Latvija siekia uždrausti nikabus

Latvija nori uždrausti nikabus – visą veidą dengiančius musulmoniškus apdarus, nors šioje šalyje juos dėvi vos keletas moterų, rašo The New York Times.

Įstatymas, draudžiantis nikabus, Latvijoje gali atsirasti jau kitąmet.<br>123rf nuotr.
Įstatymas, draudžiantis nikabus, Latvijoje gali atsirasti jau kitąmet.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-04-20 14:57, atnaujinta 2017-05-28 07:08

Liga Legzdina – viena iš nedaugelio moterų Latvijoje, kurios dėvi nikabus. Apskritai du milijonus gyventojų turinčioje šalyje, išpažįstančiųjų islamą yra maždaug tūkstantis.

Tačiau Latvijos teisingumo ministerija nusprendė, kad ir kelių moterų, dėvinčių nikabus yra per daug. Todėl esą siekiant apsaugoti Latvijos kultūrą, užtikrinti saugumą migrantų atvykimo į Europą metu, Latvija svarsto uždrausti šalyje šiuos apdarus.

Latvija seka Prancūzijos pavyzdžiu, kur toks įstatymas jau yra priimtas. Tiesa, nikabus draudžiama dėvėti tik viešumoje. Nedraudžiamos liks skaros, kurios nedengia veido, o tik plaukus.

„Įstatymų leidėjo užduotis imtis visų reikalingų prevencijos priemonių“, – aiškino Latvijos teisingumo ministras Dzintaras Rasnacas. Jis tikino, kad įstatymas draudžiantis nikabus Latvijoje galėtų atsirasti jau kitais metais.

Latvijos visuomenė net atokiausiuose šalies miestuose, į kuriuos vargu ar atkeliautų migrantai, yra sunerimusi dėl musulmonų atvykimo.

Nors L.Legzdina nėra emigrantė, bet atsivertė į islamą po kelionės į Egiptą kai dar buvo paauglė. Po vestuvių islamą priėmė ir jos vyras Viesturs Kanders. Dabar visa šeima gyvena pagal musulmoniškas taisykles.

L.Legzdina pripažįsta mylinti savo šalį, tačiau pastaruoju metu sulaukianti vis daugiau neigiamo aplinkinių dėmesio dėl savo išvaizdos. „Dabar žmonės daug agresyvesni, nei anksčiau. Neretai tenka išgirsti užgauliojimų. Man siūlo grįžti ten, iš kur atvykau“, – pasakojo moteris.

Tačiau Latvijos teisingumo ministras įsitikinęs – įstatymas, draudžiantis viešose vietose dėvėti nikabus, yra reikalingas. „Mes kalbame ne apie tai, kiek žmonių tai palies. Svarbu, kad atvykstantys migrantai žinotų, jog reikia gerbti vietos įstatymus ir kultūrą. Siekiame apsaugoti ne tik savo šalies, bet ir Europos vertybes“, – sakė D.Rasnacas.

Tokią poziciją palaiko ir buvusi Latvijos prezidentė Vaira Vike-Freiberga: „Manau, kad apdarai, dengiantys visą veidą, kuomet susiduriame su didžiule terorizmo grėsme, yra netinkami. Po tokiais apdarais gali paslėpti bet ką. Tai nėra juokinga.“

Po ilgų derybų su ES Latvija įsipareigojo priimti 776 pabėgėlių per ateinančius dvejus metus. Tiesa, kol kas į šalį atvyko vos 6 jų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.