Rumunijos policijai išvadavus „vergus“ sulaikyti 38 asmenys

Rumunijos

Rumunijos policijai išvadavus „vergus“ sulaikyti 38 asmenys.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Rumunijos policijai išvadavus „vergus“ sulaikyti 38 asmenys.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 15, 2016, 11:54 AM, atnaujinta May 18, 2017, 8:11 PM

Įtariamieji buvo areštuoti po trečiadienį policijos atliktų didelio masto reidų Berevoeštyje 170 km į šiaurę nuo Bukarešto, per kuriuos buvo išvaduoti penki žmonės, tarp jų – du 10 ir 12 metų berniukai.

Belaisviai buvo „pririšti grandinėmis ir diržais, ... mušami (ir) žeminami“, laikomi pusbadžiu ir maitinami tik išėdomis, sakė prokurorai iš organizuoto nusikalstamumo tyrimų skyriaus DIICOT.

Belaisviai buvo „palikti visiškai nuogi, sušalę, pakaitomis ant jų buvo pilamas karštas vanduo“, jų „rankos ir kojos buvo surištos, jiems buvo pasakyta valgyti nuo žemės ar kovoti vienas su kitu įtariamųjų pramogai“, sakė prokurorai.

Nuo 2008 metų maždaug 40 aukų buvo „pagrobta viešose vietose, netoli bažnyčių ar geležinkelio stočių, ar iš savo namų“. Aukos buvo verčiamos dirbti namų ūkio darbus, prižiūrėti gyvulius ir nelegaliai kirsti mišką, nurodo pareigūnai.

Iš pradžių manyta, kad su tuo susiję 90 žmonių iš Ardžešo regione esančio Berevoeščio romų rajono Gemečeščio.

„Su jais buvo elgiamasi siaubingai“, – sakė DIICOT atstovė Mihaela Porime. Taip pat manoma, kad kai kurios aukos patyrė ir seksualinį išnaudojimą.

Trečiadienį išvaduoti žmonės buvo su „aiškiais atvirų žaizdų pėdsakais ant viso kūno, ypač – ant galvos“, jie atrodė „fiziškai ir psichologiškai traumuoti“, vietos žiniasklaidai sakė vaikų apsaugos agentūros DGASPC pareigūnas Adrianas Macovei.

Vietos gyventojai ketvirtadienį žurnalistams pasakojo, kad netiki tokiais dalykais, kad tie berniukai yra benamiai našlaičiai ir kad su jais nebuvo blogai elgiamasi.

„Šie žmonės, jei jie ateina dirbti į mūsų namus, mes duodame jiems maisto, mes suteikėme jiems prieglobstį, mes jiems nieko bloga nepadarėme“, – sakė viena moteris, kuri nesutiko skelbti savo vardo.

„Jie buvo nelaimingi, be motinos ar tėvo. Mes jų pasigailėjome. Jie buvo kaip mūsų vaikai“, – sakė ji AFP.

Berevoeščio meras Florinas Proca sakė, kad yra „priblokštas“.

„Negalėčiau įsivaizduoti, kad 2016 metais galėtų būti tokių beširdžių žmonių. Mačiau šokiruojančias tų vergų nuotraukas, žmonių, laikytų prieš jų valią, išnaudotų“, – sakė jis AFP.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?