Dėl Turkijos prezidento kritikos suimta Nyderlandų žurnalistė

[[ge:lrytas:lrytas:923559]]

Nyderlandų žurnalistė E.Umar socialiniame tinkle „Twitter“ kritikavo Turkijos prezidentą.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Nyderlandų žurnalistė E.Umar socialiniame tinkle „Twitter“ kritikavo Turkijos prezidentą.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 24, 2016, 1:07 PM, atnaujinta May 27, 2017, 7:41 PM

Apie atvykusią policiją savo „Twitter“ paskyroje pranešė pati žurnalistė.

„Policija prie durų. Tai ne pokštas“, – parašė gerai žinoma turkų kilmės žurnalistė, ateistė ir feministė Ebru Umar.

Neseniai ji olandų dienraščiui „Metro“ parašė straipsnį, kuriame buvo kritikuojamas Turkijos prezidentas, o vėliau straipsnio ištraukas paskelbė savo „Twitter“ paskyroje, dėl ko ir buvo suimta.

„Nesu laisva, vykstame į ligoninę“ medicininei apžiūrai prieš apklausą prokuratūroje, ji parašė prieš išvykdama iš savo namų Vakarų Turkijos kurortiniame Kušadasio mieste.

Olandijos užsienio reikalų ministerija socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė palaikanti „glaudų kontaktą“ su E.Umar bei „vietos valdžios institucijomis“.

URM teigimu, Olandijos ambasada Stambule taip pat yra „aktyviai įsitraukusi“ į šią bylą, kuri yra prikausčiusi jos „visą dėmesį“.

Įtampa tarp Turkijos ir Nyderlandų nuo tada, kai anksčiau šią savaitę pasirodė pranešimų, jog vienas Turkijos konsulatas Olandijoje išsiuntinėjo raginimus Nyderlandų turkams pranešti apie asmenis, įžeidinėjančius Turkiją arba jos prezidentą.

Olandijos ministras pirmininkas Markas Rutte neslėpė esantis nustebintas akivaizdaus prašymo, kad jo šalyje gyvenantys turkai teiktų savo šalies konsulatui Roterdame skundus dėl įžeidžiamų arba neigiamų komentarų apie Turkiją arba jos prezidentą.

Ketvirtadienį įsiplieskė politinė audra, kai keli olandų laikraščiai pranešė apie elektroninį laišką, kurį esą konsulatas išsiuntinėjo turkų organizacijoms Nyderlanduose. Tame laiške prašoma, kad žmonės praneštų apie nepagarbius elektroninius laiškus arba žinutes socialiniuose tinkluose, tokiuose kaip „Facebook“ ir „Twitter“.

Turkijos konsulatas savo ruožtu nurodė, kad tą laišką išsiuntinėjo vienas jo pareigūnas, kuris „nevykusiai pasirinko žodžius“, po jie savo ruožtu buvo netinkamai interpretuoti.

Nyderlandų įstatymų leidėjai reiškė pasipiktinimą dėl to laiško, reikalaudami M.Rutte vyriausybės atsakyti, kaip ji planuoja reaguoti į šią padėtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.