Danija teroristus pavers didvyriais?

Daniją papiktino nauja paroda, kuri, valdžios teigimu, skatina terorizmą. Menininkų grupė iš Kopenhagos atidarys parodą, kurioje kaip kankiniai bus pristatomi Briuselio teroro aktus įvykdę džihadistai.

Paroda, kurioje kaip kankiniai bus pristatomi broliai I. ir K.el-Bakraoui, pykdo Europą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Paroda, kurioje kaip kankiniai bus pristatomi broliai I. ir K.el-Bakraoui, pykdo Europą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 4, 2016, 7:07 AM, atnaujinta May 26, 2017, 5:07 PM

Briuselio atakas kovo 22 dieną vykdę broliai Ibrahimas ir Khalidas el-Bakraoui bei vienas iš Paryžiaus kruvinas atakas koncertų salėje „Bataclan“ lapkričio 14 dieną vykdžiusių džihadistų Fouedas Mohamedas Aggadas naujoje parodoje bus pristatomi tartum didvyriai kankiniai.

Parodą rengianti Danijos teatro grupė „Kita tigro akis“ (angl. „The Other Eye of the Tiger“) buvo iš dalies įkvėpta Teherano kankinių muziejaus eksponatų.

Ekspoziciją Kopenhagoje sudarys šių teroristų nuotraukos, jų asmeninių daiktų kopijos ir viską paaiškinantys užrašai.

Tačiau danus ir kitus europiečius ypač papiktino tai, kad Briuselio ir Paryžiaus sprogdintojų mirtininkų nuotraukos parodoje atsidurs šalia istorinių veikėjų, kurie žuvo dėl savo įsitikinimų, – tokių kaip Prancūzijos didvyrės Jeanne d’Arc, graikų filosofo Sokrato ir kitų.

„Parodoje bus gidas, kuris pasakos apie F.Mohamedą Aggadą ir įvykius koncertų salėje „Bataclan“.

Tuo metu visoje salėje skambės įvairūs garsai ir bus daug šviesų“, – teigė menininkų grupės narė Ida Garup Nielsen ir pabrėžė, kad visa istorija bus pasakojama teroristo žvilgsniu.

Nors broliai el-Bakraoui nebus minimi gido pasakojime, parodoje bus galima pamatyti jų nuotraukas bei asmeninių daiktų kopijas, tarp jų ir juodos odos pirštinę, kurią, kaip manoma, I.el-Bakraoui mūvėjo, kad paslėptų bombos sprogdiklį.

Parodą ketinama eksponuoti vienoje buvusioje Kopenhagos skerdykloje nuo gegužės 26 iki birželio 10 dienos.

Buvusi skerdykla priklauso teatro trupei, kurios meno vadovas Christianas Lollike 2012 metais surengė prieštaringai vertinamą vaidinimą remdamasis Norvegijoje žudynes surengusio Anderso Behringo Breiviko manifestu.

„Savo parodoje mes bandome apibrėžti žodį „kankinys“ iš kiek įmanoma įvairesnių perspektyvų skirtingais istorijos laikotarpiais, – aiškino I.G.Nielsen. – Kiekvienas žmogus yra savosios istorijos didvyris.“

Tačiau yra manančių, kad paroda daro meškos paslaugą.

Vietinis valdančiosios partijos „Venstre“ narys Diego Gugliotta pirmadienį pranešė apie ekspoziciją ir ją rengiančius menininkus policijai, teigdamas, kad paroda „skatina terorizmą“.

Anot jo, tai, kad teroristai pristatomi kaip didvyriai, gali pastūmėti kai kuriuos žmones įsitraukti į teroristinę organizaciją. („The Guardian“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.