leisti D.Trumpui būti D.Trumpu“. Žurnalas “The Wall Street“ pranešė, kad šią frazę jis užrašė ant lentos savo biure.

Vis dėlto ši dinamika veikia ir atvirkščiai, D.Trumpas savo kampanijai vadovauja remdamasis metodu: „Leisti C.Lewandowskiui būti C.Lewandowskiu.“ 

Tokia logika pasitvirtino šią savaitę, kai D.Trumpas savo kampanijos vadybininką atkakliai gynė net tuomet, kai šis pats pateko į laikraščių puslapius dėl nemalonaus incidento.

Antradienį policija Floridoje esančiame Jupiterio mieste pateikė D.Trumpo pagalbininkui kaltinimus, kai dešiniųjų milijardieriaus šalininkų tinklaraščio korespondentė pasiskundė, kad kampanijos metu C.Lewandowskis ją šiurkščiai sugriebė.

Buvusi „Breitbart“ žurnalistė Michelle Fields sekė D.Trumpą berdama jam klausimus po kovo 8 dieną vykusios spaudos konferencijos, kai ją už rankos staiga patempė vyriškis, kurio apibūdinimas atitinka C.Lewandowskį.

D.Trumpo kampanijos vadybininkas pareiškė, kad kaltinimai yra „laužti iš piršto“, ir tvirtino nelietęs korespondentės. Tačiau ši į tokius jo žodžius atsakė paviešindama nuotrauką, kurioje ant jos rankos matyti mėlynės. Šis įvykis sukėlė tikrą audrą socialiniuose tinkluose.

Vėliau Jupiterio policija paviešino vaizdo įrašą, kurį užfiksavo paties D.Trumpo stebėjimo kameros. Jame aiškiai matyti, kad C.Lewandowskis sugriebė M.Fields už rankos ir grubiai patraukė nuo kandidato.

Grubus elgesys

Galbūt tai nebuvo itin baisus incidentas, tačiau jis turėjo neigiamų atsiliepimų, kadangi patvirtino kai kuriuos piktinančius ir prieštaringus D.Trumpo kampanijos siekiant užkariauti Baltuosius rūmus aspektus.

Jis taip pat kuo puikiausiai atspindi D.Trumpo kampanijų metu jau įprastą užgauliojimą.

Ne kartą buvo pranešta apie tai, kad C.Lewandowskis savo rankomis susitvarkydavo su protestuotojais kampanijos renginių metu bei reiškė panieką korespondentams ir jų visuomeninei funkcijai. Kai žurnalas „Politico“ paviešino straipsnį, kuriame išreiškė nerimą dėl tokio vyro elgesio, vienam šios naujienų agentūros žurnalistui prie durų buvo liepta apsigręžti.

Visa tai pavertė V.Lewandowskį naujo pobūdžio politikos, kurią pastaruosius šešis mėnesius vis labiau sutrikusioje JAV vykdo D.Trumpas, veidu. Toks metodas glumina ir kitus politikos arenos profesionalus, tarp jų ir tokius senus vilkus, kaip abiejų Johno McCaino kampanijų veteraną ir vyriausią D.Trumpo varžovo Johno Kasicho kampanijos strategą Johną Weaverį.

„Niekada anksčiau nesu girdėjęs apie kampanijos vadybininką, kuris stumdytų, tampytų ar panaudotų kumščius prieš demonstrantus ar korespondentus“, – kalbėjo J.Weaveris.

„Galbūt C.Lewandowskis painioja savo darbą su profesionalaus imtynininko, nežinau, bet aš nemanau, kad jis atlieka kokią nors tarnybą politikai“, – savo nuomonę rėžė vyras.

Patirties stoka

Tad kaip gi D.Trumpui pavyko rasti tokį tobulą savo netradicinio mąstymo įsikūnijimą C.Lewandowskyje? Šie du vyrai susipažino 2014 metais Naujajame Hampšyre, kur C.Lewandowskis dirbo „Americans for Prosperity“ grupės valstijos direktoriumi. Šią grupę finansuoja milijardieriai dešinieji agitatoriai broliai Kochai.

Tarp D.Trumpo ir jo vadybininko tuomet, matyt, įsižiebė kibirkštis, tačiau galima drąsiai manyti, kad milijardieriaus dėmesį patraukė anaiptol ne C.Lewandowskio patirtis sėkmingai vadovaujant politinėms kampanijoms, nes šios jis turi labai nedaug.

Tiesą pasakius, C.Lewandowskis jau dešimtmetį nebuvo vadovavęs jokiai kampanijai, prieš pradėdamas dirbti su nekilnojamojo turto milžinu.

1994 metais C.Lewandowskis pats rengė nepasisekusią kampaniją, kad gautų vietą Masačusetso valstijos įstatymų leidžiamajame organe. 2002 metais C.Lewandowskis organizavo tuomečio Naujojo Hampšyro senatoriaus Bobo Smitho pirminę kampaniją. Kuri taip pat nesulaukė pasisekimo.

Dvi kadencijas tarnavęs senatorius, kuris labiausiai pagarsėjo tuo, kad Senate mosavo plastikiniu embrionu, B.Smithas vykdė prezidentinę kampaniją, o tada trumpam atsiskyrė nuo Respublikonų partijos.

Sugrįžus į Respublikonų partiją jam teko susidurti su pirmuoju iššūkiu, kurį metė Johnas E. Sununus. Jis kongrese praleido tris kadencijas, o jo tėvas Johnas H. Sununus buvo ankstesnis Naujojo Hampšyro gubernatorius.

C.Lewandowskis buvo nusamdytas B.Smitho kampanijos vadybininku ir užsipuolė arabų kilmės amerikietį S.E.Sununą, kad šis priėmė paramą iš Respublikonų donoro, kuris anksčiau dirbo teisininku „Holy Land“ fonde, turėjusiu ryšių su „Hamas“.

„Naujojo Hampšyro žmonės JAV Senate nori matyti žmogų, kuris turi aiškią nuomonę terorizmo atžvilgiu. Jie spręs apie kongreso narį atsižvelgdami į žmones, su kuriasi jis yra siejamas, jo balsavimo įrašus ir jo kampanijos įnašus“, – sakė jis.

C.Lewandowskis pareiškė, kad S.E.Sununas yra nusiteikęs prieš Izraelį. Tokį puolimą pasmerkė daug Respublikonų partijos narių ir galiausiai S.E.Sununas laimėjo aštuonių taškų persvara. Rugpjūtį vykusiame interviu su „The Guardian“ B.Smithas gyrė C.Lewandowskį už tai, kad šis yra „žmonių žmogus“. Jis taip pat pažymėjo panašumus tarp savo kampanijos ir D.Trumpo pastangų, esą „vadinamasis partijos elitas taip pat nerėmė mano kandidatūros“.

Persekioja prieštaringi įvykiai

Kontroversija persekioja C.Lewandowskį tarytum ištikimas šuo. Vėlyvais 1990-aisiais atlikdamas buvusio Ohajo kongreso nario Bobo Ney pagalbininko pareigas B.Smithas į Atstovų rūmus ant Kapitolijaus kalvos atsinešė neužtaisytą ginklą.

Jis tvirtino, kad tai buvo didelė klaida, nes jis tiesiog nepastebėjo ginklo, kai jis gulėjo skalbinių krepšio dugne. Tačiau jis padėjo teisminį procesą, kad atgautų konfiskuotą šautuvą.

2010 metais dirbdamas su grupe „Americans for Prosperity“ jis užlipo ant scenos debatams apie mokesčių mažinimą. Kaip į priešininką jis tuomet žiūrėjo į kartoninę Naujojo Hampšyro gubernatoriaus Johno Lyncho iškarpą. Šią gudrybę jis naudojo susitikimų metu, kad sumenkintų demokratą prieš „Arbatos partijos“ minias.

C.Lewandowskis taip pat buvo iškviestas gegužės 4 dieną pasirodyti teisme dėl kaltinimų, kuriuos pateikė Michelle Fields. Pats vyras atkakliai tvirtina, kad yra nekaltas ir yra „visiškai įsitikinęs, kad bus atleistas nuo kaltinimų“.

Dėl to, kad C.Lewandowskis savo elgesyje neįžiūri jokių problemų, jis dažnai apibūdinamas, kaip „įžūlus“. Jis yra įsitikinęs, kad yra „naujos veislės“ politikas, kuris meta iššūkį senajam politikos elitui.

„Problema su profesionalia politikų klase yra ta, kad jie gauna pinigų, nepaisant to, kas laimi, – „The Wall Street Journal“ sakė C.Lewandowskis. – Mes norime, kad D.Trumpo kampanijoje dirbtų žmonėms, kuriems atsibodo nusistovėjusi tvarka. Taip jaučiasi ir rinkėjai.“

Išklibinti nuvargusią seną politiką yra viena, tačiau palikti mėlynes ant korespondentės rankos – jau visai kas kita. Atrodo, kad D.Trumpo traukinyje skirtumas tarp šių dviejų dalykų nėra aiškus.

„Kampanijos visada atspindi kandidato vertybes, – teigė J.Weaveris. – Jo elgesys atspindi jo vadovą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.