Japonai svarsto, kaip atstatydinti imperatorių

Japonijoje vyriausybės įgaliotos

Akihito apie norą atsistatydinti užsiminė rugpjūčio mėnesį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Akihito apie norą atsistatydinti užsiminė rugpjūčio mėnesį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 17, 2016, 11:42 AM, atnaujinta May 10, 2017, 6:32 PM

Pagal dabartinius Japonijos įstatymus sosto atsisakyti negalima. Leidimas Akihito tai padaryti kelia teisinių ir logistinių klausimų – pradedant būtinybe pakeisti įstatymus, kad būtų apibrėžtas imperatoriaus vaidmuo po pasitraukimo, baigiant jo titulu ir gyvenamąja vieta.

Šeši komisijos nariai – penki mokslininkai ir vienos verslo organizacijos vadovas – turi išklausyti konstitucijos, monarchijos, istorijos specialistų ir kitų metų pradžioje parengti ataskaitą.

82 metų Akihito apie tokį savo norą užsiminė rugpjūčio mėnesį, nurodydamas susirūpinimą amžiaus keliamomis problemomis.

Pranešama, jog vyriausybė nori leisti Akihito atsisakyti sosto išimties tvarka ir pritaikyti specialų įstatymą, kad nereikėtų spręsti visuomenės prieštaringai vertinamų klausimų, tokių kaip galimas moters įžengimas į sostą ir įpėdinių nebuvimas.

Įvairūs gandai apie imperatorių ėmė sklisti nuo liepos mėnesio, kai žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, jog monarchas skundėsi savo padėjėjams, esą dėl senatvės jam tampa vis sunkiau atlikti reprezentacines pareigas, ir kad jis norėtų atsisakyti sosto artimiausiu metu.

Rugpjūtį paskelbtame retame vaizdo pranešime Akihito kalbėjo aptakiai, niekada tiesiogiai neminėjo atsisakymo nuo sosto ir pabrėžė, kad jam teisiškai neleidžiama komentuoti imperinės sistemos. Visgi analitikai sakė, kad monarcho pasiųsta žinia yra aiški.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.