Brazilijos prezidentės kėdė pradėjo svilti

Brazilijos lyderės Dilmos Rousseff laukia sunki savaitė: specialioji parlamento komisija balsų dauguma pritarė procesui dėl prezidentės nušalinimo nuo valdžios. Dabar žodį turės tarti ir parlamentas.

Brazilijos prezidentė D.Rousseff pabrėžė, kad neketina atsistatydinti.<br>AP nuotr.
Brazilijos prezidentė D.Rousseff pabrėžė, kad neketina atsistatydinti.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Apr 13, 2016, 9:09 AM, atnaujinta May 29, 2017, 3:46 AM

Biudžeto duomenų klastojimu kaltinamai prezidentei D.Rousseff apkaltos proceso grėsmė atrodo vis realesnė. 38 specialiosios Brazilijos parlamento komisijos nariai iš 65 pritarė procesui dėl 68-erių prezidentės nušalinimo.

Prieš apkaltą balsavo 27 parlamentarai.

Ši komisija savo simboliniu balsavimu pateikė išvadą, kad yra visos teisinės ir politinės sąlygos apkaltos procesui pradėti.

Bet iki jo laukia dar keli žingsniai, tiksliau, du balsavimai pirmiausia žemesniuose, o vėliau – ir aukštesniuose šalies parlamento rūmuose.

Balsavimas Deputatų Rūmuose tikriausiai įvyks jau šį sekmadienį. Jei komisijos rekomendacijai šie parlamento atstovai pritars dviejų trečdalių balsų dauguma, dėl jos balsuos ir Senatas – aukštesnieji parlamento rūmai.

Jei ir senatoriai bus už apkaltą D. Rousseff, prezidentė iš pradžių turės 180 dienų atsisakyti pareigų, kol bus tiriami jai keliami kaltinimai.

„Aš niekada neatsistatydinsiu“, – anksčiau yra sakiusi Brazilijos lyderė, kai parlamento komisija dar nebuvo pareiškusi savo nuomonės.

Kad prezidentė būtų pripažinta kalta pažeidusi įstatymus ir būtų nušalinta, prireiks dviejų trečdalių senatorių pritarimo. Tokiu atveju prezidento pareigas iki 2018 metų pabaigos eitų viceprezidentas Michelis Temeris.

D.Rousseff kaltinama prieš savo perrinkimą 2014-ųjų pabaigoje nuslėpusi tikruosius biudžeto deficito skaičius ir savo rinkimų kampaniją finansavusi nelegaliomis aukomis.

Tačiau prezidentės šalininkai įsitikinę, kad prezidentė nepadarė jokio nusikaltimo, o ją nuversti siekia politiniai oponentai.

D.Rousseff rėmėjai Deputatų Rūmuose ketina nepritarti specialiosios komisijos rekomendacijai, todėl gali būti, kad dviejų trečdalių balsų dauguma nesusirinks.

Taigi, politinė įtampa šioje Pietų Amerikos valstybėje kyla, o valdžioje mezgasi tiek intrigų, kad jau būtų galima kurti serialą. Neseniai paaiškėjo, kad viceprezidentas M.Temeris, kuris laikomas kampanijos prieš D.Rousseff vėliavnešiu, jau matuojasi prezidento kėdę – buvo nutekintas politiko pokalbis, kuriame jis džiaugsmingai teigė, kad jau ruošiasi įsikurti prezidento rezidencijoje.

D.Rousseff šalininkai kaltina M.Temerį kurstant sukilimą vien dėl valdžios troškimo. O šalies Aukščiausiasis federalinis tribunolas – Brazilijos aukščiausiasis teismas – dabar jau siūlo parlamentui apsvarstyti ir peticiją dėl apkaltos pačiam M.Temeriui.

Šis Brazilijos valdžios skandalas kiekvieną dieną pažeria staigmenų, tačiau dar neaišku, kokia bus šio šurmulio, į gatves išginusio tūkstančius žmonių, pabaiga. („The Guardian“, „The Financial Times“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo