D. Rousseff apkaltos procesas virsta cirku

Brazilijos Kongrese vykstanti kova dėl prezidentės Dilmos Rousseff apkaltos vis labiau primena sumaištį. Deputatų Rūmų pirmininkas puolė ginti šalies vadovės, tačiau jo pastangos buvo išjuoktos.

D.Rousseff apkalta vyks toliau.<br>AP nuotr.
D.Rousseff apkalta vyks toliau.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 11, 2016, 7:22 AM, atnaujinta May 26, 2017, 12:10 AM

Deputatų Rūmų pirmininkas Waldiras Maranhao pirmadienį pareiškė anuliuojantis deputatų balsavimą, per kurį nutarta pritarti D.Rousseff apkaltos procesui ir perduoti šį klausimą svarstyti Senatui.

Žemieji Kongreso rūmai balandžio 17 dieną triuškinamai nubalsavo už D.Rousseff apkaltos klausimo perdavimą nagrinėti Senatui.

Bet W.Maranhao pirmadienį nusprendė pranešti, kad šis Deputatų Rūmų balsavimas buvo vykdomas nesilaikant taisyklių, deputatai iš anksto viešai pranešė, kaip ketina balsuoti, o partijų lyderiai davė nurodymus dėl balsavimo savo frakcijų nariams.

„Nejuokaujame ir niekada nejuokausime dėl demokratijos“, – pabrėžė žemesniųjų rūmų pirmininkas.

W.Maranhao pasiūlė Deputatų Rūmams surengti dar penkis posėdžius ir per juos iš naujo balsuoti dėl D.Rousseff apkaltos.

Tačiau antradienį W.Maranhao dėl šio sprendimo ir vėl apsigalvojo.

Politikas išplatino pareiškimą, kuriuo atšaukė savo balsavimo anuliavimą, bet nepaaiškino, kodėl taip pasielgė.

Deputatų Rūmų pirmininko dvejonės neįtikino aukštesniųjų Kongreso rūmų – jie šiandien ruošiasi balsuoti dėl prezidentės apkaltos.

Senato pirmininkas Renanas Calheirosas pirmadienį atmetė W.Maranhao sprendimą atšaukti balsavimo rezultatus. Jis pažymėjo, kad aukštieji parlamento rūmai prezidentės bylą svarstys, kaip planuota.

O W.Maranhao bandymus gelbėti prezidentės kailį R.Calheirosas pavadino politiniais žaidimais.

Jeigu Senatas pritartų apkaltos procesui, prezidentė būtų laikinai nušalinta nuo pareigų, o kol vyktų bylos nagrinėjimas, jos postą perimtų viceprezidentas Michelis Temeras.

Vėliau senatoriai ir vėl balsuos dėl to, ar prezidentę pripažinti kalta. Jei tam pritars du trečdaliai Senato, D.Rousseff aštuonerius metus bus uždrausta užimti bet kokį valstybės tarnautojo postą.

D.Rousseff kaltinama manipuliavusi vyriausybės biudžeto sąskaitomis 2014 metų kovą prieš rinkimus, kuriuose buvo perrinkta į šalies vadovo postą.

Pati prezidentė visus kaltinimus neigia ir tikina, kad apkaltos procesas išsirutuliojo į siekį surengti valdžios perversmą.

Braziliją valdžios krizė ištiko nepalankiu metu, kai šalis ir taip kovoja su viena didžiausių ekonominių krizių per pastaruosius dešimtmečius ir korupcijos skandalu, krečiančiu aukščiausius šalies politikus ir verslininkus.

Ramybės brazilams taip pat neduoda šalyje plintantis kūdikių apsigimimą sukeliantis Zikos virusas, o Rio de Žaneiras ruošiasi rugpjūtį prasidėsiančioms olimpinėms žaidynėms.

Pati D.Rousseff į W.Maranhao sprendimą anuliuoti balsavimą reagavo ramiai.

„Mūsų laukia sudėtinga kova. Bet prašau tokius pareiškimus vertinti atsargiai, nes mes gyvename gudrybių ir nedorybių laikais“, – kalbėjo prezidentė.

O brazilai ir vėl liko sutrikę dėl skandale įklimpusių politikų manevrų.

„Ar suprantate, ką pasaulis mano apie Braziliją? Turbūt dauguma mus laiko pajuokos objektu“, – apgailestavo buvęs Brazilijos aukščiausiojo teismo teisėjas Joaquimas Barbosa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.