JK lietuvių bendruomenės pirmininkė: „Nepanikuokite“

Po referendumo, kuriame nuspręsta, kad britai traukiasi iš Europos Sąjungos, didelis nerimas juntamas Jungtinėje Karalystėje gyvenančių lietuvių bendruomenėje. Apie tvyrančią slogią atmosferą ir emigrantų nuogąstavimus portalui lrytas.lt pasakojo Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Asanavičiūtė.

Jungtinė Karalystė traukiasi iš ES.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Jungtinė Karalystė traukiasi iš ES.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-06-24 13:58, atnaujinta 2017-05-20 18:15

Bendruomenės atstovė teigė, kad iki paskutinės minutės manė, jog britai pasiliks Bendrijoje, todėl dabar lietuviai, gyvenantys Jungtinėje Karalystėje, yra sukrėsti.

„Mes buvome tikri, kad kai perskaitysime žinias, pamatysime, jog kelių procentų persvara Jungtinė Karalystė lieka Europos Sąjungoje. Kai atsikeli ir pamatai antraštę „Mes išeiname“, ištinka šokas. Man buvo šokas. Ir visiems, su kuriais kalbėjau, buvo šokas. Tai buvo netikėta“, – portalui lrytas.lt pasakojo D.Asanavičiūtė.

Lietuvė teigia, kad nerimo kupinų tautiečių skambučių sulaukė nuo pat ankstaus ryto.

„Pasipylė daugybė skambučių: ir iš Lietuvos, ir iš vietos. Visi klausė, kas čia bus, niekas nežino, kas laukia. Labai daug nerimo. Tikrąja to žodžio prasme – mes visi esame šokiruoti“, – pripažino Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenės pirmininkė.

D.Asanavičiūtės teigimu, sunku nuspėti, kas laukia lietuvių, kurie gyvena ir dirba užsienyje. Kokios Jungtinės Karalystės sprendimo pasekmės lauks visų migrantų, prognozuoti dar sunku. Tačiau bendruomenės pirmininkė tikino, kad nerimauti ir pulti į paniką tikrai nevertėtų.

„Lietuviams baimintis, kad juos išveš namo ar išvys, tikrai nereikia, – užtikrino D.Asanavičiūtė ir teigė, kad netrukus mėgins organizuoti valdžios ir bendruomenės diskusijas. – Laukiame, kol kas nors paaiškins, kokie procesai mūsų laukia. D.Cameronas atsistatydina, bet jis pasakė, kad migrantams kol kas niekas nesikeis. Panikuoti nėra ko, nes panika sukelia tik dar prastesnes pasekmes. Reikia laikytis ramiai ir žiūrėti, kas bus toliau.“

Lietuvė nuogąstavo dėl to, kokių padarinių sprendimas turės visai Europai ir žemyno ekonomikai.

„Sprendimas buvo priimtas vadovaujantis emocijomis. Emocijos priveda ne prie geriausio rezultato“, – kalbėjo D.Asanavičiūtė.

Lietuvių bendruomenės vadovė neatmeta, kad paaiškėjus, jog Jungtinė Karalystė traukiasi iš ES, čia gyvenantys lietuviai išvyks. Tiesa, abejoja, kad jie pasirinks grįžti į Lietuvą – greičiausiai trauks į kitas, ekonomiškai stipresnes, ES valstybes.

„Migracija greičiausiai bus ne į Lietuvą. Netgi juokais lietuviai dabar vienas kitam sako: „Tai ką – į Ispaniją važiuojam? Į Vokietiją?“ Taigi visko gali būti“, – svarstė D.Asanavičiūtė.

Lietuviai emigrantai ir kiti iš Rytų Europos į Jungtinę Karalystę atvykę žmonės socialiniuose tinkluose diskutavo, kad referendumo kampanijos metu juto didesnį priešiškumą, nei kada anksčiau. Tai patvirtina ir Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenės pirmininkė.

„Priešiškumas yra. Darbininkų rajonuose anglai imigrantus vadina vergais“, – pasakojo lietuvė D.Asanavičiūtė.

Moteris teigė asmeniškai su britų priešiškumu nesusidūrusi, tačiau pasakojo, kad kaimynystėje gyvenusi anglų pora, su kuria gerai sutaria, ant langų išsikėlė užrašą: „Paverskime tai nepriklausomybės diena“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.