Belgija susiginčijo su Vokietija dėl atominių elektrinių

Vokietijos aplinkos ministrė Barbara Hendricks paprašė Belgijos laikinai uždaryti du atominių elektrinių reaktorius, nes nerimaujama dėl saugumo. Senstantys reaktoriai Dulio ir Tihango miestuose buvo pirmą kartą po kelių metų vėl atnaujinę veiklą po to, kai užsidarė 2012 metais dėl jėgainėse aptiktų defektų, rašo BBC.

Vokietija paprašė Belgijos laikinai uždaryti du atominių elektrinių reaktorius.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Vokietija paprašė Belgijos laikinai uždaryti du atominių elektrinių reaktorius.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 22, 2016, 5:56 PM, atnaujinta May 28, 2017, 12:14 AM

Trečiasis Dulio ir antrasis Tihango atominių elektrinių reaktoriai iš naujo pradėjo veikla, nors Nyderlandai ir Vokietija buvo išreiškę nuogąstavimus dėl šio sprendimo.

Tačiau Belgijos valdžia atmetė Vokietijos prašymą laikinai uždaryti jėgaines dėl to, kad tam nebuvo jokios priežasties „pažvelgus iš atominio saugumo perspektyvos“.

Baimės dėl ateities

B.Hendricks pateikė prašymą Belgijai po to, kai perskaitė Vokietijos nepriklausomos jėgainių saugumo komisijos ataskaitą.

„Viena vertus ataskaitoje minima, kad nėra jokių įrodymų, kad reaktoriai neatlaikytų darbo apkrovos, – tvirtino Vokietijos aplinkos ministrė B.Hendricks. – Tačiau kita vertus, remiantis šiandienos žiniomis negalime būti įsitikinę, kad reaktoriai atlaikys visokią apkrovą. Tam išsiaiškinti reikalingas gilesnis tyrimas“.

Vokietija siekia uždaryti visas savo atomines elektrines iki 2022 metų, todėl šalies pietvakariuose yra ypatingai nerimaujančių dėl Belgijos Tihango elektrinės, kuri stovi maždaug 60 kilometrų nuo sienos su Vokietija.

Dvi Vokietijos valstijos – Šiaurės Reinas-Vestfalija ir Reino kraštas-Pfalcas – tikino ketinančios imtis teisinių veiksmų dėl Belgijos planų pratęsti Dulio ir Tihango elektrinių darbą iki 2025 metų.

Nyderlandų politikai taip pat išreiškė nerimą dėl Dulio atominės elektrinės saugumo, kuri Belgijoje atsidarė netoli pasienio aštuntojo dešimtmečio viduryje. Šioje atominėje elektrinėje yra keturi reaktoriai, seniausias iš kurių buvo laikinai uždarytas praėjusią savaitę.

Nesibaigiančios problemos

Tačiau Belgijos federalinė branduolinės kontrolės agentūra į B.Hendricks prašymą sureagavo netikėtai. Agentūra pranešė, kad buvo susitikusi su Vokietijos ekspertais, kurie neatkreipė dėmesio į jokias naujas problemas. Agentūros nariai taip pat tvirtino, kad „nebuvo jokios priežasties uždaryti šiuos reaktorius“ ir jog Vokietijos ministrės komentarai nepakeitė agentūros išvadų.

Belgijos atominės elektrinės Dulyje – netoli Antverpeno – ir Tihange – prie Lježo – iš viso gamina maždaug 60 proc. visos šalies energijos.

Praeityje ketvirtasis Dulio elektrinės reaktorius tapo paslaptingų sabotažo veiksmų taikiniu. Trečiasis reaktorius buvo uždarytas net 21 mėnesiams, kai jame buvo aptikti maži įskilimai. Vos kelios dienos po atnaujintos veiklos tas pats reaktorius vėl buvo uždarytas 2015 metų gruodžio 31 dieną, kai buvo aptiktas vandens nutekėjimas.

Tihango atominėje elektrinėje gruodžio 27 dieną elektros tiekimo sistemoje buvo prasidėjęs gaisras ir viename reaktoriuje taip pat buvo aptikti maži įskilimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.