Peticiją dėl pakartotinio referendumo sukūrė „Brexit“ šalininkas

3,5 mln. parašų jau surinkusią peticiją, kuri ragina Jungtinėje Karalystėje surengti pakartotinį referendumą dėl šalies pasitraukimo iš Europos Sąjungos (ES) sukūrė ne nusivylę rezultatu narystės šalininkai, o priešininkai.

Peticija dėl pakartotinio referendumo sukūrė ne ES gerbėjas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Peticija dėl pakartotinio referendumo sukūrė ne ES gerbėjas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2016, 9:26 AM, atnaujinta May 20, 2017, 1:58 PM

Sekmadienį peticijos kūrėjas Williamas Oliveris Healey prisipažino, kad peticiją sukūrė maždaug prieš mėnesį, kai galvojo, kad „Brexit“ tikriausiai neįvyks.

Tačiau po ketvirtadienį surengto referendumo pasitraukimo iš ES priešininkai patyrė pralaimėjimą ir esą užgrobė jo sukurtą peticiją.

„Mes, pasirašiusieji, raginame Jos Didenybės Vyriausybę įtvirtinti tokią taisyklę: jeigu už šalies išstojimą ar tolesnę narystę balsuoja mažiau nei 60 proc. žmonių, esant mažesniam nei 75 proc. rinkėjų aktyvumui, turi būti rengiamas naujas referendumas“, – rašome peticijos tekste.

„Planavau sukurti peticiją, kad pasilikti ES norintys britai sunkiau mus prirakintų prie Bendrijos. Suprantu, kad mano veiksmai (sukurti peticiją – Red.) buvo per ankstyvi, tačiau tuo metu niekas netikėjo, kad „Leave“ stovykla laimės“, – socialiniame tinkle „Facebook“ pranešimą išplatino W.O.Healey.

Peticijos kūrėjas teigė nusprendęs paaiškinti, kas esąs, nes dabartinė situacija jį verčia blogai atrodyti dėl to, kiek parašų surinko ši iniciatyva.

„Daug metų ir visą savo politinę karjerą priešinausi nedemokratinei ES prigimčiai. Atvirai ir aktyviai rėmiau už pasitraukimą kovojančias kampanijas. Kodėl būčiau tai daręs, jeigu norėčiau, kad Jungtinė Karalystė liktų ES?“ – teisinosi peticijos kūrėjas.

Anglijos demokratų partijos nariu prisistatantis britas taip pat piktinosi „Remain“ stovyklos elgesiu ir tuo, kad po referendumo rezultato kilo toks pasipiktinimas.

„O savo bendražygiams „Leave“ stovykloje – neabejokite savo sprendimu ir toliau tikėkite. Dabar turime stengtis dėl šalies ateities ir judėti į priekį“, – ragino W.O.Healey.

Tiesa, Jungtinės Karalystės parlamento peticijų komiteto vadovė Helen Jones pranešė, kad peticijoje yra nemažai suklastotų parašų.

Antai 39 tūkst. pasirašiusiųjų savo kilmės šalimi įvardijo Vatikaną, nors šios nykštukinės valstybės gyventojų skaičius tesiekia 800.

Be to, 23 tūkst. pasirašiusių peticiją žmonių tikina esantys iš Šiaurės Korėjos, nors joje net negalima naudotis internetu.

H.Jones teigimu, parlamentas pradės tyrimą dėl suklastotų parašų ir panaikins juos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.