Režimas V. Putino kaukę dėvintį opozicionierių privertė bėgti

Ukrainos valdžios atstovai pranešė, kad Rusijos opozicionierius paprašė prieglobsčio jų šalyje. Aktyvistas Romanas Roslovcevas pabėgo iš Rusijos, nes ten jį nuolatos persekiojo saugumo tarnybos.

R.Roslovcevas tapo gerai žinomas kaip protestuotojas su V.Putino kauke.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
R.Roslovcevas tapo gerai žinomas kaip protestuotojas su V.Putino kauke.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC ir „Lietuvos rytas“ inf.

Aug 23, 2016, 9:13 AM, atnaujinta May 15, 2017, 3:55 AM

R.Roslovcevas daugeliui žinomas kaip protestuotojas su Rusijos prezidento Vladimiro Putino kauke. Jis dažni rengdavo vieno žmogaus mitingus vaikštinėdamas Maskvos gatvėmis.

Tačiau, regis, rengti protestai užtraukė Rusijos saugumo tarnybų nemalonę ir R.Roslovcevas pasijuto nesaugus.

Todėl jis nusprendė per Baltarusiją pasiekti Ukrainą ir pastarosios paprašyti prieglobsčio.

Apie tai jis pranešė per vietos televiziją.

„Priežastis, kodėl paprašiau prieglobsčio Ukrainoje, paprasta – negaliu tęsti savo protestų Rusijoje. Prie mano namų Maskvoje nuolatos stovi saugumo tarnybos darbuotojai, todėl negalėjau pasiimti jokių daiktų. Atvykau į Ukrainą tuščiomis“, – aiškino R.Roslovcevas.

Ukrainos sienos apsaugos tarnyba netrukus išplatino pranešimą, kuriame pranešė, kad žymus Rusijos rašytojas ir aktyvistas, žinomas dėl Maskvoje rengtų protestų, paprašė prieglobsčio ir jo prašymas buvo perduotas Migracijos tarnybai.

Į Rusijos saugumo tarnybų nemalonę R.Roslovcevas pateko ne vieną kartą. Dėl savo rengtų protestų jis mažiausiai devynis kartus buvo suimtas. Kaip jam buvo paaiškinta, vyras esą „pažeidžia Rusijos įstatymus“.

Tačiau pats R.Roslovcevas su tuo griežtai nesutinka.

Pasak jo, būtent šalies įstatymai, susiję su protestų organizavimu, ir buvo priežastis, kodėl jis traukė į gatves.

Negana to, suėmimus jis pavadino absurdiškais.

36-erių R.Roslovcevas gimė ir užaugo Maskvoje. Ilgus metus jis dirbo buhalteriu, bet vėliau įsiliejo į visuomeninę veiklą. Protestuoti jį paskatino Rusijos veiksmai Ukrainoje.

Pastaruoju metu jis aktyviai protestavo prieš prieštaringai vertinamą Rusijos Federacijos baudžiamojo kodekso 212-ojo straipsnio pirmąją dalį.

Pagal šį įstatymą asmenys, kurie rengia pakartotinius protestus prieš tai negavę jiems leidimo, gali būti įkalinti iki 5 metų.

R.Roslovcevui ne kartą dėl savo veiklos teko praleisti laiką areštinėje. Kartą išbuvęs ten 20 parų vyras tikino, kad ten buvo itin nemalonu, bet tai neprivertė jo pasiduoti.

„Jeigu tai buvo jų būdas mane palaužti, turiu jiems blogų žinių – tokie veiksmai tik paskatino mane tęsti protestus“, – tada sakė R.Roslovcevas. (BBC, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.