Ispanijos rinkimus laimėjusi Liaudies partija formuos vyriausybę

„Klausykite rinkėjų“ 

Ispanijos premjero pareigas einantis Mariano Rajoy pareiškė sieksiantis, kad jo konservatyvi partija formuotų vyriausybę.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Ispanijos premjero pareigas einantis Mariano Rajoy pareiškė sieksiantis, kad jo konservatyvi partija formuotų vyriausybę.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf,

Jun 27, 2016, 6:52 AM, atnaujinta May 20, 2017, 2:20 PM

M.Rajoy Liaudies partija (PP) buvo pagrindinė laimėtoja per šiuos rinkimus, kurie buvo antri per pastaruosius šešis mėnesius ir buvo surengti tvyrant nerimui po to, kai Didžioji Britanija netikėtai nubalsavo pasitraukti iš Europos Sąjungos. 

Kaip rodo rezultatai, paskelbti suskaičiavus 99,9 proc. balsų, ši partija, pateikianti save kaip stabilumo sergėtoja, laimėjo 137 mandatus 350 vietų parlamente – 14 daugiau, palyginus su gruodį vykusiais rinkimais. PP taip pat pasirodė sėkmingiau negu prognozavo prieš balsavimą atliktos apklausos. 

Visos kitos partijos surinko mažiau balsų arba gavo mažiau vietų, o kai kuriais atvejais – ir viena, ir kita. 

PP sekėsi geriau negu pernai gruodį, kai partija gavo 123 vietas, bet jai vis tiek reikės sąjungininkų, kad galėtų sudaryti vyriausybę. Ankstesnės jos pastangos užsitikrinti varžovų palaikymą buvo bergždžios, todėl prireikė pakartotinio balsavimo. 

Socialistų partija liko antra, kaip ir gruodį, bet gavo tik 85 mandatus ir pasirodė prasčiausiai per Ispanijos naujausių laikų istoriją. 

Tuo tarpu griežtai kairioji koalicija „Unidos Podemos“ liko trečia, gavusi 71 vietą, nors prieš balsavimą buvo prognozuojama, kad ji aplenks socialistus ir taps pagrindine kairiojo sparno jėga. 

Verslui palanki partija „Ciudadanos“ („Piliečiai“), kaip ir gruodį, liko ketvirta, užsitikrinusi 32 vietas, nors anksčiau turėjo 40 mandatų. Daug šios partijos rinkėjų atsigręžė į PP. 

„Mes laimėjom rinkimus; reikalaujam teisės valdyti“, – M.Rajoy pareiškė Madride, kalbėdamas iš aukštos tribūnos savo šalininkams. Minia mojavo mėlynomis vėliavomis ir balsavo „Taip, mes galime“, pavogusi „Podemos“ šūkį. 

„Buvo sunku, buvo sudėtinga, buvo komplikuota, bet mes kovojome dėl Ispanijos“, – pridūrė PP lyderis. 

„Klausykite rinkėjų“ 

Nors PP gaus daugiau vietų, jai tebegresia tie patys iššūkiai formuojant vyriausybę, su kuriais liaudininkai buvo susidūrę po gruodį vykusių rinkimų, kai „Podemos“ ir „Ciudadanos“ sužlugdė tradicinį dviejų partijų dominavimą šalyje. 

Neturėdama daugumos Liaudies partija turės siekti formalios koalicijos arba susitarti dėl palaikymo su kitomis partijomis, kad suformuotų vyriausybę. 

Jeigu susivienytų su „Ciudadanos“, ideologiškai artima partija, PP nepakaktų mandatų sudaryti centro dešiniąją vyriausybę. Taigi liaudininkams gali tekti taip pat susitarti su socialistais arba mažesnėmis regioninėmis partijomis. 

Tačiau kitos partijos nelinkusios palaikyti PP, susikompromitavusią dėl virtinės korupcijos skandalo, tebetvyrant pykčiui dėl didelio nedarbo ir didelių biudžeto išlaidų karpymų, vykdytų M.Rajoy vyriausybės. 

Po gruodį įvykusių rinkimų susidarė toks susiskaldęs parlamentas, kad partijos nesugebėjo susitarti dėl koalicijos, todėl teko surengti pakartotinį balsavimą praeitą sekmadienį. 

Nesugebėję suformuoti vyriausybės po ankstesnių rinkimų, politikos lyderiai šįkart patirs dar didesnį spaudimą sudaryti bent kokį kabinetą. 

Dienraštis „El Pais“, tradiciškai labiau artimas socialistams, savo pirmadienio vedamajame ragino tą partiją leisti PP vadovauti. 

„Kad paskatintų vyriausybės suformavimą, socialistai turi paklusti rinkėjų mandatui, likdama opozicijoje ir leisdama vadovauti partijai, turinčiai pakankamai balsų tai daryti“, – pažymėjo laikraštis. 

Po ankstesnių rinkimų socialistai mėgino sudaryti koalicinę vyriausybę su „Ciudadanos“, bet parlamentas nepareiškė jai pasitikėjimo. 

Atkurti augimą 

Per rinkimų kampaniją, o ypač po „Brexit“ referendumo“, PP pabrėžė, kad būtina išsaugoti stabilumą, nepritardama kylančiai „Unidos Podemos“, kuri, kaip ir Graikijos valdančioji partija „Syriza“, atmeta Europos Sąjungos palaikomą griežto taupymo politiką. 

M.Rajoy argumentavo, kad nuo 2011 metų, kai PP atėjo į valdžią, jo partija sugebėjo atkurti Ispanijos ekonomikos augimą ir sugebėjo šiek tiek sumažinti nedarbą, nors jis tebesiekia 21 proc. ir yra antras didžiausias Europos Sąjungoje po Graikijos. 

Tačiau jo varžovai atrėžia, kad padidėjo nelygybė, o dauguma naujai sukurtų darbo vietų yra nestabilios. Be to, kairieji atkreipia į PP krėtusius korupcijos skandalus. 

Kaip bebūtų, daug rinkėjų palaikė PP, vadovaujamą M.Rajoy, kuris tvirtino esantis patikimas veikėjas. 

„PP – vienintelė partija, garantuojanti mums stabilumą ir ekonomikos augimą“, – sakė 23 metų reklamos sektoriaus vadybininkas Andresas Alvarezas (Andresas Alvaresas), atvykęs švęsti konservatorių pergalės prie partijos būstinės Madride.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.