Rinkimų naktis Amerikoje: ką reiktų žinoti?

Magiškas skaičius 270

AFP/Scanpix nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2016, 5:54 PM, atnaujinta Apr 18, 2017, 10:49 AM

Yra dalykų, kuriuos reiktų žinoti: kas būtina pergalei, kurias valstijas stebėti ir po kiek laiko gali paaiškėti laimėtojas.

Magiškas skaičius 270

Realiai tai yra ne vieni dideli visos šalies rinkimai, o 51 maži rinkimai: 50-yje valstijų ir sostinėje Vašingtone.

Aiškėjant rezultatams, jie formuos rinkimų žemėlapį, kuriame kiekviena valstija bus nuspalvinta raudona respublikonų arba mėlyna demokratų spalva.

Toks spalvotas žemėlapis kas ketveri metai būna įprastas Amerikos politikos atributas; žiniasklaidos priemonės bei interneto svetainės juos rengia taip, kad jie rinkimų naktį realiu laiku atspindėtų padėtį ir parodytų, kaip einasi kandidatams ir jų partijoms.

Norint laimėti prezidento rinkimus, reikia mažiausiai 270 iš 538 rinkikų balsų.

Drama ir netikėtumai

Pirmos rinkimų apylinkės Rytų pakrantėje darbą baigs 19 val. vietos (trečiadienį 0 val. Grinvičo, 2 val. Lietuvos) laiku, o paskutinės Aliaskoje – trečiadienį 6 val. Grinvičo (8 val. Lietuvos) laiku.

Drama prasidės 0 val. Grinvičo laiku, kai darbą baigs rinkimų apylinkės Džordžijoje, Pietų Karolinoje, Vermonte, Indianoje ir Kentukyje.

Pirmuosius netikėtumus gali pateikti Džordžija, jeigu D.Trumpas pralaimės šioje paprastai į respublikonų pusę linkstančioje valstijoje, ir Virdžinija, jeigu ši valstija, kurioje 2012 metais laimėjo Barackas Obama, neišrinks H.Clinton.

Po pusvalandžio siurprizą galėtų pateikti rinkimams svarbios Ohajo ir Šiaurės Karolinos valstijos, kurios atitinkamai turi 18 ir 15 rinkikų. Kritusi industrinė jėgainė Ohajas istoriškai yra demokratų teritorija, o Šiaurės Karolina yra linkusi balsuoti už respublikonus, bet šiemet jų abiejų pasirinkimą sunku prognozuoti.

Tada per maždaug pusantros valandos paaiškės rezultatai maždaug 30-yje valstijų ir bus užpildyta tolesnė didelė rinkimų žemėlapio dalis.

Visų akys kryps į Floridą – etniškai ir politiškai mišrų Amerikos atspindį. Šioje valstijoje, kuri turi net 29 rinkikus, 2012 metais nedidele persvara laimėjo B.Obama. Per 2000 metų istorinius rinkimus, kurių rezultatai buvo ginčijami ir kuriems Florida buvo lemiama, tik po kelių savaičių galiausiai paaiškėjo, kad šioje valstijoje respublikonas George'as W.Bushas įveikė demokratą Alą Gore'ą.

Daug dėmesio bus skiriama mažai šiaurės rytų valstijai Naujajam Hampšyrui, kuris paprastai balsuoja už demokratus, bet šiemet galbūt galėtų pasirinkti kitaip, ir Pensilvanijai – kitai buvusiai industrinei jėgainei, kuri paprastai krypsta į demokratų pusę ir turi 20 rinkikų.

Toliau į vakarus esantys Arizona ir Teksasas – konservatyvios valstijos prie Meksikos sienos – yra laikomos galimu H.Clinton grobiu.

Tuo tarpu Koloradas, Mičiganas ir Viskonsinas – demokratų bastionai, kurie drauge turi 35 rinkikus, – galbūt galėtų atitekti D.Trumpui.

Kaip aiškėja rezultatai

Paeiliui dėl kiekvienos valstijos JAV televizijos stotys skelbia dalinius rezultatus, balsavusiųjų apklausų rezultatus ir savo pačių prognozes.

Jos paprastai nesivargina laukti žinių iš tvirtai demokratus palaikančios Kalifornijos su 55 rinkikų balsais, kur balsavimas baigsis 4 val. Grinvičo (6 val. Lietuvos) laiku, kad paskelbtų rinkimų laimėtoją ir būsimą JAV prezidentą.

Tačiau šiais metais laukimas gali gerokai užtrukti, jeigu kai kuriose valstijose, ypač – Floridoje, balsai skirstysis apylygiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.