Po JAV Senato sprendimo pakvipo audra

JAV senatoriai leido nukentėjusiesiems per rugsėjo 11-osios atakas ir aukų artimiesiems apskųsti teismui Saudo Arabiją. Šis sprendimas gali sukelti diplomatinį kivirčą ir pabloginti šlyjančius santykius.

Ten, kur Niujorke stovėjo Pasaulio prekybos centro dangoraižiai dvyniai, yra memorialas teroro aukoms atminti.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Ten, kur Niujorke stovėjo Pasaulio prekybos centro dangoraižiai dvyniai, yra memorialas teroro aukoms atminti.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2016-05-19 07:00, atnaujinta 2017-05-25 03:09

Senatoriai pritarė Teisingumo prieš terorizmo rėmėjus įstatymo projektui, kuris suteiktų galimybę rugsėjo 11-osios teroro atakų aukų artimiesiems ir nukentėjusiesiems kreiptis į teismą dėl numanomo Saudo Arabijos vaidmens per 2001 metais įvykdytus išpuolius.

Dabar šis klausimas bus perduotas svarstyti Atstovų Rūmams. Jei šis projektas galiausiai taptų įstatymu, aukų šeimos ir nukentėjusieji galėtų teikti ieškinius federaliniam teismui prieš užsienio vyriausybes ir reikalauti kompensacijų, jeigu būtų įrodyta, kad tų šalių valdžia bent iš dalies atsakinga už išpuolius.

„Šis įstatymas bus kaip atbaidymo priemonė ir perspėjimas tiems, kurie padeda rengti teroro atakas prieš JAV“, – Senato žingsnį sveikino vienas šio teisės akto projekto iniciatorių demokratas Chuckas Schumeris.

Nors dalis amerikiečių tokią galimybę sveikina, prezidentas Barackas Obama ir Atstovų Rūmų pirmininkas Paulas Ryanas perspėja, kad įstatymas gali pakenkti dvišaliams JAV ir Saudo Arabijos santykiams.

Pati Saudo Arabija neigia bet kokius kaltinimus dėl šalies vyriausybės sąsajų su 2001-aisiais įvykdytomis teroro atakomis.

Tų metų rugsėjo 11-ąją teroristai užgrobtais lėktuvais rėžėsi į Pasaulio prekybos centro dangoraižius dvynius Niujorke ir Pentagono pastatą Vašingtone. Per atakas žuvo apie 3 tūkst. žmonių.

15 iš 19 komercinių lėktuvų užgrobėjų buvo Saudo Arabijos piliečiai. Vis dėlto jokia šios šalies kaltė dėl tarptautinio teroristų tinklo „Al Qaeda“ atakų nebuvo oficialiai įrodyta, o Rijadui niekada nebuvo pareikšti jokie oficialūs kaltinimai.

2004 metais atakas tyrusi komisija savo ataskaitoje rašė: „Nerasta jokių įrodymų, kad Saudo Arabijos vyriausybė ar pavieniai šalies pareigūnai finansavo teroristinę organizaciją.“

Bet šį vasarį Zacarias Moussaoui, dėl bendradarbiavimo su rugsėjo 11-osios atakų rengėjais pramintas 20-uoju pagrobėju, pareiškė savo advokatams, kad Saudo Arabijos karališkoji šeima praėjusio amžiaus pabaigoje aukojo milijonus dolerių „Al Qaeda“.

Saudo Arabijos ambasada JAV suskubo neigti Z.Moussaoui žodžius. O tokie kaltinimai netrukus atgaivino debatus, ar B.Obamos administracija turėtų paviešinti rugsėjo 11-osios atakas tyrusios komisijos ataskaitos 28 puslapius, kuriuose rašoma apie Saudo Arabijos vaidmenį, – ši dokumento dalis tebėra įslaptinta.

Tačiau B.Obama, balandį apsilankęs Saudo Arabijos Karalystėje, to daryti neskuba ir nepritaria Senato paremtam įstatymui.

Toks teisės aktas esą kertasi su valstybės imuniteto principu, pagal kurį užtikrinamas valstybės ir jos valdžios organų neliečiamumas nuo kitų šalių teismų jurisdikcijos.

Tačiau įstatymą kartu su kolega Johnu Cornynu inicijavęs senatorius Ch.Schumeris teigė, jog nuogąstavimai dėl to, kad sprendimas atsigręš prieš pačias JAV, yra nepagrįsti: „Mes juk nemokome žmonių, kurie kitose šalyse sprogdina pastatus ir žudo nekaltus civilius.“ („The Guardian“, BBC, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.