B. Obama verčiamas atskleisti slaptus rugsėjo 11 įvykių įrašus

Likus 9 dienoms iki JAV prezidento Baracko Obamos vizito Saudo Arabijoje, jis spaudžiamas atskleisti 28 puslapius slaptos medžiagos apie rugsėjo 11 įvykius. Teigiama, jog juose gali būti informacijos, esą Saudo Arabija rėmė išpuolius organizavusius asmenis, rašo thedailybeast.com.

Spaudimas dėl dokumentų paviešinimo išaugo ruošiantis vykti į Saudo Arabiją.<br>Vida Press nuotr.
Spaudimas dėl dokumentų paviešinimo išaugo ruošiantis vykti į Saudo Arabiją.<br>Vida Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2016, 7:27 PM, atnaujinta May 29, 2017, 4:22 AM

Pastaruoju metu Vašingtone viena didžiausių paslapčių įvardinamas B.Obamos delsimas atskleisti, kas yra dar 2003 metais parašytuose 28 Senato ataskaitos puslapiuose. Vienas jos autorių, buvęs JAV Senato narys Bobas Grahamas jau ne kartą ragino B.Obamą paviešinti minėtą informaciją.

B.Obama ir pats kelis sykius rugsėjo 11 žuvusiųjų artimiesiems žadėjo, kad ataskaita bus paviešinta, tačiau kol kas tai padaryti delsia.

Spaudimas JAV prezidentui, besiruošiančiam apsilankyti Saudo Arabijoje, dabar tik dar labiau išaugo. Teigiama, kad nebėra jokios priežastis saugoti turimą informaciją ir tuo pačiu Saudo Arabijos valdžią, jei jie iš tiesų rėmė rugsėjo 11 išpuolių vykdytojus.

JAV Vyriausybės atstovai laikosi priešingos nuomonės. Esą minėtoje ataskaitoje nėra nieko ypatingo, kas jiems nebūtų žinoma, o ataskaitos paviešinimas tik pablogintų JAV strateginę partnerystę su Saudo Arabija.

Buvusiu JAV Kongreso narių nuomonė kiek kitokia, anksčiau Floridos senatorius B.Grahamas CBS naujienų laidoje „60 minučių“ vėl iškėlė Senato ataskaitos 28 puslapių paviešinimo klausimą.

„Sunku būtų patikėti, kad 19 žmonių, kurių daugelis nemokėjo anglų kalbos, niekada nebuvo Jungtinėse valstijose, neturėjo aukštojo išsilavinimo, galėjo atlikti tokią operaciją be pagalbos iš vidaus“, – laidoje kalbėjo B.Grahamas.

Paklaustas, ar pagalbos teroristai galėjo sulaukti iš Saudo Arabijos, buvęs senatorius atsakė: „Iš esmės taip“.

Paprašytas patikslinti, ar jis turi omeny Saudo Arabijos valdžią, turtingus asmenis ar įvairias organizacijas, politikas teigė esą tai galėjo būti visi aukščiau išvardinti.

Taip pat buvęs senatorius, o vėliau CŽV vadovas prie prezidento George'o W. Busho Porteris Grosas yra sakęs, esą ne kartą klausė tuometinio FTB vadovo Roberto Muellero, kodėl minėtų 28 puslapių turinys nėra viešinamas. Jo teigimu, R.Muelleris atsakė: „Nes mes taip liepėme.“

Nieko nuostabaus, jog G.W.Bushas iš tiesų nenorėjo atskleisti viso Senato ataskaitos turinio, nes Rugsėjo 11 įvykiai buvo visai „švieži“, o ir ne paslaptis, kad G.W.Busho šeima palaikė glaudų ryšį su Saudo Arabijos karališkąja šeima. Todėl teigiama, kad šiuo atveju B.Obama turi jauti daugiau laisvės viešinant ataskaitos turinį.

Šiuo metu Senato ataskaita yra Baltuosiuose rūmuose. Kongreso nariai gali ją skaityti, tačiau negali išsinešti ar ką nors užsirašyti. Ji pasiekiama ir labai ribotam skaičiui teisininkų.

Ronaldo Reageno administracijos Karinio jūsų laivyno sekretorius ir vėliau 9/11 Komisijos narys Johnas Lehmanas pripažįsta, jog ataskaita turėtų būti paviešinta, tačiau tikina, jog joje nebūtinai pavyktų rasti išpuolių sąsajų su Saudo Arabijos valdžia.

„Neabejoju, jog kai kurie aukšti Saudo Arabijos pareigūnai yra susiję su išpuoliais, tačiau nemanau, kad tai oficiali Saudo Arabijos politika“, – sakė J.Lehmanas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.