Ispanija įsiutino Vakarus dėl Rusijos lėktuvnešio

Ispanijos užsienio reikalų ministerijai pareiškus, kad ji nusprendė persvarstyti leidimą Rusijos lėktuvnešiui „Admirolas Kuznecovas“ ir kitiems kartu plaukiantiems kariniams laivams pasipildyti degalų Ispanijos autoniminiame Seutos mieste, rusai atsiėmė savo prašymą, rašo „The Guardian“.

Rusijos karo laivų flotilė juda Sirijos link.<br>Sputnik nuotr.
Rusijos karo laivų flotilė juda Sirijos link.<br>Sputnik nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2016, 11:35 PM, atnaujinta May 10, 2017, 3:30 AM

Tokį sprendimą Ispanijos valdžia priėmė sulaukusi kitų šalių kritikos dėl leidimo rusų laivui pasipildyti degalų ir toliau keliauti su tikslu bombarduoti Sirijos miestą Alepą. Dėl šių veiksmų Rusija yra ne kartą sulaukusi Vakarų priekaištų.

Gynybos ministrų susitikime Paryžiuje Ispanijos atstovai tikino, kad prašys Rusijos paaiškinti „kur ir kokiu tikslu“ plaukia jos karinė flotilė. Esą tik gavusi paaiškinimą spręs, ar suteikti leidimą pasipildyti degalų Seute. 

Tačiau ilgai nelaukusi Rusija trečiadienio popietę pareiškė, kad nebeprašys Ispanijos pasipildyti degalų atsargas Seutos mieste. Apie tai pranešė Ispanijos užsienio reikalų ministerija. 

Įdomu tai, kad autonominė Seuta priklauso Europos Sąjungai, tačiau jos statusas NATO yra neaiškus. Nenuostabu, kad nuo 2011 metų net 60 Rusijos laivų buvo čia prisišvartavę.

NATO generalinis sekretorius Jeansas Stoltenbergas anskčiau perspėjo, kad Sirijos krantų link plaukiantys rusų laivai gali būti naudojami prieš Alepo civilius.

„Mes esame susirūpinę ir labai aiškiai išreiškėme savo poziciją dėl Alepe vykdomų antskrydžių, kuriuose nukenčia civiliai“, – sakė J.Stoltenbergas. Tiesa, jis pridėjo, kad kiekviena šalis gali spręsti, ar rusų karinė flotilei leisti jos uostuose pasipildyti degalų.

NATO Rusijos karinių laivų flotilės judėjimą link Sirijos stebi nuo pat pradžių. Aljansas baiminasi, kad lapkričio pradžioje pasiekusi savo tikslą, Rusijos bombonešiai suduos smūgį Sirijos šiaurės vakarams.

„Karinė flotilė gali pasitarnauti sustiprinant Rusijos galimybes vykdyti antskrydžius Alepe“, – sakė NATO generalinis sekretorius.

Buvęs Belgijos ministras pirmininkas, dabar atsakingas už ES derybas su Jungtine Karalyste dėl „Brexit“ Guy'us Verhofstadtas pareiškė, kad „Ispanijos leidimas pasipildyti degalų Rusijos flotilei yra skandalingas“.

Buvęs Jungtinės Karalystės gynybos ministras Geraldas Howarthas taip pat tikino, kad „būtų nepriimtina, jei NATO šalis leistų savo uoste Rusijos karinei flotilei pasipildyti degalų“.

Aštuonių laivų grupė, tarp jų lėktuvnešis „Admiral Kuznecov“, yra didžiausias Rusijos karo laivų junginys, per kelerius pastaruosius metus pasirodęs netoli Jungtinės Karalystės krantų ir judantis į Viduržemio jūrą, neseniai sakė vienas Jungtinės Karalystės Karališkojo jūrų laivyno atstovas.

Britų fregata „HMS Richmond“ ir eskadrinis minininkas „HMS Duncan“ stebi šią kovinę grupę, kuriai taip pat priklauso atominis kreiseris „Piotr Velikij“ ir eskadrinis minininkas „Viceadmiral Kulakov“.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu paskelbė, kad Šiaurės laivynui priklausantis „Admiral Kuznecov“ bus pasiųstas į Viduržemio jūros rytinę dalį sustiprinti ten dislokuojamų Rusijos karinių jūrų pajėgų.

Rusija praeitų metų rugsėjį pradėjo bombardavimo kampaniją Sirijoje, palaikydama savo ilgametį sąjungininką prezidentą Basharą al Assadą. Maskva pasiuntė karo laivų, padedančių vykdyti operacijas, tarp jų antskrydžius prieš sukilėlių pozicijas Alepe.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.