Terorizmo gyvatei nukirtus galvą jos grėsmė pasauliui nesumažėjo

Kai buvo nukautas Osama bin Ladenas, o Siriją užvaldė grupuotė „Islamo valstybė“, „Al Qaeda“ atsidūrė šešėlyje. Bet klaidinga manyti, kad ši organizacija visiems laikams ištrinta iš terorizmo žemėlapio.

O.bin Ladeno sekėjai išsiskirstė į mažesnes grupuotes ir atšakas, kurios veikia pogrindyje ir yra įsitvirtinusios tose šalyse, kur vyrauja politinis nestabilumas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
O.bin Ladeno sekėjai išsiskirstė į mažesnes grupuotes ir atšakas, kurios veikia pogrindyje ir yra įsitvirtinusios tose šalyse, kur vyrauja politinis nestabilumas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
„Al Qaeda“ sąjungininkų galima rasti ir Azijoje, ir Afrikoje.<br>„Lietuvos rytas“
„Al Qaeda“ sąjungininkų galima rasti ir Azijoje, ir Afrikoje.<br>„Lietuvos rytas“
O.Bin Ladeno medžioklė truko dešimtmetį<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
O.Bin Ladeno medžioklė truko dešimtmetį<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Ana Daukševič („Lietuvos rytas“)

2016-05-09 06:23, atnaujinta 2017-05-26 05:27

Praėjus lygiai penkeriems metams po teroristo O.bin Ladeno nukovimo JAV prezidentas Barackas Obama vis dar džiaugiasi sudavęs kritinį smūgį teroristų grupuotei „Al Qaeda“.

Bet, analitikų teigimu, dėl to, kad buvo neutralizuotas įtakingas teroristų vadas, pačios grupuotės grėsmė neišnyko.

O.bin Ladeno bendraminčiai vis dar vaikšto šioje žemėje ir savo įsitikinimų neatsisako.

Bene labiausiai baugina tai, kad skaudžiausiems smūgiams ši grupuotė kantriai ruošiasi metų metus. Būtent tai prieš dešimtmetį žymiam žurnalistui Abdeliui Bari Atwanui sakė velionis O.bin Ladenas.

A.B.Atwano ir teroristo pokalbis buvo pranašingas: daugybė O.bin Ladeno pažadų ir prognozių jau išsipildė arba pildosi šiuo metu, o tai verčia nerimauti.

Ar jau metas pasauliui, kuris baiminasi dėl Sirijoje siautėjančios grupuotės „Islamo valstybė“, prisiminti ir „Al Qaeda“?

Simbolinė pergalė

JAV Centrinė žvalgybos valdyba pirmadienį skelbė viešas žinutes socialiniuose tinkluose ir minučių tikslumu atkūrė operacijos prieš O.bin Ladeną eigą.

Tai daugeliui amerikiečių priminė ir 2001 m. rugsėjo 11-osios įvykius, kai per teroristinius išpuolius Niujorke ir Vašingtone žuvo daugiau nei trys tūkstančiai amerikiečių.

Išpuolių užsakovu įvardintas O.bin Ladenas sučiuptas praėjus dešimtmečiui po tragedijos.

Tada JAV tikino, kad tai – ne tik itin svarbus įvykis kovojant su terorizmu, bet ir simbolinis žingsnis, įrodantis, kad Amerika niekada neatleidžia savo skriaudėjams.

„Tikiuosi, tą akimirką jis suvokė, kad Amerika nepamiršo trijų tūkstančių žuvusių žmonių“, – netrukus po O.bin Ladeno nukovimo kalbėjo B.Obama. Tuomet beveik neabejota, kad terorizmui ir ypač grupuotei „Al Qaeda“ suduotas stiprus smūgis.

Nepaisant to, JAV prezidentas iš savo oponentų ne kartą sulaukė kritikos, esą su terorizmu jis kovoja nepakankamai ryžtingai.

Į tai B.Obama atsakydavo pašaipiai pasiūlydamas paklausti paties O.bin Ladeno, ar jis laikosi tokios pat nuomonės.

Nemato grėsmės JAV

„Grupuotės „Al Qaeda“ bei „Islamo valstybė“ kelia tiesioginę grėsmę mūsų žmonėms, nes šiandieniniame pasaulyje net saujelė teroristų gali pridaryti daug žalos“, – pripažįsta B.Obama.

Bet JAV prezidentas kiek nuvertina grupuotės įtaką. Jis mano, kad „Al Qaeda“ gali padaryti žalos Amerikos ir kitų šalių gyventojams, tačiau visuomet pabrėžia, kad nei ji, nei „Islamo valstybė“ nekelia grėsmės pačiam valstybės egzistavimui.

Regis, prezidentas grupuotę „Al Qaeda“ vertina kaip susiskaldžiusį ir vado neturinti darinį, kuris nepajėgus suduoti galingo smūgio jo šaliai. Bet ar toks požiūris nėra perdėtai optimistinis?

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų fakulteto politologė Margarita Šešelgytė įsitikinusi – JAV prezidentas neįvertina tikrosios „Al Qaeda“ grėsmės.

„Vado nukovimas bet kokiai teroristinei organizacijai yra reikšmingas smūgis. Grupuotę tuomet susilpnina apėmusi panika.

Tačiau problema ta, kad tokie tiksliniai smūgiai terorizmo problemos neišsprendžia.

Organizacijos gali susilpnėti, bet jos prisitaiko prie pasikeitusių aplinkybių. Antai „Al Qaeda“ susiskaldė į mažas grupuotes, veikiančias įvairiose valstybėse ir turinčias savo vadus. Jos pagrindu atsirado kitos organizacijos.

Taigi, nukovus vadą grupuotei „Al Qaeda“ buvo suduotas daugiau simbolinio pobūdžio smūgis, kuris lėmė organizacijos sutrikimą trumpuoju laikotarpiu, bet visiškai organizacijos nesunaikino. Sakoma, jeigu nukirsi gyvatei galvą, ji žus, bet šiuo atveju ji nežūsta.

Naivu buvo tikėtis, kad sunaikinus O.bin Ladeną visiems laikams bus išnaikintas terorizmas. B.Obamos žodžiai apie terorizmui suduotą esminį smūgį buvo pernelyg optimistiški“, – „Lietuvos rytui“ komentavo M.Šešelgytė.

Sukūrė ilgalaikę strategiją

Kad „Al Qaeda“ išliks viena stipriausių teroristinių grupuočių, numatė ir žurnalistas, terorizmo ekspertas A.B.Atwanas, kuris dar 1996 metais kalbino patį O.bin Ladeną.

Siekdama padidinti savo įtaką grupuotė daugelį metų kūrė strategiją, kurios veikimą įrodė ir rugsėjo 11-osios įvykiai.

A.B.Atwanas knygoje „Slaptoji „Al Qaeda“ istorija“, išleistoje 2006-aisiais, tikino, kad grupuotės „Al Qaeda“ stiprybė – būtent nuoseklus, kantriai vykdytas pasiruošimas.

Terorizmo ekspertas savo knygoje rašė apie grupuotės „Al Qaeda“ strategiją, suplanuotą nuo 1996-ųjų iki 2020 metų, kurioje atskleidė, jog grupuotė planavo penkių pakopų veiksmus.

Pirmiausia „Al Qaeda“ siekė išprovokuoti JAV imtis karinių veiksmų musulmoniškose šalyse. Tam buvo skirti ir rugsėjo 11 dienos išpuoliai, planuoti jau nuo 1998 metų. Kai po trejų metų grupuotė kraupius išpuolius įvykdė, ji privertė JAV pradėti karą pirmiausia Afganistane, o vėliau – ir Irake.

Antrasis „Al Qaeda“ tikslas buvo „pažadinti“ musulmonų visuomenę, supjudyti ją su Vakarais.

Būtent tam ir buvo reikalingas trečiasis „Al Qaeda“ tikslas: JAV pajėgų įsiveržimas į musulmoniškąsias žemes.

Kai įvyko karinė intervencija, buvo pildomas ketvirtas plano punktas: pradėtas religinis jau ir taip priešiškų amerikiečiams musulmonų verbavimas siekiant paskleisti visuotinę neapykantą JAV ir vakarietiškai mąstysenai.

Ir galiausiai siekta radikalizuotus musulmonus įtraukti į besiplečiantį musulmonišką kalifatą naftos turtingose arabų šalyse.

Autoriaus pranašystės pildosi

„O.bin Ladeno tikslas buvo įtraukti JAV į ilgalaikį karinį konfliktą. Pirmiausia – Afganistane, vėliau – Irane, Irake ir galiausiai Libijoje bei Sirijoje“, – 2006-aisiais rašė A.B.Atwanas.

Pačios grupuotės „Al Qaeda“ siekis buvo tapti didžiule tarptautine teroristine grupuote, keičiant pačios organizacijos struktūrą, skleidžiant ideologiją.

Esą taip būtų suduotas ne vienas smūgis JAV ir šalis įsitrauktų į keletą karų, kurie galiausiai sužlugdytų jų biudžetą.

Beveik visos šios strategijos dalys išsipildė: teroristų išprovokuotos JAV supykdė musulmonų pasaulį invazijomis į Iraką ir Afganistaną, o vėliau – ir į Libiją. Būtent šiose šalyse šaknis giliai įleido teroro sėkla ir dabar plinta ekstremistinė liepsna.

Net tada, kai JAV nukovė O.bin Ladeną, A.B.Atwanas savo pozicijos nepakeitė ir prognozavo, jog „Al Qaeda“ ateityje tik stiprės, o padėtis Sirijoje gali tapti blogesnė nei Irake.

„Kai kurie tikina, kad „Al Qaeda“ sužlugdyta, bet manau, kad ji yra stipresnė nei bet kada, nes dabar nebeturi vieno lyderio. Arabų pavasaris buvo geriausia, kas galėjo atsitikti organizacijai „Al Qaeda“. Žlugusi valstybė yra tai, ko ieško teroristinės grupuotės“, – sakė A.B.Atwanas.

Auganti teroro grėsmė

Vakarų šalys šiuo metu labiausiai susitelkusios į kovą su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“, atsiskyrusia nuo organizacijos „Al Qaeda“. Atsidūrusi šešėlyje pastaroji, anot ekspertų, gali persigrupuoti ir smogti iš naujo.

JAV nacionalinės žvalgybos vadas Jamesas Clapperis tikino, kad šiuo metu „Islamo valstybė“ kelia didesnį pavojų nei „Al Qaeda“. Esą ši grupuotė yra stipresnė ir labiau susitelkusi, nei kada nors buvo O.bin Ladeno žmonės.

Bet, žvelgiant į ateitį, grupuotė „Al Qaeda“ gali sukelti daugiau problemų. Pasak J.Clapperio, nors jos lyderystė Pakistane ir Afganistane iš esmės yra sunaikinta, grupuotės atšakos atgimsta. „Al Qaeda“ yra pasiruošusi 2016 metais sustiprinti savo pozicijas“, – neseniai įspėjo J.Clapperis.

Jis pažymėjo, kad grupuotės nariai Arabijos pusiasalyje bei Sirijos grupuotė „Jabhat al-Nusra“ yra pajėgiausios motininės „Al Qaeda“ atšakos. Jos pozicijas stiprina ir „Al Qaeda“ islamiškajame Magribe“ – atšaka, veikianti Šiaurės Afrikoje.

Be to, prisitaikydama prie pasikeitusių aplinkybių, „Al Qaeda“ dabar linkusi bendradarbiauti su kitomis grupuotėmis, nepaisydama ideologinių skirtumų.

„Jie kovoja su bendru priešu – Vakarais. Tai suteikia grupuotei „Al Qaeda“ stiprybės“, – paaiškino JAV žvalgybos ir analizės centro „Stratfor“ viceprezidentas Scottas Stewartas.

Analitikas taip pat pareiškė, kad „Al Qaeda“ išlieka grėsminga net ir praėjus penkeriems metams po jos lyderio mirties.

„Nepaisant visų pastangų sužlugdyti šią teroristinę grupuotę, ji išlieka stipri ir netgi sukūrė Džihado lanką, kuris tęsiasi nuo Vakarų Afrikos iki Pietryčių Azijos“, – tikino S.Stewartas.

Grupuočių veiksmai kinta

Politologė M.Šešelgytė taip pat pabrėžia, kad šiuo metu Vakarų šalims didžiausią grėsmę kelia ne „Al Qaeda“, bet „Islamo valstybė“.

„Al Qaeda“ nebėra pagrindinė grėsmė Vakarams nuo to laiko, kai Irake ir Sirijoje įsitvirtino „Islamo valstybė“. Daugeliu atvejų šios dvi teroristinės grupuotės kovoja dėl įtakos ir konkuruoja.

„Islamo valstybė“ turi stipriausią komunikaciją ir daug žiauresnius veikimo metodus. Jos ištakos yra organizacijoje „Al Qaeda“, bet vėliau pastaroji atsiribojo nuo „Islamo valstybės“, – sakė M.Šešelgytė.

Anot politologės, vienas ryškiausių skirtumų tarp grupuočių „Islamo valstybė“ ir „Al Qaeda“ – veikimo būdas.

Sirijoje siautėjantys džihadistai yra gerai organizuota struktūra, o „Al Qaeda“ veikia vadinamuoju ląstelių metodu – yra išsibarsčiusi. Bet tai, pasak politologės, nebūtinai yra pastarosios silpnybė.

„Viena vertus, tai – jos silpnybė, kita vertus – stiprybė. Ląstelės gali būti išsibarsčiusios, todėl labai sunku jas susekti ir sunaikinti. Kai yra aiški struktūra, galima nukirsti organizacijai galvą ir ją ištiks paralyžius.

Pastarosios yra kitokie veikimo būdai, atsirado socialiniai tinklai. Tai – itin galingas instrumentas skleidžiant savo žinią ir pritraukiant naujus narius, kurie, kaip rodo tyrimai, yra vis jaunesni“, – paaiškino M.Šešelgytė.

Kita vertus, „Al Qaeda“ yra išsiskaidžiusi, bet veikianti organizacija tam tikrose šalyse.

„Ko gero, ji nėra stipriausia teroristinė organizacija šiuo metu tokiose šalyse kaip Irakas, Afganistanas ar Sirija, tačiau ji veikia Afrikos valstybėse, tokiose, kaip Alžyras, Libija, Nigerija“, – aiškino M.Šešelgytė.

Palanki terpė iškilti teroristinėms grupuotėms – konfliktai ir neramumai valstybėse. Taip atsiranda erdvė, kurią užpildo teroristinės organizacijos, kontroliuojančios tas teritorijas. Neramumai Sirijoje, pabėgėlių srautai sudaro galimybę veikti ir stiprėti grupuotėms, tačiau, pasak M.Šešelgytės, šia padėtimi geriau pasinaudoja „Islamo valstybės“ džihadistai.

JAV veiksmai gali keistis

Kadenciją baigiančio B.Obamos įpėdiniui tenka nemenkas iššūkis: teks sugalvoti, kaip sustabdyti teroristinių grupuočių įtakos plitimą ir kokių veiksmų imtis Sirijoje.

Viena vertus, oponentai JAV prezidentą ragino imtis griežtesnių veiksmų kovoje su terorizmu. Tačiau, kita vertus, amerikiečiai dar nepamiršo Irako karo, į kurį įsivėlė dėl teroro išpuolių.

B.Obama nekart pabrėžė, kad siųsti į Siriją sausumos pajėgas būtų didelė klaida. Tačiau ar tokios pat nuomonės bus naujasis Baltųjų rūmų vadas?

„Viskas priklauso nuo to, kas bus B.Obamos įpėdinis. Jei rinkimus laimėtų Hillary Clinton, JAV politika turėtų išlikti nuosekli, didelių pokyčių neturėtų būti. Bet jei laimėtų Donaldas Trumpas, sunku prognozuoti, kokie būtų jo veiksmai.

Galbūt galėtų būti naudojamos kitos, ne tik karinės, priemonės – žvalgybinės, socialinės, ekonominės, diplomatinės. Tuomet poveikis būtų didesnis. Tačiau ar kitas JAV prezidentas eitų į atvirą karą?

Neįtikėtina, kad B.Obamos įpėdinis į kovą su terorizmu siųstų sausumos pajėgas. Irako šleifas vis dar veikia visuomenės nuotaikas, todėl įsivėlimas į karą būtų pernelyg sudėtingas žingsnis bet kokiam JAV vadovui.

Kita vertus, viskas priklauso nuo to, kokios bus aplinkybės – nauji iššūkiai, išpuoliai“, – svarstė M.Šešelgytė.

Teroristo gaudynės truko dešimtmetį

2001 m. po teroro išpuolių Niujorke ir Vašingtone atsakomybę už juos prisiėmė Osama bin Ladenas. Nuo tada jis buvo laikomas ieškomiausiu pasaulio teroristu. O.bin Ladeno medžioklė truko dešimtmetį. Už jo galvą JAV siūlė 25 mln. JAV dolerių.

2001 metų gruodį amerikiečių pajėgos priartėjo prie jo per mūšį Tora Boros kalnuose Afganistane, tačiau „Al Qaeda“ lyderiui tąsyk pavyko pasprukti.

2007 metas JAV žvalgyba klaidingai pranešė, kad O.bin Ladenas mirė Pakistano miesto Pešavaro ligoninėje.

2010 metų rugpjūtį pagaliau aptikta O.bin Ladeno buvimo vieta Pakistane. JAV žvalgyba užfiksavo pastatų kompleksą Abotabade, kuris buvo neįprastai stipriai apsaugotas. Pareigūnai nustatė, kad buveinėje nebuvo įvestas telefono ryšys ir internetas. Analitikai padarė išvadą, kad komplekse gyvena aukšto rango teroristas.

2011 metų balandžio 28 dieną prezidentas Barackas Obama surengė lemiamą susitikimą su savo patarėjais. Diskutuota apie tris galimybes: 1. Pastatų komplekso šturmą galėtų surengti nedidelė JAV elitinių pajėgų grupė. 2. Įvykdyti labai tikslų smūgį, pavyzdžiui, atakuoti raketomis. 3. Palaukti daugiau žvalgybinės informacijos.

Kitą dieną B.Obama nusprendė, kad šturmą reikia surengti nedelsiant. Buvo pasitelkti sraigtasparniai. O.bin Ladenas ir keturi kiti asmenys buvo nužudyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.