Popiežius Pranciškus paragino krikščionis atsiprašyti gėjų

Romos katalikų bažnyčios vadovas pareiškė, kad krikščionys turėtų atsiprašyti homoseksualų už tai, kad daug metų juos diskriminavo. Popiežius Pranciškus teigė, kad tikėjimas moko juos gerbti.

Popiežiaus žodžius pasveikino homoseksualų bendruomenės.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Popiežiaus žodžius pasveikino homoseksualų bendruomenės.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2016, 5:00 AM, atnaujinta May 20, 2017, 11:33 AM

Pontifikas sekmadienį pareiškė, kad visi krikščionys – įskaitant Romos katalikų bažnyčią – turi atsiprašyti homoseksualių asmenų už netinkamą elgesį su jais, kuris trunka ištisus šimtmečius.

Skrisdamas lėktuvu iš Armėnijos į Romą popiežius valandą kalbėjosi su žurnalistais.

Paklaustas, ar sutinka su Vokietijos Romos katalikų kardinolu, kuris pareiškė, kad tikintieji turėtų atsiprašyti homoseksualių žmonių bendruomenės, popiežius sakė: „Jie neturėtų būti diskriminuojami. Juos reikia gerbti.“

„Manau, kad Bažnyčia turi atsiprašyti ne tik homoseksualių žmonių, kuriuos įžeidinėjo.

Taip pat turime prašyti atleidimo vargšų, skurdžiai gyvenančių žmonių.

Turime atsiprašyti moterų, kurios yra išnaudojamos. Vaikų, kurie taip pat patiria prievartą, verčiami sunkiai dirbti. Privalome prašyti atleidimo už ginklus, kurių panaudojimą palaiminome“, – sakė popiežius Pranciškus.

Katalikų bažnyčios mokyme pats homoseksualumas nėra nuodėmė, tačiau homoseksualūs santykiai pripažįstami nuodėmingais, todėl tvirtinama, kad netradicinės orientacijos žmonės privalo išlikti skaistūs.

„Jei žmogus toks yra, tačiau yra geros valios, ieško Dievo ir tiki juo, kas mes tokie, kad jį teistume? – klausė pontifikas. – Mes, krikščionys, turime atsiprašyti už daugelį dalykų. Ne tik už homoseksualių žmonių priverstinį gydymą. Mes turime prašyti atleidimo. Dievas yra žodis, kurį taip dažnai pamirštame.“

Pontifikas ne kartą sulaukė homoseksualių žmonių pagyrimo už tai, kad yra vienas „gailestingiausių popiežių modernioje istorijoje“.

Tačiau konservatyviai nusiteikę krikščionys dažnai kritikuoja pontifiką už pareiškimus, kurie, jų nuomone, yra „dviprasmiški ir prieštarauja katalikų moralei“.

Popiežius Pranciškus pripažino, kad kai kurios šalys dėl savo kultūros ir tradicijų neigiamai žvelgia į homoseksualius asmenis. Kartais „gėjų eitynės taip pat gali nepatikti ar žeisti kitus žmones“.

Bet tai, pasak jo, nėra priežastis, leidžianti diskriminuoti homoseksualius asmenis. („The Guardian“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.