Minios venesueliečių plūdo už sienos ieškoti maisto

Skurstantys venesueliečiai išsigelbėjimo ieško kaimyninėje Kolumbijoje. Dvylikai valandų atvėrus sieną tarp šių dviejų šalių, tūkstančiai venesueliečių skubėjo į kaimyninę valstybę pirkti maisto ir vaistų.

Dešimtys tūkstančių venesueliečių keliavo apsipirkti į Kolumbiją.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Dešimtys tūkstančių venesueliečių keliavo apsipirkti į Kolumbiją.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2016-07-12 10:44, atnaujinta 2017-05-19 03:45

Praėjusių metų rugpjūtį siena tarp Venesuelos ir Kolumbijos buvo užverta siekiant pažaboti nusikalstamumą ir nelegalią prekybą.

Venesuelos prezidentas Nicolasas Maduro pareikalavo sieną uždaryti, nes, anot jo, Kolumbijos pusėje, pasienio ruože, veikė nusikalstamos gaujos ir spekuliantai.

Sekmadienį ši siena Venesuelos prezidento nurodymu dvylikai valandų buvo atverta venesueliečiams, kurie jau kurį laiką kenčia nepriteklių.

Venesuela skęsta sunkioje ekonominėje krizėje ir jau kelis mėnesius parduotuvių lentynos beveik tuščios, ligoninėse trūksta paprasčiausių vaistų ir priemonių, o šeimos nebesugeba išsimaitinti.

Dėl to šalyje tęsiasi demonstracijos, kuriose itin aktyviai dalyvauja moterys.

Vienas ryškiausių protestų įvyko praėjusią savaitę, kai 500 venesueliečių moterų prasiveržė per Kolumbijos sieną ir jos apsaugą ieškodamos, kur galėtų rasti produktų alkstančioms savo šeimoms ir vaistų sergantiesiems.

„Mes nutarėme kirsti sieną, nes namuose nebeturime maisto ir mūsų vaikai alksta. Visko trūksta, – kalbėjo viena šių moterų. – Čia radome tai, ko ieškojome. O kolumbiečiai buvo labai nuoširdūs.“

Po šio incidento N.Maduro sekmadienį leido laikinai atverti sieną ir šia proga apsipirkti Kolumbijoje suskubo pasinaudoti net 35 tūkst. venesueliečių.

Nuo pat ryto Kolumbijos Kukutos mieste prekybos centrai buvo perpildyti, o prie jų rikiavosi norinčių čia patekti venesueliečių eilės.

Žmonės iš lentynų šlavė tokius produktus kaip ryžiai, miltai, aliejus, cukrus ir tualetinis popierius, kurių kainos Venesueloje dėl deficito tapo sunkiai įkandamos.

„Jie čia turi visko“, – sakė venesuelietė Gloria Archila, lygindama tuščias lentynas savo mieste ir Kolumbijoje, kur galėjo įsigyti būtiniausių prekių.

Sienos atvėrimas buvo naudingas ir kolumbiečiams. Jie Venesueloje savo bakus prisipildė benzino, kuris čia daug pigesnis nei Kolumbijoje.

Daug žmonių skundėsi, kad tokiu sunkiu metu laikyti sieną su Kolumbija užvertą yra neteisinga, ir prašė, kad prezidentas N.Maduro atidarytų sieną ilgesniam laikui.

Apie tokius planus jau galvoja ir abiejų šalių vyriausybės.

Antai Kolumbijos užsienio reikalų ministrė Maria Angela Holguin teigė, kad svarstoma netrukus sieną atverti trims savaitėms: „Mes norime pasienio, kuris būtų saugus, teisėtas ir nevirstų niekieno žeme.“

Manoma, kad nežengus šio žingsnio venesueliečiai masiškai mėgintų prasiveržti pro pasienio apsaugą ir neramumai šalyje taptų tik dar didesni. („The Guardian“, BBC, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.