Australija užsiima kankinimais, kad atbaidytų migrantus?

Bandymai nusižudyti, pavojingos ligos ir išpuoliai. Tokios prieglobsčio prašytojų problemos Australijai nerūpi. Nepaisydama atvykėlių skaudulių, šalies valdžia tikisi išvengti dar didesnių jų srautų.

Australija sulaukė kritikos dėl elgesio su pabėgėliais. Žmogaus teises ginančios grupės priekaištauja, kad valdžia numojo ranka į bėdas prieglobsčio stovyklose.<br>AP nuotr.
Australija sulaukė kritikos dėl elgesio su pabėgėliais. Žmogaus teises ginančios grupės priekaištauja, kad valdžia numojo ranka į bėdas prieglobsčio stovyklose.<br>AP nuotr.
Australija sulaukė kritikos dėl elgesio su pabėgėliais. Žmogaus teises ginančios grupės priekaištauja, kad valdžia numojo ranka į bėdas prieglobsčio stovyklose.
Australija sulaukė kritikos dėl elgesio su pabėgėliais. Žmogaus teises ginančios grupės priekaištauja, kad valdžia numojo ranka į bėdas prieglobsčio stovyklose.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 4, 2016, 9:30 AM, atnaujinta May 16, 2017, 10:40 PM

Organizacijų „Human Rights Watch“ ir „Amnesty International“ naujausia ataskaita sukėlė didžiulį pasaulio pasipiktinimą.

Žmogaus teisių stebėtojai kaltina Australiją tyčia kuriant nepakeliamas sąlygas prieglobsčio prašytojams, kad atbaidytų kitus į šią šalį laivais plūstančius migrantus. Australijos valdžia siunčia nelegaliai atvykusius prieglobsčio prašytojus į Ramiojo vandenyno saloje įsikūrusią nykštukinę valstybę – Nauru.

O kai žmonės išsiųsti, Australijai jų bėdos neberūpi. Žmogaus teisių organizacijos skelbia, kad šioje saloje laikomi migrantai nesulaukia reikalingos medikų pagalbos, čia vis daugėja bandymų nusižudyti, o vietiniai Nauru gyventojai prieš juos rengia išpuolius ir apvaginėja.

Pasmerkė žiaurų elgesį

Organizacijų „Amnesty International“ ir „Human Rights Watch“ atstovai Nauru lankėsi praėjusį mėnesį ir 12 dienų bendravo su pabėgėliais bei migrantais.

Juos apklausus paaiškėjo, kad dešimtys žmonių serga sunkia depresijos forma, kenčia nuolatinį nerimą. Kitiems netgi pasireiškia trumpalaikis atminties užtemimas.

Daugybė apklaustų vaikų ir suaugusiųjų prisipažino, kad bandė arba trokšta nusižudyti.

Visi apklaustieji patvirtino, kad jie arba jų šeimos nariai buvo įžeidinėjami, patyrė priekabiavimą ar Nauru gyventojų smurtą. Kelios moterys prisipažino ir apie seksualinius užpuolimus.

Kai kurie pasakojo, kad Nauru gyventojai gatvėse apmėtė juos akmenimis ir buteliais. Dar keli buvo apiplėšti.

Įpyko dėl įsikišimo

„Australijos vykdoma prieglobsčio prašytojų, kurie į jų šalį atvyksta laivais, trėmimo politika yra žiauri ir radikali, – skelbdama tyrimo išvadas tikino organizacijos „Amnesty International“ tyrimų vadovė Anna Neistat. – Mažai valstybių žengia taip toli ir tyčia kankina žmones, kurie ieško saugumo ir laisvės.“

Nuskambėjus tokiems griežtiems žmogaus teisių stebėtojų žodžiams Vakarų pasaulis, kuris mėgina išspręsti pabėgėlių krizę, ėmė kritikuoti Australiją.

Tačiau šios šalies valdžia taip pat atsikirto priekaištais: kritikavo žmogaus teisių grupes, kad jos prieš skelbdamos ataskaitas nepasitarė su valstybine įstaiga.

„Mes patartume organizacijai „Amnesty International“ kitą kartą pirmiausia susisiekti su departamentu prieš viešinant tokius kaltinimus, – teigė Australijos migracijos ir sienų apsaugos departamento atstovai. – Mes griežtai atmetame dalį teiginių, kurie įrašyti šioje ataskaitoje.“

Tiesa, departamento atstovai nepatikslino, kurias ataskaitos dalis laiko šmeižiančiomis, o šiomis dienomis į Nauru prieglobsčio centrą nebeįleidžia nė vieno žurnalisto.

Įsisenėjusi problema

Australai atsisako priimti prieglobsčio prašytojus, atplaukiančius laivais. Nuo 2012-ųjų jie siunčia migrantus į centrus Nauru ir Papua Naujojoje Gvinėjoje.

Apie baisias gyvenimo sąlygas šiuose prieglobsčio centruose viešai kalbėta ir anksčiau, pranešta apie žmonių patirtą prievartą, bandymus nusižudyti.

Bet valstybės vadovai tikina, kad būtent dėl tokios jų politikos pavyko išgelbėti daugybės žmonių gyvybę: esą žinodami tokią politiką daugybė migrantų nesiryžta leistis į pavojingą kelionę.

Vis dėlto kritikai tikina, kad australai vieną blogybę išsprendė tiesiog sugalvodami kitą.

Nuo praėjusių metų australai teigė pagerinę Nauru gyvenančių migrantų būvį: leido jiems laisvai vaikščioti po salą. Tačiau daugybė prieglobsčio prašytojų tikina, kad jie niekur neina, – pernelyg bijo vietinių gyventojų.

„Žmonės šioje stovykloje neturi tikro gyvenimo. Mes – mirusios sielos, įkalintos gyvuose kūnuose“, – teigė viena moteris, gyvenanti Nauru pabėgėlių stovykloje. (AP, CNN, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.