Mirties būrys Filipinuose skerdžia be pasigailėjimo

Filipinų prezidentą Rodrigo Duterte dėl nežmoniško elgesio kritikuoja tarptautinė bendruomenė. Bet lyderiui gresia dar didesnė izoliacija po to, kai paaiškėjo daugiau detalių apie jo vykdytas skerdynes.

Buvęs kariškis E.Matobato rodė, kokią juostą naudojo lavonams apvynioti.<br>AP nuotr.
Buvęs kariškis E.Matobato rodė, kokią juostą naudojo lavonams apvynioti.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, „Reuters“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Sep 21, 2016, 10:10 PM, atnaujinta May 12, 2017, 8:59 AM

„Mūsų darbas buvo žudyti narkotikų prekeivius, prievartautojus, vagišius. Kai kurios mūsų aukos buvo R.Duterte politiniai oponentai. Žudėme kas dieną“, – Senato posėdyje kalbėjo Edgaras Matobato, kuris buvo vadinamojo Mirties būrio narys, kai dabartinis Filipinų prezidentas ėjo Davao miesto mero pareigas.

57-erių buvęs smogikų būrio narys Senato salėje pripažino tai, ką teisėsauga apie R.Duterte įtarė seniai: vadovaudamas miestui politikas tvarkėsi būdais, kokius taiko jau visos valstybės mastu.

Per mero užsakytus reidus žuvo daugiau nei tūkstantis žmonių, krauju rankas susitepdavo ir R.Duterte. E.Matobato prisipažino nužudęs 50 žmonių.

Tarp jų buvo ir vienas pagrobėjas, kurį Mirties būrio nariai sušėrė krokodilui 2007-aisiais.

E.Matobato pasakojo, kad 2014 metais smogikas nušovė turtingą verslininką, kovojusį su R.Duterte sūnumi dėl moters meilės.

Tarp kitų nužudytųjų buvo įtariamas užsienio teroristas, kurį E.Matobato prisipažino pasmaugęs, sukapojęs gabalais ir palaidojęs akmenų skaldykloje.

Kita R.Duterte užsakyta auka buvo radijo žurnalistas Junas Palas, kuris buvo sušaudytas Mirties būrio motociklininko.

Kai kurios aukos buvo nušautos ir numestos Davao gatvėse ar palaidotos nežinomuose kapuose, kitiems pririšdavo prie kūno akmenį ir nuskandindavo jūroje.

„Jie buvo skerdžiami kaip viščiukai“, – tikino E.Matobato, kuris 2013-aisiais pasitraukė iš Mirties būrio prislėgtas pernelyg didelės kaltės ir įsitraukė į vyriausybės vykdomą liudininkų apsaugos programą.

Dabar iš šios programos jam teko pasitraukti, nes vyras išsigando, kad dabartinis prezidentas R.Duterte su juo susidoros.

Savo liudijimus jis pateikė Senato, tiriančio R.Duterte nusikaltimus, posėdyje.

Dėl žmogžudysčių E.Matobato gresia įkalinimas, bet vyras teigė, jog tai jam nebesvarbu.

R.Duterte vis dar laikosi savo politikos braižo. Manoma, jog nuo liepos, kai R.Duterte užėmė prezidento postą ir pradėjo kovą su narkotikų mafija, buvo susidorota su daugiau nei trimis tūkstančiais žmonių.

Šios skerdynės sukėlė tarptautinės bendruomenės susirūpinimą. Filipinų lyderis atšaudavo, kad rūpintųsi savo reikalais, o JAV ragino neaiškinti, kas ką turi žudyti, nes „patys amerikiečiai išžudė daugybę musulmonų“.

R.Duterte ne tik brutalus, bet ir kaprizingas. Jis akivaizdžiai rodo priešiškumą amerikiečiams – ilgamečiams ir patiems svarbiausiems sąjungininkams. Neseniai jis pareiškė, kad ginklus pirks iš Rusijos ir Kinijos.

„Kodėl? Todėl, kad amerikiečiai man tiesiog nepatinka. Toks mano principas“, – atšovė Filipinų vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.