Karas rusus išvijo už Atlanto

Maskvos veiksmai Ukrainoje paskatino rusus ieškoti geresnės vietos po saule. Nemažai turtingų ir vidutines pajamas turinčių žmonių Rusiją iškeitė į Pietų Floridą – čia jų bendruomenė itin gausi.

Krymo aneksija ir Ukrainos konfliktas privertė rusus emigruoti svetur.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Krymo aneksija ir Ukrainos konfliktas privertė rusus emigruoti svetur.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2016-06-10 10:01, atnaujinta 2017-05-22 05:44

„Atrodo, rusų dabar čia plūsta pilni lėktuvai. Nemažai žmonių atkeliauja į Ameriką gimdyti vaikų, nes taip jų atžaloms iškart suteikiama JAV pilietybė ir jie gali čia pasilikti“, – kalbėjo 32-ejų Ina, taip pat išvykusi iš Rusijos.

Moteris tikino, kad daugelis Pietų Floridoje apsigyvenusių rusų vengia viešumo: vieni nenori, kad apie jų išvykimą sužinotų gimtinėje, kiti baiminasi, jog bus išsiųsti, nes neturi nuolatinio leidimo gyventi JAV.

Gąsdino padėtis Rusijoje

Saulėtoje Pietų Floridoje galima sutikti tiek pasiturinčių rusų, tiek buvusių pramogų verslo žvaigždžių, tiek ir vidurinės klasės atstovų.

„Nuo karo Ukrainoje pradžios rusų čia atvyksta vis daugiau“, – pasakojo Ina.

Vieni iš šalies išvyko dėl Maskvai paskelbtų sankcijų, kurios lėmė ekonominius sunkumus. Kiti norėjo išvengti nuolatos brukamos propagandos ar pabėgti nuo šaltojo karo atmosferos, kuri apėmusi Rusiją.

O Rusijos televizijos laidų prodiuseris Sergejus Kalvarskis iš Rusijos į Pietų Floridą persikraustė dar prieš įvykius Ukrainoje.

„Dar prieš Krymo okupaciją mačiau, kad reikalai krypsta bloga linkme. Valdžios žmonės vis labiau kraustėsi iš proto dėl galios. Žinojau, kad geruoju tai nesibaigs. Norėjau į JAV išvykti legaliai, todėl užpildžiau prašymą gauti žaliąją kortelę ir ji man buvo išduota“, – sakė S.Kalvarskis.

Paveikė propaganda

Buvusiam laidų prodiuseriui su liūdesiu teko stebėti, kaip pasikeitė Rusijoje likę jo draugai.

„Propaganda toje šalyje lenda iš kiekvieno plyšio, tad nenuostabu, kad ji paveikė net kai kuriuos mano artimus draugus. Įvykiai Ukrainoje padalijo šalį pusiau ir žmonės nebegali normaliai susikalbėti.

Kremliaus režimas padarė dar vieną nusikaltimą – visuomenė tapo amorali, žmonės meluoja, nekenčia vienas kito“, – pasakojo S.Kalvarskis.

Taip manančių, kaip S.Kalvarskis, anot jo paties, daugybė. Vyras dešimtims žmonių rekomendavo savo advokatą, kuris jiems padėjo gauti žaliąją kortelę ir išvykti į JAV. Vieni atvyko į Floridą, kiti persikraustė į Niujorką, Kaliforniją.

Gimtinėje nesijautė saugi

Karas Ukrainoje iš gimtinės išvijo ir šios šalies gyventojų. Dalis jų taip pat atvyko į Pietų Floridą. Viena jų – Elena Poliakova, žurnalistė iš Kijevo. Ji tvirtina, jog į JAV persikėlė „ne tik dėl asmeninių priežasčių, bet ir bijodama, kad gimtinėje nebebus saugi“.

E.Poliakovos motina pasiliko Luhanske, kuris kontroliuojamas separatistų. Žurnalistė laukia, kol motinai bus suteiktas leidimas nuolat gyventi JAV ir tada galės pasiimti ją iš neramumų krečiamos Ukrainos.

Tiesa, pačios E.Poliakovos persikraustymas į JAV nebuvo lengvas. Nors Pietų Floridoje ji turėjo draugų, iš pradžių niekur nedirbo, o ir anglų kalbą mokėjo prastai.

Vėliau moteris susirado darbą rusų kalba leidžiamame žurnale ir čia tęsė žurnalistės karjerą. („Miami Herald“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.