Džihadistų išmokyta taktika: transporto priemonės tampa ginklais

Anksčiau didžiausią siaubą dėl teroro išpuolių keldavo savižudžiai sprogdintojai arba bombų prikrauti automobiliai. Dabar, regis, nauju ginklu tapo sunkvežimiai ir automobiliai – islamistai ragina jais taikytis į minias.

Sunkvežimis įvažiavo į minią.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Sunkvežimis įvažiavo į minią.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Sunkvežimis įvažiavo į minią.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Sunkvežimis įvažiavo į minią.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Sunkvežimis įvažiavo į minią.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Sunkvežimis įvažiavo į minią.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Sunkvežimis įvažiavo į minią.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Sunkvežimis įvažiavo į minią.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

lrytas.lt ir BNS inf.

Jul 15, 2016, 1:45 PM, atnaujinta May 18, 2017, 7:32 PM

Ketvirtadienio vakarą į minią įvažiavęs sunkvežimis Nicoje pražudė 84 žmones ir sunkiai sužeidė dar kelias dešimtis Bastilijos dienos šventei skirtą fejerverkų šou stebėjusių šeimų.

Ši ataka – būtent tokia, kokias rengti savo pasekėjus ragino teroristinė grupuotė „Islamo valstybė“ (IV).

Nors džihadistai Vakaruose jau seniai pradėjo taikyti šį šiurpų žudymo metodą, iki šiol nuo tokių išpuolių žuvusių žmonių skaičius buvo palyginus nedidelis – iki vakarykščio išpuolio Nicoje.

Teroristinės grupuotės „Al Qaeda“ atšaka Jemene savo leidžiamame internetiniame žurnale „Inspire“ dar 2010 metais paskatino pasekėjus sunkvežimius naudoti kaip ginklus.

Tekste sunkvežimis yra lyginamas su žoliapjove: „Tačiau vietoj žolės ji turi pjauti Dievo priešus.“

Puolė įvairiose šalyse

2014 metų rugsėjį panašias atakas skatino ir IV atstovas Abu Mohammedas al Adnani, siūlydamas islamistų priešus „pervažiuoti automobiliais“.

„Jeigu negalite (susprogdinti) bombos arba (iššauti) kulkos, susitikite vieni su prancūzu arba amerikiečiu netikėliu ir sudaužykit jam kaukolę akmeniu, papjaukit peiliu, suvažinėkit automobiliu, numeskit nuo skardžio, uždusinkit arba sušvirkškit nuodų“, – sakė jis.

M.al Adnani pabrėžė, kad rengiant tokias atakas nebūtina „su niekuo tartis“, nes visi netikėliai esantys teisėti taikiniai.

„Nesvarbu, ar netikėlis yra kombatantas, ar civilis... Ir vienas, ir kitas yra priešai. Leistina pralieti ir vienų, ir kitų kraują“ – aiškino jis.

Praėjus vos mėnesiui, spalio 20-ąją, nesėkmingai prie IV Turkijoje prisijungti mėginęs kanadietis Martinas Rouleau Couture'as Kvebeke pervažiavo du karius. Vienas iš jų žuvo, o kitas buvo sunkiai sužeistas.

Be to, tais pačiais metais dvi panašios atakos automobiliais buvo įvykdytos Prancūzijos miestuose Nante ir Dižone.

Nors abiejų užpuolikų motyvai iki galo nebuvo išaiškinti, abu jie buvo įtariami turintys psichinių sutrikimų. Vienas jų išpuolio metu rėkė „Alahu Akbar“ („Dievas yra didis“).

Taktika anksčiau buvo naudojama ir JAV. 2006 metais iraniečių kilmės amerikietis Mohammedas Taheri-Azaras visureigiu įvažiavo į studentų minią Šiaurės Kalifornijos universitete Čapel Hilyje.

Vėliau užpuolikas teigė keršijęs už JAV valdžios žudomus „jo žmones anapus jūros“ ir sakė esąs „dėkingas už galimybę skleisti Dievo valią“. Laimei, per išpuolį niekas nežuvo, tačiau sužeisti devyni žmonės.

Kitąmet, 2007-aisiais, du Jungtinės Karalystės vaidmeniui Irako kare prieštaraujantys teroristai visureigiu „Jeep“ įvažiavo į Glazgo oro uosto atvykimo zoną. Per išpuolį niekas nežuvo.

Du vyrai nukreipė liepsnojantį visureigį į Glazgo oro uosto Škotijoje pagrindinio terminalo pastatą.

Vienas iš užpuolikų, kurį teisėjas įvardijo kaip „religinį ekstremistą“, buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos.

2013 metų gegužę du islamistai nukreipė savo automobilį į britą karį Lee Rigby, o po to mėgino jam nupjauti galvą per išpuolį, įvykdytą vidury dienos vienoje Londono gatvėje. 

Sučiupti užpuolikai, turintys nigerietiškų šaknų, sakė nusitaikę į tą 25 metų pėstininką, keršydami už musulmonų žūtis per Britanijos kariuomenės veiksmus. 

„Vieniši vilkai“ – vis pavojingesni

Kol kas neaišku, kas paskatino surengti išpuolį Nicoje, tačiau akivaizdu, kad šiais laikais „vienišų vilkų“ surengtos atakos tampa vis kruvinesnės ir nusineša vis daugiau žmonių gyvybės.

Orlando naktiniame klube birželį 49 žmones nužudė taip pat vienas smogikas Omaras Mateenas.

Nicos išpuolis taip pat tapo rekordiniu – tai daugiausiai aukų nusinešusi vieno teroristo surengta ataka Vakaruose. Iki šiol vienam žmogui daugiausiai žalos pavyko padaryti Norvegijoje. 2011 metais Andersas Behringas Breivikas jaunimo stovykloje Utiojos saloje ir Osle nužudė 77 žmones.

Išpuoliai Paryžiuje pareikalavo daugiau aukų, tačiau ten žudė daugiau žmonių.

Tikėtina, kad Nicoje prancūzų patirtas košmaras pakeis Vakarų teisėsaugos supratimą apie vienišų smogikų pavojų ir galimybę pasinaudoti automobiliais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.